Titlurile zilei

Încep achitările la Poliția Rutieră? Unul dintre agenții care apare în dosarul de luare de mită a fost găsit nevinovat de judecătorii din Iași. Nu este finalul scandalului „pizza pentru polițiști”

Publicat: 09 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Încep achitările la Poliția Rutieră Unul dintre agenții care apare în dosarul de luare de mită a fost găsit nevinovat de judecătorii din Iași. Nu este finalul scandalului pizza pentru polițiști
Un polițist ieșean a fost achitat de magistrații din cadrul Curții de Apel, după ce fusese trimis în judecată pentru fals în declarații

Un agent din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași a scăpat de acuzațiile ce îi fuseseră aduse de anchetatori. Astfel, la finele săptămânii trecute, Curtea de Apel Iași a decis achitarea lui Bogdan Gabriel Ciochină, pentru acuzația de fals în declarații. Procurorii l-au acuzat pe acesta că ar fi completat în fals o declarație de avere

Un polițist ieșean a scăpat de acuzația de fals în declarații. La finele săptămânii trecute, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis apelul formulat de agentul în vârstă de 39 de ani.

„Instanța admite apelul declarat de inculpatul Bogdan Gabriel Ciochină. Îl achită pe inculpat pentru infracțiunea de fals în declarații, pe motiv că nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Definitivă”, au afirmat magistrații ieșeni.

Inițial, Judecătoria Iași hotărâse renunțarea la aplicarea unei pedepse în acest caz. Totuși, judecătorii ieșeni i-au aplicat inițial lui Ciochină un avertisment, atrăgându-i atenția asupra conduitei sale viitoare.

Polițistul ieșean Bogdan Gabriel Ciochină, acuzat de procurori de fals în declarații

La finele anului 2020, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au decis trimiterea în judecată a lui Bogdan Gabriel Ciochină, sub acuzația de fals în declarații.

„Inculpatul, agent în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași, a completat în fals declarația de avere, în sensul menționării achiziționării imobilului în suprafață de 360 mp situat în intravilanul municipiului Iași, categoria de folosință arabil, cu titlu de donație, deși imobilul a fost cumpărat pentru o sumă de bani, și omiterii menționării la capitolul VI al declarației a donației sumei respective”, au afirmat anchetatorii ieșeni.

Mai exact, oamenii legii au susținut că agentul din cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul Rutier avea obligația anuală a declarării averii. În calitatea sa, acesta avea obligația ca, până la data maximă de 15 iunie 2017, să depună / actualizeze declarațiile de avere și de interese pentru anul fiscal 2016. După efectuarea centralizării declarațiilor depuse de persoanele care au această obligație, Serviciul de Resurse Umane din cadrul IPJ Iași a întocmit un tabel centralizator.

„La fila 83, potrivit poziției 294, inculpatul a depus declarația de avere pe data de 1 iunie 2017, cu număr de înregistrare, având funcția de agent, fără a fi precizate mențiuni în coloana care conține Schimbări intervenite în declarații. Ulterior, situația centralizată și copiile certificate ale declarațiilor de avere și interese aparținând polițiștilor din cadrul IPJ Iași au fost înaintate către Agenția Națională de Integritate”, au mai afirmat procurorii ieșeni.

Agentul de Poliție și-a susținut nevinovăția

Anchetatorii au adăugat că, potrivit declarației de avere, Bogdan Gabriel Ciochină ar fi completat la capitolul „Bunuri imobile” un teren cu suprafață de 360 mp, dobândit în anul 2017, modul de dobândire fiind donație, iar, la capitolul VII, pct. 1, ar fi menționat veniturile din salarii, restul rubricilor fiind barate.

„Potrivit antecontractului de vânzare-cumpărare autentificat sub pe 29 septembrie 2016, reiese că, între mama inculpatului, în calitate de promitent cumpărător, și numita D.R.F., în calitate de promitent vânzător, a fost încheiat actul prin care aceasta din urmă s-a obligat să vândă terenul cu suprafața de 360 mp, pentru prețul de 27.000 de euro, din care suma de 13.500 de euro a fost achitată de către promitentul cumpărător la data autentificării antecontractului. Conform contractului de donație autentificat pe 14 februarie 2017, mama inculpatului, în calitate de donator, i-a donat inculpatului, în calitate de donatar, suma de 13.500 de euro, prin virament bancar, în vederea achiziționării unui bun propriu, respectiv a unui bun imobil, banii fiind virați pe data de 16 februarie 2017”, au mai afirmat procurorii.

Aceștia au adăugat că, din contractul de cesiune a antecontractului de vânzare-cumpărare autentificat pe 29 septembrie 2016, rezultă că, pe 18 februarie 2017, mama agentului, împreună cu soțul acesteia, în calitate de promitenți cumpărători, au cedat cu titlu gratuit antecontractul de vânzare amintit către Bogdan Gabriel Ciochină. În fața instanței, acesta din urmă a declarat că este nevinovat.

„Am completat declarația conform situației de fapt, considerând că, în mod real, bunul imobil a fost dobândit prin donație de la părinții mei. Scopul declarației era de a consemna realitatea, eu neavând banii necesari pentru achiziționarea imobilului, acesta fiind luat cu banii de la părinți, motiv pentru care am consemnat că modul de dobândire era donație”, a afirmat acesta.

Trebuie precizat că Bogdan Ciochină apare în dosarul în care este acuzat de luare de mită împreună cu mai mulți colegi. Aceștia ar fi primit produse alimentare de la un restaurant din Iași.

Adauga un comentariu