National

Începerea anului şcolar. Secretarul de stat Dragoș Garofil vine cu noi precizări

Publicat: 12 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Începerea anului şcolar. Secretarul de stat Dragoș Garofil vine cu noi precizări
Ludovic Orban spune că lucrurile sunt clare înainte de începerea anului școlar

Începerea anului şcolar va avea loc pe 14 septembrie. Elevilor li se va face triajul epidemiologic acasă, Ministerul Sănătății renunțând la această procedură. Motivul fiind acela ca întreaga procedură durează şi ar provoca înghesuiala la uşa şcolii.

Începerea anului şcolar. Secretarul de stat Dragoș Garofil vine cu noi precizări

Secretarul de stat Dragoș Garofil în Comisia de Învățământ din Senat a precizat faptul că toţi elevii vor fi verificaţi acasă. Părinţii vor fi cei responsabili de verificarea stării de sănătate a copiilor în fiecare dimineaţă.

„Un triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părinții să evalueze starea de sănătate, să termometrizeze copilul. Când are febră, copilul nu trebuie adus la școală. E o măsură obligatorie.

Una din măsurile esențiale e de a separa pe cât posibil grupurile. Interacțiunea între clase să fie cât mai mică, astfel încât atunci când apare un caz, el să fie izolat la nivelul acelei clase”, a declarat secretarul de stat.

Începerea anului şcolar va avea loc pe 14 septembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută ca şcoala va începe pe 14 septembrie. Iohannis a prezentat şi cele trei scenarii ce vor fi aplicate în fiecare dintre judeţele afectate. Ulterior, Ministerul Sănătăţii a recunoscut faptul că președintelui i-a fost greșit trimisă formula de calcul.

Sursa citată a precizat că „informaţia corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcţie de care şcolile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roşu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află şcoala, şi nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, aşa cum a fost iniţial comunicat de către Preşedintele României”.

„De asemenea, metoda de calcul este stabilită de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi subliniem că nu a fost comunicată corect Administraţiei Prezidenţiale de către Ministerul Sănătăţii.”

Urmează ca Executivul să vină cu o decizie finală. Potrivit ministrului Educației aceasta ar putea veni după jumătatea lunii august.

OUG pentru școala online

Începerea anului şcolar va avea loc pe 14 septembrie, iar Monica Anisie a facut o serie de precizari cu privire la scoala online.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat marţi ca o OUG se afla în pregătire cu privire la reglementarea şcolii online. În paralel este pregătit şi un proiect care să modifice legea privind prezența fizică la cursuri.

„Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru completarea şi modificarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19. De ce este necesară această modificare? Pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitoare la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi direcţiilor de sănătate publică.

Prin urmare, avem o modificare referitoare la articolul 38 care va avea următorul cuprins: activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a anunţat Monica Anisie, marţi la o dezbatere online având ca temă „Deschiderea anului şcolar şi universitar” în Comisia pentru învăţământ a Senatului.

Adauga un comentariu