International

Incendiul din Beirut a redeschis revolta cetățenilor. Autoritățile au identificat vinovații

Publicat: 10 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incendiul din Beirut a redeschis revolta cetățenilor. Autoritățile au identificat vinovații
Incendiu de proporții în Beirut

Incendiul care s-a declanşat joi în portul Beirut este posibil să fi fost cauzat de un act de „sabotaj”, „o eroare tehnică” sau „o neglijenţă”, a declarat preşedintele Michel Aoun, adăugând că cei responsabili vor trebui să dea socoteală, relatează AFP.

„Incendiul de astăzi ar putea fi un act de sabotaj internaţional, rezultatul unei erori tehnice (…) sau al unei neglijenţe”, a declarat preşedintele în deschiderea unei reuniuni a Consiliului superior de apărare.

„În oricare dintre aceste cazuri, cauza trebuie cunoscută cât mai rapid posibil şi responsabilii trebuie traşi la răspundere”, a spus el, potrivit contului de Twitter al preşedinţiei.

Incendiul din portul Beirut, care a afectat un ajutor umanitar vital, a reaprins mânia libanezilor, încă sub şoc după explozia care le-a îndoliat ţara în urmă cu cinci săptămâni. Incendiul a scăzut în intensitate în cursul serii, dar nu fusese încă stins după mai multe ore de operaţiuni comune ale protecţiei civile şi elicopterelor armatei. De-a lungul întregii după-amiezi, cerul din Beirut a fost acoperit de un fum negru gros.

Incendiul s-a declanşat într-un depozit în care erau stocate bidoane de ulei, a precizat armata.

Potrivit „informaţiilor preliminare”, se efectuau reparaţii la un fierăstrău electric, iar scânteile care au sărit au dus la declanşarea unui incendiu, a declarat la rândul său ministrul transporturilor şi lucrărilor publice, Michel Najjar.

Joi seară, Crucea Roşie internaţională a anunţat că ţinea în acest depozit „mii de colete alimentare şi o jumătate de milion de litri de ulei”.

„Operaţiunea noastră umanitară riscă să fie serios perturbată”, a avertizat pe Twitter directorul regional pentru Orientul Mijlociu, Fabrizio Carboni.

Este vorba despre al doilea incendiu în câteva zile în portul Beirut. Miercuri, munţi de deşeuri, lemn şi pneuri au luat foc.

Unii deputaţi au denunţat chiar o tentativă a autorităţilor de a îngropa eventuale probe legate de drama de pe 4 august.

„Dacă incendiul de astăzi a fost provocat, este în mod sigur pentru a ascunde ceva (…), a-i împiedica pe anchetatori să efectueze analize şi să adune mai multe probe”, a scris Neemat Frem pe Twitter.

O minune in Beirut! Salvatorii au auzit bătăi de inimă sub o clădire prăbușită acum o lună

O echipă de salvare din Chile a declarat că a detectat semne de viață sub dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbușit în explozia masivă care a izbucnit Beirut acum o lună. Un membru al echipei de salvare TOPOS CHILE i-a afirmat pentru Al Jazeera că, folosind o mașină de scanat, a descoperit semne de puls și respirație lângă parterul clădirii prăbușite. El a spus că cel mai probabil aparține unui copil, adăugând că echipa a găsit și prezența a cel puțin unui corp.

Bătăile unei inimi s-au auzit sub o clădire dărmată din Beirut

Explozia din 4 august, care a ucis 191 de persoane și a rănit peste 6.000, a distrus o mare parte din capitala Libanului.

Echipa chiliană a vizitat străzile din capitală ca parte a unei misiuni de securizare a clădirilor înainte de faza de reconstrucție, când unul dintre câinii lor de căutare a alergat către o clădire și i-a alertat de prezența umană, Akram Nehme, membru al ONG-ului Achrafieh 2020 care a ajutat aducerea TOPOS CHILE la Beirut, i-a spus lui Al Jazeera. Edward Bitar, membru al ONG-ului Live Love Lebanon care lucrează cu TOPOS CHILE în Liban, a declarat că au detectat 18 cicluri de respirație pe minut emanând de sub dărâmături folosind senzorul.

„Încercăm să menținem speranțele scăzute. Dacă cineva este găsit, ar fi un miracol”, a spus Bitar.

TOPOS CHILE, o echipă specializată pentru astfel de situaţii

TOPOS CHILE se îndreaptă adesea către zone de dezastru, inclusiv către regiunea japoneză Fukushima în 2011, când un reactor nuclear a explodat. În 2010, a ajutat la salvarea unui bărbat din Haiti după ce a petrecut 27 de zile în dărâmăturile provocate de un cutremur.

În căutarea vieții

Bitar a spus că proprietarul clădirii a atestat faptul că nimeni nu era înăuntru. Însă o serie de oameni aflați la fața locului au declarat că au alertat forțele de securitate cu privire la mirosul de descompunere emanat de clădire în zilele de după explozie, adăugând că forțele de securitate nu au cercetat molozul.

Eforturile oficiale de căutare și salvare au fost anulate de mult.

Efortul de joi condus de voluntari a început dimineața și a continuat până noaptea. Echipa a îndepărtat dărâmăturile clădirii – piatră cu piatră – cu ajutorul unor alpiniști libanezi, pompieri și apărare civilă.
Lucrătorii de salvare au redus la tăcere în mod repetat mulțimea mare pentru a le permite senzorului să cerceteze semnele de viață, ducând la o tăcere stranie peste stradă.

Adauga un comentariu