Înscrierile în programul Bazna și Mangalița 2024 încep la Iași de la finalul lunii martie. Ajutorul financiar este mai mare anul acesta, 2.000 de lei/scroafă. Prin acest program se dorește stimularea fermierilor pentru a crește purcei din aceste rase autohtone
Ieșenii pot să obțină, și în acest an, ajutorul pentru creșterea porcilor din rasele Bazna și Mangalița. Dacă fermierii nu s-au înghesuit să depună cererile în trecut, specialiștii speră ca interesul să fie mai mare acum. Astfel, o noutate pentru anul 2024 este că fermierii vor primi un cuantum mai mare, subvenția crescând de la 1.200 de lei/scroafă/an la 2.000 de lei/scroafă/an.
Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, care cresc porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice. Potrivit datelor din evidența Agenției Naționale pentru Zootehnie, în Registrul Genealogic sunt înscrise peste 1.000 de capete din rasele autohtone Bazna și Mangalița. În Iași sunt câțiva crescători care au în jur de 50 de capete.
Înscrierile în programul Bazna și Mangalița 2024 încep la Iași
Fermierii din Iași care vor să solicite ajutorul de minimis trebuie să depună, la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ), o cerere de înscriere în program, începând cu ziua următoare intrării în vigoare hotărârii de Guvern, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv. Aceștia pot accesa maximum 20.000 de euro în cadrul acestui program, în două exerciții financiare. Pentru primirea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în Registrul unic, să depună cereri de plată la DAJ Iași, însoţite de copii ale următoarelor documente justificative: facturile/rapoartele fiscale de închidere zilnică din care rezultă datele de identificare ale cumpărătorului și numărul de animale comercializate, avizul de însoțire din care rezultă numărul de produși comercializați/greutatea pe cap de animal comercializat și adresa exploatației cumpărătorului.
De asemenea, cei care depun cererile la DAJ trebuie să aibă și documentul de mișcare animale vii, reglementat de legislația sanitar-veterinară în vigoare, certificatul sanitar-veterinar pentru produșii comercializați și registrul de monte și fătări din care rezultă produșii livrați spre comercializare. Documentele justificative se depun până cel târziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv. Un alt program derulat în Iași cu succes este „Tomata”.
Ce condiții trebuie să îndeplinească potențialii beneficiari
Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate. Astfel, fermierii trebuie să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, să deţină scroafe din rasele Bazna și/sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic, în secțiunea principală, la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND), să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nr. 208/2022.
De asemenea, crescătorii din Iași trebuie să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap, să mențină numărul de scroafe cu care s-a înscris în program până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv. Înscrierile în programul Bazna și Mangalița 2024 încep la Iași de la finalul lunii martie 2024.