Actualitate

În Ungaria, lângă granița cu România, s-a descoperit un focar de gripă aviară

Publicat: 10 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În Ungaria lângă granița cu România s-a descoperit un focar de gripă aviară
Autoritățile din întreaga lume își vor uni forțele pentru a opri răspândirea gripei aviare.

La doar 10 kilometri distanță de granița cu România, în Ungaria, a fost descoperit un focar de gripă aviară inalt patogenă. A fost deschisă o zonă de supraveghere în care intră și șase localități din județul Bihor. Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) au elaborat deja un plan de acțiune atât pentru județul Bihor, cât și pentru județul Arad, din cauza posibilității transmiterii virusului de la păsări la om, precum și pentru protejarea fermelor din România.

Măsurile elaborate privesc comerțul cu păsări, ouă, furaje, carne și produse din carne de pasăre, care provin din țări afectate de gripa aviară, precum și monotorizarea păsărilor sălbatice.

Anunțul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Animalelor privind focarul de gripă aviară

DSVSA a anunțat că focarul a fost descoperit într-o fermă de rațe din Biharugra, județul Bekes, districtul Sarkad – Ungaria. Este vorba despre un focar cu subtipul H5N1, care se poate transmite la om.

Astfel, a fost instituită stare de alertă epizootică la nivelul întregului județ Bihor, iar în șase dintre localitățile din județ au fost luate măsuri adiționale pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul H5N1. Localitățile în care s-au instaurat măsuri suplimentare sunt Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit și Sânicolaul Român.

În momentul de față, DSVSA Arad monotorizează starea de sănătate a efectivelor de păsări domestice și efectuează acțiuni și controale pentru prevenirea intrării transporturilor de păsări vii, ouă de incubat, furaje pentru păsări sau carne de pasăre din zone unde evoluează gripa aviară. Se fac verificări privind respectarea programelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole.

Mai mult decât atât, comerțul de păsări și carne de pasăre fără control veterinar este interzis.

De asemenea, autoritățile au anunțat că se vor face verificări pentru a se asigura că nu există păsări crescute în spații deschise cu acces la apă la care ar putea ajunge și păsări sălbatice și apelează la crescători să ceară ajutorul medicilor veterinari pentru orice situație care indică evoluția unei boli în efectivele de păsări.
Se recomandă oamenilor din zona în care a fost depistat virusul să evite contactul cu păsările sălbatice ușor de prins sau care par bolnave.

În prezent, mai multe țări din Uniunea Europeană se confruntă cu valul de gripă aviară înalt patogenă. Cele mai mari probleme se întâlnesc în Italia și Ungaria. În Ungaria deja au fost anunțate 59 de focare.

 

 

Adauga un comentariu