Prima pagină » Local » Începe săptămâna prevenirii criminalității. Ce activități au pregătit polițiștii pentru cetățeni?
Începe săptămâna prevenirii criminalității. Ce activități au pregătit polițiștii pentru cetățeni?

Începe săptămâna prevenirii criminalității. Ce activități au pregătit polițiștii pentru cetățeni?

19 mai 2024, 10:00, 1 ,
BZI.ro, în Local

În această perioadă, polițiștii ieșeni vor fi mai aproape de cetățeni, în demersul lor de ale oferi un important mod de protecție: informația. Oamenii legii se vor axa pe informarea cât mai multor persoane, în special a adolescenților și a tinerilor. Aceștia vor aborda subiecte precum: evitarea relațiilor toxice și formele de abuz din astfel de legături, discriminarea, în toate formele acesteia, vulnerabilitatea minorilor în fața infracțiunilor și altele.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi derulează în perioada 20-23 MAI evenimentul național ,,Săptămâna prevenirii criminalității”, ediția 2024.

Poliția Română derulează an de an evenimentul ,,Săptămâna prevenirii criminalităţii”, în vederea diseminării către publicul larg a unei game cât mai ample de teme preventive, transmise prin mijloace de comunicare moderne, interactive, adaptate caracteristicilor grupurilor țintă vizate.

Evenimentul iniţiat de Poliţia Română are acoperire naţională şi îşi propune să evidenţieze rolul important pe care prevenirea criminalităţii îl are în comunitate.

Acțiunile vor fi susținute, cu precădere, de către structurile de analiză și prevenire a criminalității, siguranță școlară, ordine publică/ proximitate, poliție rutieră și investigații criminale.
Manifestarea are un specific aparte, fiecare zi fiind destinată unei anumite tematici, după cum urmează:

„Săptămâna prevenirii criminalității”, la Iași – un prilej de apropiere între polițiști și cetățeni

Oamenii legii nu se concentrează doar pe aplicarea amenzilor, prinderea infractorilor și aplanarea conflictelor. Aceștia doresc să se apropie de oameni prin interacțiuni într-un mediu mai destins, cu activități de informare și prevenire împotriva faptelor interzise de lege. Pe lângă infracțiuni, se va discuta și despre formele de abuz mai greu de sesizat, cum ar fi abuzurile emoționale din relații, în special cele romantice, discriminarea și pericolele întâlnite în mediul online.

Programul evenimentelor organizate de oamenii legii

20 Mai – prevenirea victimizării minorilor

Astfel, poliţiştii din mediul urban/rural vor desfăşura activități în şcoli, vor distribui materiale preventive, cu accent pe prevenirea comportamentelor violente fizic şi verbal. În cadrul acestor întâlniri, poliţiştii vor aborda teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale.

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară vor organiza dezbaterea „Prevenirea victimizării minorilor – Competențe și soluții integrate”, începând cu orele 11.00, la sediul Secției 2 Poliție Urbană, la care au fost invitați să participe partenerii și colaboratorii instituționali cu atribuții pentru siguranța copiilor (Inspectoratul Școlar Județean Iași, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, ONG-uri etc).
Totodată, polițiștii din municipii, orașe, comune vor organiza activități punctuale pe linia siguranței personale a elevilor, dar și a mediului școlar.

21 Mai – siguranța on-line

În cea de-a doua zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității, începând cu ora 14.00, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității , împreună cu specialiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale vor realiza o activitate în cadrul campaniei naționale de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/ criptomonede la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, iar de la ora 10:00 vor desfășura o activitate de informare destinată persoanelor vârstnice la Căminul de pensionari Sf. Parascheva din mun. Iași, pe tema prevenirii înșelăciunilor, în special prin utilizarea sistemelor informatice.
Polițiștii din municipii, orașe, comune vor organiza activități punctuale pentru prevenirea infracțiunilor din mediul on-line,

22 Mai – prevenirea violenței domestice

Împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității va derula în incinta Palas Mall între orele 11:00-13:00 o activitate de informare pe tema prevenirii violenței domestice. Vor fi distribuite materiale informativ-preventive și va fi prezentat kitul brățării electronice.
Polițiștii din structurile de ordine publică și investigații criminale vor desfășura acțiuni pe linia prevenirii și combaterii actelor de violență, acordând o atenție deosebită pentru prevenirea violenței domestice și vor fi transmise informații despre instituțiile cărora se pot adresa victimele violenței domestice, serviciile de care pot beneficia, numerele de telefon gratuite și accesibile precum și de unde acestea pot obține consiliere și îndrumare de specialitate.

23 Mai – prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului

Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității va organiza o activitate de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului în incinta Iulius Mall – între orele 11:00-13:00.
Poliţiştii vor informa populaţia cu privire la consecinţele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. Ei se vor afla în parcările din zona marilor centre comerciale, în pieţe publice, pieţe agroalimentare, vor avea standuri de informare în mall-uri, în târgurile de maşini, se vor deplasa la asociaţiile de proprietari şi vor controla agenţii de pază cu privire la respectarea Legii 333/2003.
Vor fi organizate sesiuni de informare în şcoli, activităţi de informare a deținătorilor de bunuri şi valori cu privire la obligaţiile pe care le au, vor fi instruite persoanele vârstnice cu privire la eventualitatea comiterii unor înșelăciuni (în oraşe, la cluburile vârstnicilor iar în zonele rurale, prin caravane de informare).

23 Mai – prevenirea disparițiilor de minori/ plecărilor voluntare de acasă

În această zi, poliţiştii se vor întâlni cu elevii din şcoli şi licee, atât din mediul urban cât şi rural. Vor fi abordate subiecte ca principalele cauze ale disparițiilor de minori și reducerea riscului de victimizare în situațiile cu potențial ridicat în momentul plecărilor voluntare de acasă.
Vor fi proiectate filme preventive, care vor servi ca punct de plecare pentru discuţii pe tema zilei.
Polițiștii de prevenire din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună polițiști din cadrul Biroului Urmăriri, vor desfășura o activități informativ-preventive în principalele parcuri din Municipiul Iași, începând cu orele 11:00.

Comentarii
  • „Săptămâna prevenirii criminalității” la Iasi ar trebui realizata prin transbordarea „pakistanezilor” din zonele Decebal, Romana, Cicoarei, Mitropolit Varlaam, Bularga si Pacuret in Insula Mare a Brailei sau construirea de spanzuratori in piata Palatului Culturii la km 0 unde in fiecare Sambata la matineu sa fie spanzurati cate 100 de „pakistanezi” care fura portofele, telefoane si alte bunuri, vandalizeaza bunul public, ucid si violeaza, ba chiar si cei care dau muzica la maxim tulburand linistea publica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
26 iulie 2024
26 iulie 2024