National

Încă o lovitură de la Guvern. Banii care se duc spre Pilonul II de pensii vor fi taxați din 2023

Publicat: 11 aug. 2022
Bani

Prin Ordonanța de Guvern, prin care au fost crescute taxe de la 1 august, au fost luate și măsuri care se aplică din ianuarie 2023. Una dintre ele este taxarea banilor care merg spre Pilonul II de pensii.

Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România a spus că ordonanța prevede eliminarea exceptării fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende.

„Este adevărat, OG 16/2022 prevede eliminarea exceptării fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsura care anulează prevederile din legislația specifică (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii si L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative)”, a declarat Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), scrie hotnews.

Fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale

Urmarea ar fi că fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale. Înainte de adoptarea Ordonanței, Marcel Ciolacu, liderul PSD a spus că nu s-au mărit taxe, ci au fost excluse excepțiile.

 „Nu s-au mărit taxe, s-au exclus excepții”.

Cu doar o seară în urmă, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre banii care se duc către Pilonul II de pensii.

„Marius Budăi: Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, exact cât virăm către Pilonul II.

Răzvan Dumitrescu: Deci dacă nu aţi vira către Pilonul II nu aţi avea deficit?

Marius Budăi: Nu vreau să creez o ştire de aici că a sus Budăi că nu vom mai vira către Pilonul II. Este exclus aşa ceva, este o lege.

Răzvan Dumitrescu: Dar pică suma una pe cealaltă. Cum vă explicaţi?

Marius Budăi: Aşa s-a întâmplat anul acesta”.

Pensiile ar urma să crească

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că în şedinţa conducerii liberalilor s-a discutat despre varianta neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei, însă a precizat că trebuie să existe o discuţie în coaliţie pe acest subiect.

„Toate aceste chestiuni trebuie validate în coaliţie, desigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie. Există 87 de milioane de lei, ceea ce înseamnă într-un an de zile aproximativ un miliard. Avem nevoie să ne adresăm către toate categoriile sociale, îndeosebi către cele vulnerabile, şi să le susţinem ca în această perioadă să nu resimtă efectele acestei crize, pe de-o parte. De cealaltă parte, suntem în continuare în aceea linie de discuţie şi de dezbatere a tuturor măsurilor, pentru a păstra stabilitatea macroeconomică şi pentru a putea să protejăm locurile de muncă şi pentru a face tot ceea ce am făcut până în prezent” a spus premierul Nicolae Ciucă, arată Rador.
Comentarii
  • mda, taxeaza dividendele administratorilor. asta-i bine. isi trageau astia la bani de nu-i adevarat, desi randamentele erau sub rata inflatiei.
    oricum, pilonul 2 e o mare magarie. statul te obliga sa cotizezi la un fond privat – halal afacere privata in care statul iti aduce clientii! sa ma lase sa merg la care pilon vreau eu. poate vreau sa cotizez la pilonul 1, ca de acolo am sa iau pensie cat traiesc. de la pilonul 2 o sa iau si putin si o suma fixa. daca traiesc dincolo de suma, ce fac? raman cu suma de la pilonul 1. pai si atunci de ce sa nu-i pun pe toti la pilonul 1?

Adauga un comentariu