Prima pagină » Local » Incredibil. Descoperire șocantă la Aeroportul Iași. De lângă pistă au apărut urmele unui adevărat masacru

Incredibil. Descoperire șocantă la Aeroportul Iași. De lângă pistă au apărut urmele unui adevărat masacru

30 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Aeroportul Internațional Iași a fost recent scena unor evenimente puțin mai neobișnuite. În zona aerogării au fost găsite o serie de elemente de muniție provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În zonă au avut loc confruntări militare între forțele sovietice și cele germano-române în primăvara anului 1944, iar urmările au fost uriașe. În urmă cu câțiva ani s-au găsit mai multe proiectile neexplodate în timpul săpăturilor la pista nouă

Întâmplare mai puțin obișnuită în zona Aeroportului Internațional Iași. Recent, în timpul săpăturilor pentru proiectul legat de extinderea platformei de aeronave, au fost descoperite elemente de muniție provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Muniția de război a fost ridicată de geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihail Grigore Sturdza”, pentru a fi detonată în mod controlat.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiu Iași, în cadrul Aeroportului Internațional Iași, pentru ridicarea unor elemente de muniție. Au fost ridicate mai multe fragmente metalice (schije). Suprafața asanată a fost de aproximativ 3.000 de metri pătrați”, au menționat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași.

Bătălie pe linia frontului

Istoricii ieșeni au arătat și cum s-a ajuns ca aeroportul să aibă urme ale războiului de acum mai bine de șapte decenii.

„Cel mai probabil sunt resturi de materiale de pe urma conflictelor militare ce au avut loc în primăvara anului 1944, atunci când Moldova a devenit front. Începând cu ianuare- februarie 1944, frontul a ajuns la granițele României de atunci. Armata sovietică a împins armata germano- română către teritoriul României. Asta a făcut ca armatele să ajungă în această zonă a Moldovei, inclusiv la Iași. În martie-aprilie 1944 frontul a ajuns aici”, a menționat conf. univ. dr. Ionut Nistor – din cadrul Departamentului de Istorie contemporană a românilor și universală de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Bătălia a fost una din cele mai dure, sovieticii încercând să spargă frontul săptămâni la rând. Iașul a fost unul din cele mai afectate orașe de pe urma conflagrației militare din urmă cu aproape 8 decenii.

„În acest context, între armatele sovietice și cele germano-române s-au petrecut aceste lupte și în apropierea Iașului. Au fost lupte și în oraș, cu multe distrugeri în mediul urban, dar și multe lupte în zonele limitrofe. Au cuprins și zonele de lângă actualul aeroport până spre Târgu Frumos. În perioada martie- aprilie s-au purtat lupte intense pe acest aliniament din partea de nord a Iașului până spre Târgu Frumos. Cel mai probabil, obiectele găsite sunt rămase în urma acestor confruntări militare”, a adăugat istoricul ieșean.

Risc uriaș de explozie în zona Aeroportului

Nu este pentru prima oară când din zona Aeroportului Iași au fost descoperite elemente de muniție. În urmă cu șapte ani, în timpul lucrărilor la pista flexibilă au fost descoperite mai multe obuze de calibru mare neexplodate. Cele opt obuze descoperite în septembrie 2013 cântăreau aproape o tonă. Din fericire, descoperirea a fost făcută departe de casele din jurul aerogării ieșene. Bombele descoperite atunci erau de proveniență nemțească. Bombele de aviație descoperite nu au fost însă singurele. Cum perimetrul aerogării a fost teatru de război, este de așteptat ca și în viitor să mai apară astfel de descoperiri.

Aeroportul Iași a apărut în 1926, odată cu înființarea cursei București-Galați-Iași- Chișinău. În acel an, Aerodromul Iași a devenit unul de importanță comercială. Astfel, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial a devenit un punct strategic și a ajuns parte a marii confruntări din jurul Iașului ce a culminat cu bătălia de la Târgu Frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`