Actualitate

INCENDIAR! Jonglerii financiare in familia fostului subprefect de Iasi: Milioane de euro ascunse de executori

Publicat: 27 feb. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
INCENDIAR Jonglerii financiare in familia fostului subprefect de Iasi Milioane de euro ascunse de executori
1
 @ Firmele controlate de familia fostului subprefect de Iasi au fost folosite intr-o serie de jonglerii financiare prin care s-a ascuns urma a catorva milioane de euro @ In vreme ce au falimentat si au lasat fara bunuri o cunoscuta firma din domeniul constructiilor, sotii Etcu au infiintat o companie identica care a inregistrat brusc profituri uriase @ In timp ce executorii se lupta cu morile de vant pentru a acoperi datoriile firmei intrate in insolventa, noua firma controlata de familia fostului subprefect de Iasi, are afaceri de aproape 5 milioane de euro anual
 
SC Ral Construct Grup SRL Iasi, a fost vreme de multi ani una dintre cele mai importante companii din domeniul constructiilor, fiind un client fidel al contractelor pe bani publici. Firma controlata de familia fostului subprefect de Iasi, Vasile Etcu, se afla in insolventa de mai multi ani dupa ce conturile companiei au fost golite in conditii suspecte, iar in paralel, aceeasi patroni au infiintat o firma identica – Ral Construct Management SRL, care aduce profituri uriase pentru cei implicati.
 
Concret, Ral Construct Grup a atins un prag al datoriilor de peste 2 milioane euro, iar bancile comerciale, firmele partenere si ANAF-ul incearca acum sa-si recupereze prejudiciul, insa singurul bun al companiei care poate fi valorificat este un teren arabil extravilan in valoare de doar 15 mii euro. Centrul de Expertiza în Insolventa SPRL Iasi organizeaza pentru a licitatie publica de vânzare a terenului in suprafata de 5.400 mp din comuna Dumesti, care apartine SC Ral Construct Grup, cu pretul de pornire de 14.850 euro.
 
„În patrimoniul debitoarei a mai ramas un singur bun imobil care consta în teren situat în comuna Dumesti, pentru care s-a stabilit un pret de evaluare de 29.700 euro fara TVA. Începând cu data de 17.02.2016, s-au efectuat publicatii de vanzare si s-au organizat un numar de 24 de sedinte de licitatii a bunului. Nici o persoana nu s-a înscris la sedintele de licitatie… Au fost stabilite licitatii pentru datele de 20.01.2017, 27.01.2017, 3.02.2017. Pretul de pornire a licitatiilor a fost de 14.850 euro reprezentând 50 % din valoarea stabilita prin raportul de evaluare”, dupa cum au precizat reprezentantii Centrul de Expertiza în Insolventa SPRL Iasi.
 
Prin firma Ral Construct Grup SRL, sotii Etcu au cumparat in anul 2009 terenul arabil de 5.400 mp în extravilanul comunei Dumesti. Vânzatori au fost sotii Nicoleta si Costel Cenusa din localitatea Dancu, iar pretul de achizitie a fost de 800.000 lei.
 
Au golit conturile unei companii si au umblut de bani o firma identica
 
In acte, compania apartine asociatilor Stefan Silviu Etcu in varsta de 45 de ani si sotia acestuia, Mariana Etcu, in varsta de 42 de ani. Stefan Silviu este nepotul fostului subprefect de Iasi, Vasile Etcu. Cei doi au pierdut recent si un apartament pe motiv ca nu au achitat ratele unui credit in valoare de 36.801 euro accesat la Raiffeisen Bank SA. De executarea silita s-a ocupat BEJ Campeanu Ioan, locuinta celor doi soti fiind vanduta la licitatie publica cu pretul de 86.400 lei (pret redus cu 25 la suta).
 
In anul 2010, Stefan Silviu Etcu deschidea un punct de lucru al societatii comerciale Ral Construct Grup SRL in localitatea Lohmen din Germania, prin inchirierea a unui birou si a 3 camere la Hotelul Lohmen. Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2011, Ral Construct Grup a intrat în insolventa in conditii suspecte, asta desi in perioada 2004-2010, compania a mers constant pe profit.

Tot in acel an, la scurt timp dupa deschiderea sediului din Germania, fondurile companiei au disparut brusc, iar de la o cifra de afaceri de peste 13 milioane lei in anul 2009, valoarea tranzactiilor a scazut la 3,4 milioane lei in anul 2010, iar in urmatorul an a scazut de zece ori mai mult, pana la 381 mii lei. La fel s-a intamplat si in cazul numarului de angajati, care a scazut brusc de la 126, la numai 2 angajati in anul 2011. 
 

Exact in 2011, anul in care banii Ral Construct Grup au disparut brusc, sotii Etcu infiintau compania Ral Construct Management SRL, care a inregistrat o ascensiune formidabila pentru o companie abia aparuta in domeniul constructiilor. Astfel, inca din primul an de activitate, Ral Construct Management SRL inregsitra un profit de 111 mii lei, in 2013 un profit de 301 mii lei, in 2014 1.482.173 lei, iar in 2015 a inregistrat un profit de 1.099.375 lei. 
 
Mai mult, in conditiile in care datoriile totale ale Ral Construct Grup sunt de 9.633.558 lei, iar executorii incearca din rasputeri sa valorifice singurul teren aflat in patrimoniul societatii, cealalta firma a sotilor Etcu, si anume Ral Construct Management, este pur si simplu o masina de facut bani tinand cont de faptul ca noua firma a acestora inregistreaza o cifra de afaceri de 25.768.135 lei si peste 100 de angajati.
 
Etcu cere 1,6 milioane lei de la compania pe care a falimentat-o
 
Ral Construct Grup a fost implicata intr-un scandal dupa ce a incasat bani in mod ilegal pentru reabilitarea unor scoli dintr-o comuna ieseana. Ilegalitatile s-au petrecut in comuna Belcesti si au fost descoperite de Camera de Conturi in urma unui control, iar inspectorii au constatat ca Ral Construct Grup a incasat ilegal 511.000 lei. Firma a incasat banii respectivi, desi lucrarile nu au fost finalizate. Din acest motiv, elevii au fost nevoiti sa-si desfasoare activitatile scolare intr-o cladire in care a functionat postul comunal de politie. Camera de Conturi a formulat o plangere penala in acest caz. 
 
In cadrul Ral Construct Grup SRL, firma aflata in insolventa de aproape 4 ani, Stefan Etcu s-a inscris la masa credala pentru recuperarea unei sume de 1,6 milioane lei. Directia de Finante Publice Iasi trebuie sa recupereze peste 500 mii lei, Terramold Construct 510 mii lei, iar Reiffeisen Bank 374.000 lei.
Adauga un comentariu