International

Incendiu la o instalaţia nucleară iraniană de la Natanz

Publicat: 06 iul. 2020

Un incendiu a izbucnit joi la instalaţia nucleară iraniană de la Natanz, Iran. Incendiul care s-a declanşat joi la instalaţia nucleară iraniană de la Natanz (centru) a provocat pagube semnificative care ar putea încetini dezvoltarea centrifugelor avansate, a declarat duminica un oficial iranian din domeniul nuclear, transmite Reuters, citând agenţia de presă Irna.

Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Agenţiei iraniene pentru energie atomică, a afirmat că dezastrul ar putea încetini pe termen mediu dezvoltarea şi fabricarea centrifugelor avansate, care fac parte din procesul de îmbogăţire a uraniului. Principalul organism de securitate iranian a declarat vineri că a fost stabilită cauza incidentului şi a incendiului la complexul nuclear din Natanz şi urmează să fie făcută publică mai târziu.

Ce au spus inițial autoritățile

Autorităţile iraniene declaraseră iniţial că incendiul nu a făcut victime şi nici nu a provocat o suspendare a activităţilor sitului. Principala uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului, instalaţia de la Natanz, cu o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi şi construită la o adâncime de opt metri sub pământ, face parte din instalaţiile supravegheate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Unii oficiali iranieni au declarat că incidentul ar putea să fi fost provocat de un „sabotaj cibernetic”, iar unul dintre ei a avertizat că Teheranul va riposta împotriva oricărei ţări care efectuează astfel de atacuri, conform Reuters.

Carnagiu în capitala Iranului, după o explozie: 18 morți!

Carnagiu în nordul Teheranului, Iran, unde a avut loc o explozie! Nu mai puțin de 18 morți și zeci de răniți este bilanțul tragic pe care agenţia semi-oficială de ştiri Isna l-a anunțat.

Puternica explozie a avut loc la centrul de sănătate Sina Athar și, pe lângă victimile umane, a provocat daune clădirilor din jur. „O explozie a fost raportată la 20:56 (16:26 GMT) urmată de un incendiu la clinica Sina Athar”, a anunţat serviciul de salvare iranian într-un comunicat, citat de Agerpres. „Moartea a 13 persoane a fost confirmată, iar alte şase persoane au fost, de asemenea, rănite şi transferate la spital”, continuă anunțul. Dintre cele 18 persoane care au decedat, 15 erau femei.

Purtătorul de cuvânt al departamentului de pompieri din Teheran, Jalal Maleki, a declarat pentru televiziunea de stat că explozia a fost generată de buteliile de gaz din subsolul clinicii, care au luat foc. Unele victime „se aflau la etajele superioare (…) erau fie pacienţi, fie persoane care le însoţeau”, a spus oficialul iranian. „Din păcate, şi-au pierdut viaţa din cauza căldurii şi a fumului gros”, a spus Jalal.

Carnagiu în capitala Iranului, după o explozie: 18 morți!

O altă explozie a zguduit capitala iraniană în noaptea de joi spre vineri, când un rezervor de gaze a explodat în sud-estul Teheranului, ca urmare a unor scurgeri. Incidentul s-a produs în apropierea unui sit militar inspectat în 2015 de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit ministerului iranian al apărării.

Situl Parchin a fost inspectat de AIEA înaintea semnării acordului nuclear internaţional în 2015, fiind în mod special suspectat că ar fi găzduit teste ale unor explozii convenţionale cu aplicabilitate nucleară, acuzaţii pe care Republica Islamică le-a negat.

Adauga un comentariu