Doi septuagenari. Doi bătrâni care se apropie de vârsta de 80 de ani. Unul dintre ei va reprezenta nu mai puțin de 329 de milioane de persoane care trăiesc în Statele Unite. Donald Trump, al 45-lea președinte, s-a născut la capătul celui de-al Doilea Război Mondial, are 74 de ani, iar la sfârșitul noului mandat, dacă-l va câștiga, va avea 78 de ani. Joe Biden s-a născut în plin Război Mondial, în 1942, și are 77 de ani și aproape zece luni. Dacă va câștiga, va intra în pâine la 78 de ani și va încheia mandatul la 82 de ani. În America, pentru Casa Albă se confruntă, cu o înverșunare fără precedent, doi lupi bătrâni.
Joe Biden este mai bătrân decât 94% dintre toți americanii și mai bătrân decât 96% dintre toți oamenii aflați pe planetă. Este la a treia tentativă de a cuceri Casa Albă.
Alegerile din acest an nu se caracterizează însă doar prin faptul că, pentru prima dată, în Statele Unite se confruntă doi oameni atât de bătrâni, reprezentând Partidul Democrat și, respectiv, Partidul Republican. Ci mai ales prin faptul că ei reprezintă nuclee extrem de dure și înverșunate fără precedent unul împotriva celuilalt, nuclee care divizează în mod grav, periculos chiar, populația Statelor Unite. Joe Biden, susținut de Partidul Democrat, va promova cu certitudine globalismul. Va încuraja și va susține multinaționalele. Va milita exact pentru ceea ce militează George Soros, eminența cenușie a globalismului și a neomarxismului.
Diminuarea caracterului național a statelor, dispariția statelor națiune și, în prealabil, demonizarea conducătorilor și partidelor din lume, care apără suveranitatea statelor pe care le reprezintă. Dimpotrivă. Donald Trump se află într-un război nemilos cu giganții economici care au dobândit o forță atât de mare, încât se substituie uneori chiar în mod violent instituțiilor statului american sau instituțiilor legitime ale altor state. Pentru Donald Trump și pentru susținătorii săi, statul subteran reprezintă o amenințare majoră la adresa democrației și respectiv un atac la adresa Constituției Statelor Unite.
În această înfruntare sunt angajate practic toate grupurile minoritare. Fie că reprezintă minorități etnice, rasiale fie că reprezintă minorități sexuale. Sau culturale.
În fine, acest război politic vizează și cooperarea Statelor Unite cu alte state cu care se află în regim de parteneriat sau de concurență comercială. Este aici vorba nu doar de China, de Rusia, de Iran, de Orientul Mijlociu, de Turcia, ci și de Uniunea Europeană. Donald Trump anunță în mod consecvent că vrea să le redea Statele Unite americanilor și, atunci când a putut, a luat și măsuri în acest sens. Contestatarii săi se întreabă din ce în ce mai tranșant căror americani vrea să le redea Donald Trump America înapoi. Și dacă nu care cumva aceștia reprezintă o minoritate albă.
Indiferent cine va câștiga, nu este deloc exclus ca în Statele Unite, după alegeri, să se declanșeze puternice confruntări între cele două tabere, care să se transfere din spațiul mediatic în confruntări de stradă. Pentru că America este mai divizată decât oricând. Ceea ce înseamnă că, indiferent cine va câștiga, nu va avea parte de liniște. Să ne amintim la ce presiuni uriașe a fost supus Donald Trump pe parcursul primului său mandat și să ne imaginăm ce va urma dacă, în ciuda avansului pe care-l are Biden cu o zi înaintea alegerilor, Trump va reuși să obțină un al doilea mandat.
Această instabilitate internă din Statele Unite și cele două scenarii politice nu sunt deloc de bun augur pentru un stat ca România. Se vorbește de mai mulți ani insistent despre România ca fiind unul dintre principalii aliați ai Statelor Unite. Este adevărat. Ne-am comportat ca un aliat fidel și activ, susținând în mare măsură inițiativele politice ale Washingtonului, finanțând industria americană de apărare prin achiziții masive de armament, am cheltuit an de an sume colosale, pentru a participa alături de aliatul nostru în toate teatrele de război ale lumii, am vărsat mult sânge românesc în diverse locuri de pe planetă dintre cele mai îndepărtate, dar în plan economic ne-am ales doar cu promisiuni.
Până în prezent, administrația americană nu a reușit să convingă Congresul Statelor Unite să acorde cetățenilor români dreptul de a intra și a circula liber în Statele Unite. America riscând astfel o sancțiune severă din partea Uniunii Europene. Și cu ce s-a mai ales România pe parcursul administrației Trump? Cu umilințe fără egal în istorie. Umilințe generate atât de un ambasador al Statelor Unite care i-a reprezentat practic pe democrați, cât și de actualul ambasador al Statelor Unite, care-i reprezintă pe republicani și, personal, pe Donald Trump.
În urma înfruntării dintre cei doi lupi bătrâni, România nu va avea absolut nimic de câștigat. În schimb, va avea de pierdut. Indiferent cine învinge.