Mai este doar o zi până când vor avea loc Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Învățătorii trebuie să se asigure că toţi elevii din Iaşi ce vor fi prezenţi la aceste examene înțeleg cum trebuie să redacteze răspunsurile, potrivit Ministerului Educației. Nu este permisă sugerarea răspunsurilor de către profesori
Evaluarea Națională (EN) la clasa a II-a începe în data de 9 mai, cu proba scrisă la Limba română, potrivit calendarului oficial. În aceeași zi este organizată și proba scrisă la Limba maternă. Proba de citit la Limba română are loc pe 10 mai, iar elevii de clasa a II-a vor susține proba la Matematică pe 11 mai. Evaluările de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a sunt elaborate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și țin seamă de o serie de cerințe, conform metodologiei.
„Toţi elevii din judeţul Iaşi, de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, care vor fi prezenţi la şcoală în acele momente, vor susţine examenele cu profesorii de la clasă”, a declarat Antonina Bliorţ, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi.
Cum se va desfăşura examenul de Evaluare Naţională
În fiecare clasă, elevii vor fi așezați câte doi în bănci sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 etc., până când fiecare copil își primește examenul pe care trebuie să lucreze, potrivit manualului citat anterior. Dacă un elev este absent, testul corespunzător lui nu va fi distribuit. Se va continua distribuirea, iar elevul va fi trecut „absent” la final. Eventualii elevi întârziați vor fi conduși de către asistent într-o altă sală de clasă, unde pot fi supravegheați.
În cazul în care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la următoarele, va participa în continuare, în mod obișnuit, se arată în document. La eventualele întrebări, elevilor li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție. Supraveghetorul este rugat să le noteze în raportul testării și să le reproducă în Raportul Administratorului de test. Elevilor care termină testul mai repede decât timpul acordat li se va sugera să revadă răspunsurile date.
Dacă apar situații speciale, testul va fi recuperat de către profesor. Acesta va nota ora începerii și ora returnării testului, atât în Raportul Administratorului de test, cât și pe lucrare. La expirarea timpului, testele vor fi recuperate și sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă și organizate în pachete.
Structura subiectelor pentru elevii de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a din Iaşi
În ceea ce priveşte clasa a II-a, subiectele sunt structurate astfel: primul test vizează evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise; al doilea test vizează evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite; al treilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică. Pentru clasa a IV-a, elevii care au urmat cursurile în limba română vor avea testele structurate astfel: primul test vizează evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română; al doilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică.
La clasa a VI-a, testele elaborate sunt structurate astfel: primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare”; al doilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”. Timpul de lucru pentru fiecare evaluare națională este după cum urmează: câte 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II; câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV; câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN VI.
Precizăm că rezultatele individuale obţinute la EN nu se afişează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Acestea vor fi valorificate la nivelul unităţii de învăţământ, prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde se impune.