Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a fost lăsat miercuri, 29 noiembrie, să aștepte o jumătate de ceas în avionul care l-a adus în Qatar pentru o vizită oficială de trei ore.
Deși covorul roșu era întins, niciun oficial nu era prezent pentru a-l întâmpina pe liderul german, notează Deutche Welle.
Președintele Germaniei a fost lăsat să aștepte 30 de minute la ușa avionului în timpul vizitei oficiale în Qatar
Steinmeier a fost suprins în timp ce stătea cu mâinele încrucișate, încruntat, uitându-se lung de la bordul avionului armatei care l-a transportat la Doha după oficialii qatarezi. Covorul roșu era întins, o gardă de onoare militară era prezentă pe Aeroportul Internațional Hamad din Doha, dar Steinmeier a așteptat sub soarele arzător aproximativ 30 de minute până și-a făcut apariția Sultan al-Muraichai, ministrul de stat pentru afaceri externe din Qatar.
La scara avionului singurul care îl aștepta pe Steinmeier era ambasadorul Germaniei în Qatar, Lothar Freischlader.
Chiar și așa, Steinmeier a părăsit aeroportul la timp pentru întâlnirea programată cu emirul statului Qatarul, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani.
Jurnalista DW Rosalia Romaniec, care însoțea delegația lui Steinmeier, s-a întrebat după incidentul diplomatic dacă a fost o greșeală de organizare sau a fost o mișcare deleiberată a țării arabe, după ce liderul de la Berlin a petrecut timp în Israel în timpul călătoriei sale de trei zile în Orientul Mijlociu, urmată de două nopți în Oman și doar trei ore în statul din Golf.
În Germania, influența Doha asupra războiului dintre Israel și Hamas este considerată oarecum controversată, deoarece în Qatar se află aripa politică a Hamas.
Acest lucru i-a determinat pe unii să se întrebe dacă aparenta întârziere a fost un răspuns la declarațiile făcute recent de ministrul german de externe Annalena Baerbock înainte de vizita recentă a lui Al Thani la Berlin.
„Nu acceptăm sprijinul pentru terorism”, a declarat Baerbock pentru postul public de televiziune ZDF la acea vreme. „Pentru a pune capăt acestui terorism”, a adăugat ea, „țări precum Qatar au o responsabilitate specială”.
In tarile arabe, gesturile sunt atent cantarite. A fost un dest deliberat, care a transmis un mesaj Germaniei.