Sport

În România răsar tot mai multe arene moderne, dar un sfert din Liga 1 are probleme. Cine va juca în exil în 2021

Publicat: 25 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În România răsar tot mai multe arene moderne dar un sfert din Liga 1 are probleme. Cine va juca în exil în 2021
Stadionul Național Arena, Stadionul Hermanstadt, Stadionul Chindia Târgoviște și Stadionul Academica Clinceni

Liga 1 a intrat în vacanță după meciul CFR Cluj – Universitatea Craiova, scor 0-0, însă perioada de pregătire va fi mai scurtă ca niciodată.
Campionatul intern se va relua după mai puțin de trei săptămâni, pe 10 ianuarie. Primul meci din 2020 va fi restanța dintre FC Viitorul și FC Hermannstadt.
Ulterior, se vor desfășura etapele 16 (12 – 15 ianuarie) și 17 (16 – 19 ianuarie).

Chiar dacă în România au apărut mai multe stadioane moderne, există în continuare echipe care nu pot evolua în orașele lor. Și în a doua parte a sezonului, Chindia Târgoviște, Hermannstadt și FCSB vor fi nevoite să joace în exil. La fel se va întâmpla și cu Academica Clinceni atunci când un meci de pe teren propriu va fi programat seara, deoarece ilfovenii nu au instalație de nocturnă.

FCSB este nevoită să-și caute altă casă. Arena Națională a fost închisă acum din cauza unor probleme la acoperișul stadionului, însă cum Euro 2020 se apropie, sunt șanse mari ca evenimentele de pe cel mai mare stadion al țării să fie restrânse. Arena trebuie să se prezinte impecabil la turneul final.

FCSB nu are unde să joace meciurile de pe teren propriu

FCSB a jucat meciul cu Sepsi la Mogoșoaia, iar în 2021 ar putea să mai joace la Voluntari sau Giurgiu, așa cum s-a mai întâmplat când Arena Națională a fost închisă. Pentru FCSB mai există și variante precum Târgu Jiu și Drobeta-Turnu Severin. La Severin nu va mai juca nicio echipă din 2021, întrucât FC U Craiova 1948 ar urma să se mute pe „Ion Oblemenco”.

Stadionul Hermannstadt din Sibiu este în plin șantier

Stadionul din Sibiu se află în plin șantier, astfel că Hermannstadt va juca, cel mai probabil, pentru restul anului 2021 tot la Mediaș. Ca variantă de rezervă, Hermannstadt poate apela și la stadionul din Pitești, unde a mai evoluat în stagiunea precedentă.
Președintele clubului sibian, Claudiu Rotar, a vorbit despre situația arenei din Sibiu:

„La stadion se lucrează și acum. Cel mai probabil vom putea să revenim la Sibiu în returul sezonului viitor, la finalul anului 2021”, a spus Rotar, pentru Digi Sport.

Și Chindia Târgoviște are stadionul în renovare

Stadionul din Târgoviște se află în renovare, astfel că băieții lui Emil Săndoi joacă numai în deplasare. În sezonul trecut și prima parte a acestui campionat, Chindia a evoluat la Ploiești.
Conducerea Petrolului a decis însă să rupă acordul cu Chindia după ce gazonul a început să cedeze, astfel că oficialii Chindiei au fost nevoiți să găsească alt stadion pentru meciurile de acasă. Așa s-a ajuns la varianta Giurgiu, unde Chindia a jucat în finalul acestui an. Cel mai probabil Chindia va continua să joace acolo și în 2021.

Academica Clinceni are stadionul renovat recent

Stadionul micuței echipe din Clinceni a fost renovat recent, arată mai mult decât decent, însă nu are instalație de nocturnă. Până când la Clinceni va fi montată și nocturna, stâlpii achiziționați de club fiind cei de pe vechiul stadion din Ghencea, Academica nu va putea juca foarte târziu acasă.
Când au fost nevoiți să joace în nocturnă pe teren propriu, ilfovenii au mers la Călărași, pe stadionul Dunării. Acolo a fost montată recent nocturna vechiului stadion Valentin Stănescu, din Giulești.

Ce spune Regulamentul național de licențiere despre stadioanele omologate pentru Liga I

Capacitatea stadionului trebuie să fie de minimum 1.500 de locuri, dintre care minimum 500 pe scaune.
Locurile pe scaun trebuie să fie: confecționate din materiale neinflamabile; fixate la sol; separate unele de celelalte; confortabile (ergonomice); numerotate și prevăzute cu spătare cu o înălțime minimă de 30 de cm.
Fiecare tribună de pe stadion trebuie să fie separată în mai multe sectoare, prin scări de acces, iar tribunele trebuie separate prin garduri cu înălțimea de 2 m. De asemenea, între terenul de joc și tribune trebuie să fie amplasat un gard împrejmuitor cu înălțimea de 2 m.
Fiecare stadion trebuie să fie prevăzut cu cel puțin un post de prim-ajutor, în care spectatorii să primească asistența medicală necesară.

Terenul de joc poate avea gazon natural sau gazon artificial (în conformitate cu standardele de calitate FIFA), care trebuie omologat de FRF. De asemenea, terenul de joc trebuie să fie: plat și fără denivelări; în condiție bună a suprafeței de joc; cu drenaj funcțional; cu sistem de încălzire a suprafeței de joc și cu o dimensiune de 105 m x 68 m.
Băncile pentru jucătorii de rezervă trebuie să aibă capacitatea de minimum 13 locuri și să fie acoperite. Între cele două bănci de rezerve trebuie amplasată o bancă cu două locuri acoperite pentru oficialii jocului.
Vestiarele celor două echipe trebuie să fie dotate cu minimum trei dușuri și două toalete cu scaun, o cameră de echipare pentru 20 de jucători, o masă de masaj și o tablă pentru lecții tactice. Suprafața camerei de echipare trebuie să fie de minimum 20 mp.

Accesul jucătorilor, arbitrilor și oficialilor trebuie să fie asigurat direct, separat și protejat de la vestiare pe terenul de joc. De asemenea, sosirea pe stadion și părăsirea acestuia în siguranță a autocarelor jucătorilor celor două echipe și a mașinilor oficialilor trebuie asigurată de clubul gazdă

Adauga un comentariu