Prima pagină » Actualitate » Incă o taxă pentru șoferii români! Milioane de români sunt afectați
Incă o taxă pentru șoferii români! Milioane de români sunt afectați

Incă o taxă pentru șoferii români! Milioane de români sunt afectați

07 feb. 2025, 12:14, 1 ,
în Actualitate

Guvernul a pregătit încă o taxă pentru șoferii români, iar datele arată că această taxă va afecta milioane de șoferi din România. Guvernul României se confruntă cu o provocare semnificativă legată de depunerea celei de-a patra Cereri de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prevăzută pentru luna iunie. Printre angajamentele asumate se numără și implementarea unei reforme fiscale, care include introducerea unei taxe menite să descurajeze utilizarea autovehiculelor vechi și poluante. Această inițiativă ridică întrebări importante, având în vedere numărul ridicat de astfel de vehicule înmatriculate în România.

Precedenta taxă a fost declarată neconformă

În trecut, autoritățile au mai încercat să introducă o taxă similară, transformată ulterior în timbrul de mediu sub guvernarea Tăriceanu. Această taxă, însă, a fost declarată neconformă de Curtea Europeană de Justiție, ceea ce a forțat statul român să returneze sumele colectate, chiar și după mai multe modificări ale cadrului legislativ. În total, restituirea acestor fonduri a ajuns la aproximativ 6,5 miliarde de lei, generând un impact financiar considerabil asupra bugetului public.

Noua măsură fiscală face parte din reformele stabilite prin PNRR, iar guvernul trebuie să stabilească o metodă de aplicare care să nu repete greșelile trecutului. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat într-un interviu acordat Profit.ro că această taxă este un jalon esențial al cererii de plată și nu poate fi eliminată sau amânată.

Acesta a subliniat că reforma fiscală, identificată ca jalon 207, reprezintă un angajament asumat de România și că, din perspectiva sa, o eventuală amânare ar fi extrem de dificilă, întrucât decizia finală aparține Comisiei Europene. În plus, noua taxă nu este doar o măsură economică, ci și o inițiativă menită să contribuie la protecția mediului, având un impact major asupra parcului auto din România.

Ce spune ministrul Boloș despre noua taxă pentru șoferii români

Ministrul Marcel Boloș insistă că reforma fiscală este deja trasată clar în documentele oficiale și că termenul limită este bine stabilit, lăsând puțin loc pentru negocieri sau amânări. Cu un ton rigid și o abordare inflexibilă, acesta a reiterat că măsura ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2026, fără prea multe variante de ajustare.

Boloș pare să sugereze că România nu are altă opțiune decât să urmeze orbește jaloanele impuse, fără a lua în calcul impactul real asupra economiei sau asupra populației. Potrivit declarațiilor sale, cererea de plată numărul 4 este un punct de cotitură pentru întregul proces de finanțare, iar un eșec în depunerea acesteia ar bloca accesul la restul fondurilor europene, estimate la aproximativ 20 de miliarde de euro. Ministrul subliniază că acest scenariu ar fi dezastruos, deși nu explică concret cum intenționează Guvernul să evite un blocaj financiar și să implementeze măsura fără riscuri legale.

Pe lângă noua taxă auto, cererea de plată mai include și reforme majore, cum ar fi legea salarizării unice, Codul Silvic și Codul Urbanistic. De remarcat este că Boloș leagă reforma salarizării de reducerea deficitului bugetar, susținând că aplicarea acesteia va deveni posibilă doar când deficitul scade sub 5% din PIB, ceea ce, conform estimărilor oficiale, nu se va întâmpla înainte de 2028. Cu alte cuvinte, în ciuda urgenței reformei, guvernul nu pare să aibă o soluție rapidă și viabilă, iar explicațiile oferite de ministru lasă mai multe întrebări decât răspunsuri.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Casa-baterie, locuinţa care îşi folosește propria greutate pentru a genera electricitate. Beneficiile se văd în facturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Culisele dosarului de trădare de patrie. DIICOT, date de ultima oră
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Aflat la mormântul tatălui său, viața lui și istoria României s-au schimbat cu patru cuvinte
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • S-au făcut zeci de legi ale “ salarizării unice” și? Au devenit unice! Abrogate de o altă lege a așa zisei salarizări “ unice”. Ei oare știu ce înseamnă “unica”? Să se numească a “28-a”lege a salarizării unice! Taxa pe ce? Tramp a terminat cu prostiile aste. Noi continuam? Cu cat folosești un bun un termen mai mare cu atât impactul asupra mediului e mai mic! Deci? A produce o altă mașină înseamnă o poluare suplimentare plus poluarea rezultată în urma distrugerii mașini vechi. Chiar ne credeți pe toți prosti? Cine plătește poluarea produsă de războiul din Ukraina? Cine plătește pentru poluarea produsă de holocaustul din Gaza? Deci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`