Creștinii-ortodocși sărbătoresc astăzi, 10 iunie 2021, Înălțarea Domnului. Această zi este sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, iar în popor poartă și numele de Ispas. În această zi se înroșesc ouă, se pregătesc bucate alese, întocmai ca la masa de Paști, iar creștinii se salută cu formula „Hristos S-a Înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!”
Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă Română (BOR). Astăzi, 10 iunie 2021, este sărbătorită Înălțarea Domnului, zi care se ține la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului. După Înviere, Iisus s-a mai arătat o dată ucenicilor săi, pe Muntele Măslinilor, încredințându-i de puterea sa și dându-le ultimele învățături. El a mâncat alături de ucenici, așa cum făcuse odinioară. După 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfânt avea să se pogoare peste ei, dăruindu-le putere și înțelepciune divină pentru a merge în lume și pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu. În Biblie, acesta este momentul în care se anunță a doua venire a lui Iisus, întocmai ca și Înălțarea, având la dreapta și la stânga doi îngeri mari și luminoși.
Înălțarea Domnului! Semnificațiile sărbătorii în Biserica Ortodoxă
Sărbătoarea de astăzi, 10 iunie 2021, face trimitere la Înălțarea lui Hristos de pe Muntele Măslinilor, în fața apostolilor. Potrivit Bibliei, îngerii le-au vorbit ucenicilor despre revenirea lui Hristos pe pământ. În plus, astăzi, de Înălțare, este sărbătorită și Ziua Eroilor, a celor căzuți pe front pentru apărea patriei și a celor care au luptat pentru întregirea neamului. Biserica arată că Înălțarea lui Hristos, ca și Învierea Sa, au fost înțelese ca fiind niște lucrări ale Tatălui asupra Fiului Său. Evanghelistul Luca spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania și acolo Și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat, iar apoi S-a depărtat de ei și S-a înălțat la cer.
Prin aceste cuvinte nu trebuie să înțelegem că acesta a fost ultimul act al lui Hristos în lume. Biserica arată că nu devine absent în creație. Înălțarea lui Hristos nu înseamnă retragerea din creație, El continuă să fie prezent și lucrător prin Sfântul Duh. În primele secole de după Hristos, comunitățile creștine sărbătoreau Înălțarea Domnului odată cu Rusaliile, la 50 de zile după Paște. Însă, din secolul al IV-lea, Înălțarea Domnului a fost sărbătorită la 40 de zile după Paște, iar Rusaliile (Înălțarea Sfântului Duh) – la 50 de zile.
Ispasul, tradiții și obiceiuri în întreaga țară
Ziua de astăzi este cunoscută în popor sub denumirea de Ispas. În această zi, în unele zone ale țării, se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălțării. În alte zone, fetele și feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare. Se zice că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai. Tot în această zi se fac pomeni și se împart pentru morți, în special brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu. Casele și mormintele se împodobesc în unele zone cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean.