International

Incendiile masive din Grecia continuă. Se efectuează o anchetă privind cauza acestora

Publicat: 06 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incendiile masive din Grecia continuă. Se efectuează o anchetă privind cauza acestora
Compania de electricitate a Greciei este cercetată pentru că se crede că incendiul de amploare care arde acum la nord de Atena a început din cauza unui transformator, care s-a defectat și a făcut scântei

Incendiile îngrijorătoare din Grecia se extind extrem de rapid, însă ce e mai rău va urma, a avertizat premierul elen. Astăzi, 6 august 2021, sunt prognozate rafale puternice de vânt, iar țara este ca un butoi de pulbere, afirma șeful guvernului de la Atena.

Cele mai puternice și periculoase focare sunt cele din Attica, din zona Atenei, cele din insula Evia și cele din Elida, zonă din nord-vestul peninsulei Peloponez. În paralel, parchetul din Atena a deschis o anchetă în cazul incendiilor fiindcă se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauza naturală.

Nordul Atenei, curprins de flăcări. Pompierii intervin în forţă

Incendiile din nordul Atenei s-au extins într-un mod inimaginabil în mai multe direcții. În cursul nopții pompierii au făcut eforturi supraomenești pentru a împiedica focul să ajungă la case, relatează presa elenă. Zeci de localități din nordul țării au fost evacuate.

Flăcările imense au blocat autostrada care leagă sudul de nordul țării. Circulația a fost închisă în ambele sensuri.

Castelul Regal Tâţoi, acolo unde regele Mihai și-a petrecut luna de miere, este în calea focului. Unele obiecte istorice care au aparținut regilor și reginelor Greciei au fost mutate la loc sigur.

Accesul în păduri a fost interzis în Grecia

Accesul în zona pădurii a fost complet interzis, în toată țara. Grecii și turiștii, inclusiv românii, au primit mesaj în care erau informați despre noua regulă.

Premierul Greciei a afirmat faptul că prioritatea autorităților este salvarea oamenilor, nu a bunurilor.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Casele pot fi reconstruite, copacii pot fi replantați, dar o viață pierdută nu poate fi înlocuită”.

Compania de electricitate a Greciei este cercetată pentru că se crede că incendiul de amploare care arde acum la nord de Atena a început din cauza unui transformator, care s-a defectat și a făcut scântei.

Grecia trece prin cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani. Căldura a agravat și ea incendiile.

„Dacă ne uităm la Europa, a fost a doua cea mai caldă lună iulie de când au început măsurătorile, dar canicula nu a fost distribuită egal. În estul Europei a fost mult mai cald decât media de până acum și au fost mai multe valuri de caniculă în regiune, în timp ce în vestul și centrul Europei, temperaturile au fost sub media din ultimii 30 de ani”, a spus Freja Vamborg, specialist în schimbări climatice.

Incendiile de săptămâna aceasta din Grecia au distrus sute de clădiri și zeci de mii de hectare de vegetație.

Guvernul elen a promis că toate pagubele materiale vor fi compensate.

Adauga un comentariu