National

Incredibil! Ce s-a întâmplat cu trupurile persoanelor decedate în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț

Publicat: 15 nov. 2020
Incendiu Spitalul Județean Piatra Neamt
Incendiu Spitalul Județean Piatra Neamt

Incendiul de la Piatra Neamț a răpus nu mai puțin de 10 vieți, pacienți bolnavi de COVID-19, internați la Terapie Intensivă. În urma tragediei, Spitalul din Piatra Neamț a solicitat un container pentru morții din incendiu.

Morga spitalului era plină încă de dinainte de tragedia care a avut loc duminică seara, în urma căreia au murit zece oameni. Spitalul Judetean Neamț este un spital care asigură tratament pacienților infectați cu Covid, iar în cele două saloane de ATI se aflau bolnavi Covid. Pentru că morga unității medicale depășise capacitateea maximă înainte de izbucnirea incendiului, personalul a solicitat un container pentru cei zece morți din urma tragediei, anunță digi24.ro.

A fost adus un container pentru morții de la Piatra Neamț! Morga era plină

Zece pacienți bolnavi de COVID-19 au murit după ce secția ATI în care erau internați a ars în urma unui puternic incendiu. Este vorba de șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani. Medicul care a intervenit pentru a salva pacienții internați în secția afectată de incendiu și care a suferit răni a ajuns în Belgia.

„Conducerea SJU Piatra Neamț a luat toate măsurile pentru a asigura o continuitate a activității de salvare a vieților pacienților care necesită ventilație mecanică. Astfel, în cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În același timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unității sanitare, a unui salon pentru ATI.

În cursul nopții, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale și echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Neamț, astfel încât să fie găsite soluții rapide și bune pentru ca pacienții în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală județeană”, se arată în informarea unității medicale.

Șeful secției ATI, dezvăluiri despre tragedia de la Piatra-Neamț: „Totul s-a produs în câteva minute”

Medicul Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, a povestit ce s-a întâmplat în secția pe care o conduce în noapte de sâmbătă, când a izbucnit incediul. Doctorul spune că focul s-a întins cu repeziciune și că niciun pacient n-a avut nicio șansă. Medicul a adăugat că personalul medical era pe secție și că toți cei prezenți au încercat să salveze viața pacienților, însă nu s-a putut.

”În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat.

Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic” a spus medicul Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, conform Recorder.

Adauga un comentariu