Local

Incredibil! Revoltă printre ieșenii de la marginea Iașului. Un transportator a lăsat sute de oameni în plin ger

Publicat: 07 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incredibil Revoltă printre ieșenii de la marginea Iașului. Un transportator a lăsat sute de oameni în plin ger

Situație de coșmar într-o localitate aflată la câțiva zeci de kilometri de municipiul Iași. Cei care doreau să ajungă din Dobrovăț în oraș la primele ore ale dimineții au făcut cale întoarsă după ce transportatorul a refuzat să efectueze cursa.

Dezastru pentru zeci de localnici din comuna ieșeană Dobrovăț. Cei care doreau să plece ieri-dimineață din Dobrovăț spre Iași au ajuns să stea în frig și ger până transportatorul s-a decis să pornească în cursă. Traseul de transport public județean Iași- Bucium- Dobrovăț este efectuat de către Sami Trans, firmă gestionată de Ioan Samson. Ieri-dimineață, cursele de la 5:00 și 6:20 spre Iași au fost sistate din cauza operatorului. Deși oamenii s-au adunat în stație să ajungă la Iași, unii fiind navetiști și elevi la unitățile școlare din Iași, aceștia au fost nevoiți să aștepte alte câteva zeci de minute până au reușit să plece. Și asta la insistențele autorității locale.

Navetiști și elevi, blocați în stradă

Oamenii au acuzat indolența transportatorului și faptul că acesta nu a echipat autobuzele pentru polei. Sami Trans a licitat traseul de la Serviciul Public de Transport Județean din cadrul Consiliului Județean Iași cu un microbuz și un autobuz. Cu toate că are un grafic stabilit, operatorul de transport nu a respectat programul. Primarul comunei Dobrovăț, Cătălin Martinuș, a menționat că oamenii au adunat nemulțumiri și că situația trebuie să se schimbe.

„Sunt probleme pe care le-am semnalat de-a lungul timpului. Vorbim de oamenii care fac naveta, de elevii ce trebuie să ajungă la cursuri în oraș și nu numai. Sunt două autobuze care nu au plecat pentru că ar fi fost probleme pe traseu. Însă am vorbit cu oameni care au plecat cu autoturismele și care au spus că s-a circulat foarte bine. Nu este normal să lași oamenii în frig, la temperaturi joase, în stradă, și să nu îți respecți obligațiile. O doamnă mi-a spus că a fost sancționată cu 300 lei pentru că a lipsit de la serviciu din cauză că nu a mai ajuns în oraș. Sunt și alte cazuri în care oamenii nu au ajuns la timp din cauză că nu a mai plecat mașina. Și nu am primit un răspuns pertinent”, a arătat Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.

Se cer măsuri la CJ

Primarul comunei a trimis o adresă către Serviciul de Transport al județului prin care cere organizarea unor dezbateri privind licitațiile de desemnare a transportatorilor.

„Având în vedere interesul comun pentru îmbunătățirea condițiilor de transport public în comun, având în vedere că situația reală a modului de efectuare a transportului de călători este cel mai bine cunoscută de autoritățile locale, vă solicităm consultarea autorităților locale (primărie, consiliu local) în situația organizării licitației de desemnare a transportatorului pe liniile de transport public județean), în cazul de față Iași- Dobrovăț.

Considerăm că aceasta va conduce la îmbunătățirea modului în care transportul public este efectuat de operatorii desemnați și la responsabilizarea acestora. Specificăm de asemenea că lipsa dotărilor pe mijloacele de transport, respectiv anvelope necorespunzătoare, a condus la neefectuarea cursei destinate navetiștilor și la plecarea cu întârziere a cursei pentru elevi. În alte ocazii, transportatorul nu a asigurat capacitatea necesară astfel încât elevi care trebuiau să vină spre casă au fost lăsați în stație, în municipiul Iași, fiind nevoiți a utiliza următoarea cursă cu o întârziere de 1,5 ore”, se arată în adresa Primăriei Dobrovăț.

Transportatorul: „A fost polei și nu am plecat”

Pe de altă parte, Ioan Samson, administratorul Sami Trans, a susținut că nu a vrut să riște din cauza poleiului. Samson a menționat că în zonă se circula foarte greu și autobuzul se putea răsturna.

„A fost polei și de aceea nu a putut pleca mașina. Nu a plecat până nu s-a dat cu sare pe șosea. Din cauza poleiului nu am vrut să riscăm. A fost un caz anul trecut când mașina s-a răsturnat tot din cauza poleiului și nu am vrut să riscăm nimic. Am dat dispoziție ca șoferul să nu plece până la remedierea situației. A fost un incident izolat. Cazuri asemănătoare au fost și la Mădârjac, la Hărpășești, tot din cauza poleiului”, a spus Ioan Samson, administratorul Sami Trans SRL.

Adauga un comentariu