International

În timp ce Marea Britanie e în recesiune, premierul Sunak furnizează arme Ucrainei în valoare de 50 de milioane de lire sterline: promisiunea lui Sunak

Publicat: 20 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat sâmbătă, în timpul primei sale vizite la Kiev, un pachet de 50 de milioane de lire sterline destinat apărării aeriene a Ucrainei, potrivit Downing Street.

În timpul întâlnirii sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Sunak a confirmat că Marea Britanie „va oferi un nou pachet major în materie de apărare aeriană, pentru a ajuta la protejarea civililor ucraineni şi a infrastructurii naţionale critice în faţa valului intens de lovituri ruseşti”, anunţă un comunicat de presă al guvernului de la Londra, citat de CNN.

„Pachetul de ajutor pentru apărare, în valoare de 50 de milioane de lire sterline, cuprinde 125 de tunuri antiaeriene şi tehnologie pentru a contracara dronele kamikaze furnizate de Iran, inclusiv zeci de radare şi capacităţi de război electronic antidronă”, precizează comunicatul.

În timpul vizitei sale surpriză în capitala ucraineană, Sunak a depus flori la un monument pentru morţii războiului din Ucraina şi a aprins o lumânare la memorialul pentru victimele Holodomorului din anii 1930. Premierul s-a întâlnit, de asemenea, cu ucraineni din echipele de intervenţie, care au povestit despre „munca lor dureroasă” de salvare a supravieţuitorilor de sub dărâmături şi de stingere a incendiilor provocate de atacurile ruseşti.

„Sunt profund recunoscător că mă aflu astăzi la Kiev şi am ocazia să-i întâlnesc pe cei care fac atât de multe şi plătesc un preţ atât de mare pentru a apăra principiile suveranităţii şi democraţiei”, a declarat Sunak. El a spus că Marea Britanie este mândră că „a fost alături de Ucraina încă de la început”, afirmând că vizita sa înseamnă angajamentul Marii Britanii că „va continua să fie alături de Ucraina, cât timp aceasta luptă pentru a pune capăt unui război barbar şi pentru a oferi o pace dreaptă”.

În plus faţă de pachetul de apărare aeriană, Sunak s-a angajat să finanţeze cu 12 milioane de lire sterline acţiunile Programului Alimentar Mondial în Ucraina şi cu 4 milioane de lire sterline programul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Ucraina.

 

 

Adauga un comentariu