Prima pagină » Economic Local » Începe campania de vaccinare a vulpilor pentru eradicarea rabiei. Medicii supraveghează
Începe campania de vaccinare a vulpilor pentru eradicarea rabiei. Medicii supraveghează

Începe campania de vaccinare a vulpilor pentru eradicarea rabiei. Medicii supraveghează

16 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Campania de vaccinare a vulpilor pentru eradicarea rabiei va demara începând cu luna octombrie 2022. Programul a fost blocat în ultimii doi ani, iar numărul de îmbolnăviri a crescut

După ce programul de vaccinare a vulpilor din județul Iași a fost blocat timp de doi ani, autoritățile au găsit fondurile necesare pentru a reactiva această campanie. În toată perioada în care programul a fost anulat, au apărut cazurile de rabie la vulpi, care au transmis virusul la bovine. Persoanele care au intrat în contact cu animalele bolnave au fost ținute sub tratament la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. Ultimele două cazuri au fost înregistrate ieri, fiind vorba de două persoane, proprietarii unei bovine din comuna Sirețel, care se află sub supravegherea medicilor.

„La Centrul Antirabic, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, cadrele medicale au început profilaxia antirabică pentru doi pacienți după ce bovina a fost confirmată cu rabie. Animalul a fost mușcat de o vulpe. La nici 24 de ore de la rezultatul analizei de laborator care confirma suspiciunea medicului veterinar, pacienții s-au prezentat în cadrul Triajului spitalului pentru a urma pașii necesari în cazul acestei situații. Contacții ar fi doar cei doi pacienți care au venit la spital”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Gabriel Ciobanu: „Se vor intensifica partidele de vânătoare pentru împușcarea vulpilor”

În anul în curs au fost depistate 3 focare de rabie. Primul s-a înregistrat la începutul lunii august, tot în momentul în care o bovină avea un comportament ciudat. Animalul a fost mușcat de o vulpe. Al doilea caz a fost înregistrat pe raza municipiului Pașcani, când a fost împușcată o vulpe care a fost confirmată cu rabie. Și în anul 2021 au fost înregistrate câteva cazuri de rabie la bovine, tot în comuna Sirețel. Specialiștii sanitar-veterinari spun că se vor intensifica partidele de vânătoare, iar vulpile vor fi împușcate.

„Oamenii care au intrat în contact, proprietarii bovinei, sunt ținuți sub observație. Suntem în timpul anchetei epidemiologice. Noi am anunțat DSP-ul și continuăm ancheta pentru depistarea, dacă este cazul, a persoanelor care au mai avut contact direct cu vulpea sau bovina. Se vor intensifica partidele de vânătoare pentru împușcarea vulpilor. S-au aprobat fondurile pentru vaccinarea la vulpi anul acesta, în lunile următoare. Planul de măsuri a fost distribuit către primării. Oamenii trebuie să anunțe medicul veterinar în cazul în care apare orice modificare în comportamentul animalului, modificare de salivație, tremurături, animalul nu mai mănâncă, este apatic, retras. Populația să evite contactul cu animalele infectate. Este al treilea caz de rabie în acea comună. Au fost cazuri și anul trecut. Medicul veterinar este în permanență pe teren”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Campania de vaccinare a vulpilor demarează anul acesta

Vulpile vor fi vaccinate prin împrăștierea unor doze cu vaccin antirabic, ascunse între învelișuri din făină de pește care atrag animalele. Acestea mănâncă hrana aruncată din avion, capsula din interior plesnește în gura animalului și se autovaccinează. Reamintim că rabia sau turbarea este o boală mortală, dacă nu se realizează profilaxia la timp și nu există tratament nicăieri în lume. De aceea cetățenii trebuie să fie responsabili și să se prezinte în regim de urgență la centru antirabic în situații similare cu cel de ieri sau ca urmare a unor plăgi mușcate. Medicul, ținând cont de informațiile pe care le primește, de localizarea plăgii, de proveniența animalului, stabilește pașii de urmat pentru ca pacientul să fie în siguranță și ferit de orice pericol. Rabia este o boală acută, provocată de o infecție virotică, frecventă la animale (câini, lupi, pisici etc.), transmisibilă și omului, ce se manifestă prin accese nervoase puternice, urmate de paralizie și apoi de moarte.

Campania de vaccinare a vulpilor din Iași ar trebui să se deruleze timp de 4 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`