Actualitate

Încă un oraș din România intră în scenariul roșu

Publicat: 21 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Încă un oraș din România intră în scenariul roșu
Având în vedere răspândirea comunitară intensă a virusului SARS-CoV-2 și ținând cont de faptul că rata de incidența cumulată a cazurilor de SARS CoV-2 la 14 zile în municipiul Iași este mai mare de 3/1000 locuitori, se dispune completarea Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași nr. 2/10.01.2022 cu o serie de măsuri

Încă un oraș din România intră în scenariul roșu. Este vorba despre municipiul Brăila, după ce incidenţa cazurilor de coronavirus a depăşit 3 la mia de locuitori. În acelaşi scenariu intră şi localitatea Vărsătura.

Prefectul judeţului Brăila, Nicuşor Ciocan, a anunţat pe Facebook că municipiul Brăila intră în scenariul roşu.

„O veste tristă pentru brăileni, pe 20 martie incidenţa raportată la nivelul municipiului Brăila este de 3,05 la 1000 locuitori. A fost întocmit proiectul de Hotărâre a Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă Brăila din data de 20.03.2021, acesta urmează procedura legală de vot din partea membrilor comisiei, urmând ca duminică să fie emis şi ordinul. În aceeaşi situaţie este şi localitatea Vărsătura, şi aceasta intrând în şcenariul roşu…” a scris prefectul de Brăila, Nicuşor Ciocan.

Sâmbătă, Brăila a înregistrat 96 de cazuri noi de coronavis şi 2 decese în rândul persoanelor infectate. De la debutul pandemiei, 10.487 de brăileni s-au infectat iar 522 au decedat.

Peste 25.500 de brăileni s-au vaccinat anti coronavirus până acum.

Municipiul Iași a intrat în scenariul roșu

CJSU a emis scenariul roşu pentru municipiul Iaşi că în următoarele 14 zile, începând cu ora 00.00 a zilei de 20.03 până la ora 00.00 a zilei de 02.04 ca activitatea cu publicul a operatorilor economic de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă!

De asemenea, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, concertelor, jocurilor de noroc este interzisă. Unitățile de învățământ nu se includ în hotărârile CJSU Iași. Școlile își desfășoară activitatea conform scenariilor stabilite în hotărârile anterioare. Scenariile se pot modifica săptămânal!

Aşa cum preciza, în urmă cu câteva zile prefectul Marian Grigoraș, intrarea în scenariul roşu era una iminentă. Instituţia Prefectului a publicat în această dimineaţă lista cu rata de infectare pe fiecare localitate din judeţul Iași. În muncipiul Iași rata de incidentă a trecut de 3 la mie iar acest lucru va duce automat la o decizie în acest sens.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași estimează că, după toate probabilitățile, într-una din zilele viitoare municipiul Iași va atinge rata incidenței de 3 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, iar acest aspect va determina emiterea unei hotărâri privind instituirea re stricțiilor specifice scenariului roșu. Informăm populația și agenții economici vizați de această situație astfel încât aceștia să se poată pregăti pentru perioada următoare. Recomandăm să fie respectate în continuare regulile sanitare care au scopul de a limita răspândirea acestui virus și încurajăm populația să se programeze pentru efectuarea vaccinului împotriva Covid-19 la unul dintre cele 28 de centre deschise în județul Iași”, a declarat în urmă cu câteva zile Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Ce se întâmplă în scenariul roşu

Odată cu intrarea în scenariul roşu, în localitatea aferentă activităţile ce presupun prezenta oamenilor în interior se suspendă. Concret, restaurantele, barurile vor putea să îşi desfășoare activitatea doar exterior, iar sălile de jocuri de noroc vor fi închise. Aceeaşi soartă vor avea şi instituţiile de cultură.

De asemenea, este permisă prepararea și comercializarea hranei care nu se consumă în spațiile respective.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați din domeniul jocurilor de noroc, cu exceplia LOTO.

Școala va fi în continuare funcţională dar în sistem hibrid. Un ordin comun al ministrului Sănătății şi al ministrului Educaţiei prevede faptul că până la o rată de infectare de 6 la mie, şcoală va rămâne deschisă.

Adauga un comentariu