Economic Local

Începe campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2020. Peste 20.000 de fermieri din Iași vor depune actele la APIA

Publicat: 02 mart. 2020

Fermierii din județ care vor să obțină anul acesta subvențiile acordate prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași pot depune documentele la Centrul Județean sau la centrele locale din județ. Campania se va desfășura până pe data de 15 mai, fără ca fermierii să fie penalizați. După această dată vor putea depune cererile, însă vor fi aplicate penalizări. Una din cele mai importante reguli este că fermierii vor depune o singură cerere unică de plată, chiar dacă utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Ca în fiecare an, APIA va fi alături de fermieri pe tot parcursul campaniei și va acorda tot sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene și naționale.

Funcționarul APIA închide cererea

Potrivit APIA, în Campania 2020, completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa cererea unică de plată, declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Ce subvenții se acordă anul acesta?

Schemele pentru care fermierii vor primi plăți directe sunt schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic. De asemenea, vor fi acordate subvenții pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală, respectiv Măsura 10- „Agro-mediu și climă”, Măsura 11- „Agricultura ecologică”, Măsura 13- „Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice” (PNDR 2014-2020), dar și ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal și zootehnic.
Adauga un comentariu