Economic Local

Încep înscrierile în programele pentru tinerii care vor să deschidă afaceri în mediul rural! Fermierii din Iași pot depune dosarele începând cu data de 27 august 2021

Publicat: 20 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Încep înscrierile în programele pentru tinerii care vor să deschidă afaceri în mediul rural Fermierii din Iași pot depune dosarele începând cu data de 27 august 2021
Tinerii din Iași care vor să devină antreprenori de succes, cu afaceri în domeniul agricol, pot depune cererile de finanțare în submăsurile pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1), pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3)

Fermierii din Iași se pot înscrie în programele derulate de AFIR, prin intermediul cărora pot obține între 15.000 și 250.000 de euro. Cu banii nerambursabili pot dezvolta fermele mici sau cele de dimensiuni medii. Toate condițiile sunt publicate în ghidurile solicitantului, de pe site-ul instituției

Încep înscrierile în programele pentru tinerii fermierii din Iași care vor să deschidă afaceri în mediul rural. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială www.afir.info versiunile finale ale ghidului solicitantului pentru accesarea sprijinului financiar acordat pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1), pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3) și pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol (submăsurile 16.4 sau submăsurile 16.4a), din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Sumele care pot fi accesate de potențialii beneficiari sunt cuprinse între 15.000 și 250.000 de euro. Astfel, se pot obține fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul acordat este 100 la sută nerambursabil și este de maximum 15.000 de euro. Condițiile de finanțare sunt aceleași ca în sesiunile de finanțare deschise în anii precedenți.

Tinerii ieșeni care vor să se instaleze ca fermieri pot obține fonduri europene de până la 70.000 de euro

De asemenea, tinerii din Iași care au împlinit maximum 40 de ani, care vor să se instaleze ca fermieri, pot accesa între 40.000 și 70.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației. În cazul submăsurilor 16.4/16.4a, sprijinul maxim financiar a fost majorat la 250.000 de euro, de la 100.000 de euro, în anii precedenți, și este 100 la sută nerambursabil. Fermierii care vor să se asocieze într-o cooperativă primesc banii pentru costurile de funcționare a cooperării și nu vor depăși 10 la sută din valoarea maximă a sprijinului acordat pe proiect. Sprijinul solicitat trebuie să fie justificat și corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate și cu valoarea adăugată generată de acesta după implementare. Alexandru Pașaniuc, crescător de ovine și caprine, Liviu Calancea, legumicultor, și Dorian Secară, producător fructe de pădure, s-au asociat și au înființat „Cooperativa Natural”.

Ieșenii pot depune cererile de finanțare începând cu data de 27 august 2021, ora 9:00

Potrivit reprezentanților Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, fermierii pot obține fonduri europene și pentru procesare.

„În ceea ce privește tinerii fermieri, principalul element de noutate îl reprezintă majorarea sprijinului financiar pe care îl pot obține începând cu sesiunea din acest an. Astfel, finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100 la sută nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole- față de cinci ani, cât era anterior) și poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației. Dimensiunea exploatației este exprimată în SO (standard output), care se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR http://so.afir.info/. De altfel, dacă în planul de afaceri sunt integrate operațiuni de condiționare – procesare sau agricultură ecologică, acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior”, susține Ficu Anghel, director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est.

Tinerii ieșeni care au muncit în străinătate și s-au întors în țară investesc banii europeni în ferme zootehnice și sere cu legume

Ieșenii care vor să acceseze fonduri europene prin submăsurile lansate la finalul acestei luni au la dispoziție gratuit, pe www.afir.info, ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, în vederea întocmirii documentației pentru depunerea cererilor de finanțare, care se va realiza on-line, pe site-ul Agenției, la momentul lansării sesiunii. Tinerii ieșeni care s-au întors din străinătate și au solicitat fonduri europene în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, componenta diaspora, vor investi banii primiți în sere cu legume și ferme zootehnice. Din cele 16 cereri de finanțare depuse de ieșeni au fost evaluate și declarate eligibile un număr de cinci proiecte, cu o valoare cuprinsă între 40.000 și 50.000 de euro.

Adauga un comentariu