Prima pagină » Local » Încă o gafă a statului român? Petru Movilă: „Cât dă statul într-un an pentru pensiile speciale, se puteau cumpăra acțiunile Enel şi mai rămâneau şi bani”

Încă o gafă a statului român? Petru Movilă: „Cât dă statul într-un an pentru pensiile speciale, se puteau cumpăra acțiunile Enel şi mai rămâneau şi bani”

10 mart. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Recent, anunțul privind vânzarea acțiunilor Enel a stârnit un val de reacții în rândurile politicienilor. Petru Movilă, președintele PMP Iași, a transmis faptul că aceasta ar fi încă o dovadă a dezinteresului statului român cu privire la dezvoltarea țării

Compania Enel a anunțat semnarea acordului pentru vânzarea activităților din România către PPC, cea mai mare companie de energie electrică din Grecia. Enel și Public Power Corporation SA Grecia au semnat un acord privind vânzarea participațiilor deținute de către Grupul Enel în România. Societatea a decis ca activele din România să fie vândute pentru aproximativ 1,26 miliarde de euro. Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului, acuză statul român de total dezinteres și lipsă de implicare, mai ales din cauza faptului că această situație ar fi putut fi anticipată, iar acțiunile ar fi putut fi cumpărate de stat.

Frima Greceasca

Enel a decis să vândă acțiunile din România către grecii de la PPC pentru 1,26 miliarde de euro

Încă o gafă a statului român, privind acțiunile Enel

Energie Electrica

În total, este estimat ca tranzacția să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,70 miliarde de euro

Enel a decis să vândă acțiunile din România către grecii de la PPC pentru 1,26 miliarde de euro. Astfel, aceasta ar fi încă o gafă a statului român, mai ales din cauza faptului că acesta ar fi putut cumpăra acțiunile.

„De ce nu a cumpărat statul român acțiunile Enel? Cu cât dă statul într-un an pentru pensiile speciale, se puteau cumpăra acţiunile Enel şi mai rămâneau şi bani. Doar că statul român este îngust la minte când vine vorba despre investiții şi foarte inventiv când vine vorba despre interesele proprii.

Enel a anunțat de foarte mult timp că îşi vinde acţiunile, iar astăzi au adus la cunoştinţă faptul că au semnat cu grecii de la Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor deţinute de către Grupul Enel în România pentru suma de 1,26 miliarde de euro. Statul grec a putut, statul român de ce niciodată nu poate? Enel are, în România, peste 3 milioane de clienţi, care o bună bucată de vreme s-au întrebat ce se va întâmpla cu ei. În jurul actualelor companii din domeniu, statul român putea contura o strategie coerentă care să ajute românii să plătească facturi mai mici la energie şi la gaze naturale.

ANRE a şi recomandat statului român să facă investiţii. Doar că PSD şi PNL nu fac decât investiţii în ei, după propriile interese, nu după interesele românilor. Până la urmă, statul român are sau nu are o strategie naţională de investiţi în ceea ce priveşte sistemul energetic românesc”, a transmis, revoltat de situația creată, Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului.

Enel a transmis faptul că tranzacția cu firma grecească este în conformitate cu Planul strategic curent al Grupului Enel, care vizează concentrarea asupra a 6 țări țintă, cu potențial ridicat de creștere. Astfel, se pare că statul român a ratat cumpărarea acțiunilor importantului distribuitor de energie electrică. Rămâne de văzut care vor fi schimbările și cum va afecta acest aspect cei peste 3 milioane de clienți.

Enel

Enel a decis să vândă acțiunile din România către grecii de la PPC

Enel a renunțat la România pentru 1,7 miliarde de euro

Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului

Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului acuză statul român de total dezinteres și lipsă de implicare, mai ales din cauza faptului că această situație ar fi putut fi anticipată iar acțiunile ar fi putut fi cumpărate de stat

În total, este estimat ca tranzacția să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,70 miliarde de euro. Finalizarea tranzacției, așteptată în trimestrul al treilea al acestui an, este supusă unor condiții întâlnite în mod obișnuit în acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autorităților antitrust competente.

Grupul Enel este un jucător major în energie în România din 2005, cu activități în distribuția și furnizarea de energie electrică, în domeniul producției de energie din surse regenerabile, prin capacități de peste 500 MW operate de către Enel Green Power România, precum și în domeniul serviciilor energetice avansate. Societățile de distribuție ale grupului în România sunt prezente în trei regiuni importante ale țării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, deservind, în total, peste 3 milioane de clienți.

Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică și gaze naturale, precum și de servicii cu valoare adăugată. În România, grupul mai are activități prin Enel X, în domeniul serviciilor inteligente pentru locuințe, producției de energie la nivelul locului de consum și eficienței energetice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilității electrice.

Încă o gafă a statului român ar putea aduce bătăi de cap celor peste 3 milioane de abonați a-i companiei Enel. Aceștia nu știu ce se va întâmpla în continuare și care vor fi deciziile conducerii din Grecia.

Comentarii
 • Iar băgați în seamă țiganu ăsta care nu a muncit niciodată în viața lui?

 • Ce ii trebuie coloniei o companie de electricitate? Coloniei nu ii trebuie nimic; ea vinde tot si apoi importa.

 • Dupa cum bati darabana, incepi sa mangai urechile sa intrii in USR? Doar mintile alea tuguiate trambiteaza acest subiect de ani de zile si acum il scot iar de la naftalina, doar, doar vor mai prinde ceva ciolanase.Stai in banca ta, nu spanzuri tu magistratii!

 • Ce tupeu infect are individul! Ba, aia care primesc „pensii speciale”, cum spui tu, aia chiar AU MUNCIT!
  TU, freci menta si castigi bani de la stat, pentru stat degeaba!

 • Asta, mai deunazi era filmat prin oras, ca in timpul serviciului, freca lula si acum o arde cu „pensiile speciale”!
  Nesimtire crasa!

 • Asta trebuie intrebat CE FACE EL EFECTIV, INTR-O ZI, CA SA MERITE SALARIU DE LA STATUL ROMAN!
  CE FACI TU, CA INDIVID, PENTRU SOCIETATE, PENTRU IESENI, PENTRU ORASUL IASI???
  NE POTI SPUNE???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *