Prima pagină » Actualitate » Indemnizația pentru creșterea copilului 2024. Câți bani vor primi mamele de la 1 martie

Indemnizația pentru creșterea copilului 2024. Câți bani vor primi mamele de la 1 martie

26 feb. 2024, 09:40,
BZI.ro, în Actualitate

Indemnizația pentru creșterea copilului în 2024 va suferi modificări. Potrivit unei măsuri de ultim moment luată de Guvernul României, indemnizația lunară pentru crșeterea copilului se va majora din această primăvară, la fel și alte ajutoare de la stat. Iată câți bani vor primi mamele de la 1 martie.

Indemnizația pentru creșterea copilului 2024

Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. De la 1 martie 2024, indemnizația pentru creșterea copilului se va majora. Aceasta se calculează în funcție de un indicator macroeconomic numit ISR (indicator social de referință). La fiecare 1 martie, acesta se schimbă în funcție de rata medie a inflației din anul anterior.

Rata inflației în anul 2023, a fost de 10,4%. În această situație, limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului va beneficia de o majorare importantă. Aceasta va crește de la 1.495 de lei, cât este în prezent, la 1.650 de lei.

Astfel, mamele vor primi mai mulți bani începând cu 1 martie. Guvernul promite și alte majorări. De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR vor fi majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Și Ministerul Educației anunță majorarea burselor școlare. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin pentru elevii din medii defavorizate, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii și participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Guvernul majorează ajutoarele de stat

De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat vor fi majorate. Astfel, prima de inserție va crește la 1.980 de lei iar subvenția pentru persoane marginalizate va ajunge la 2.640 de lei.

Indemnizația lunară pentru persoane cu dizabilități, care în prezent este de 419 lei, va crește până la 462 de lei, în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR) și la 350 de lei (de la 317 lei), pentru persoanele care suferă de un handicap accentuat.

Alocația lunară de plasament va crește cu peste 100 de lei, până la valoarea de 1.194 de lei, iar valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare va ajunge la 2.244 de lei, începând cu 1 martie 2024. Indemnizația de șomaj se calculează în funcție de stagiul de cotizare. Astfel, pentru persoanele care au stagiu de cotizare de cel puțin un an, valoarea indemnizației va fi de 660 de lei.

Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut poate depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.

Cert este că de la 1 martie 2024, indemnizația pentru creșterea copilului se va majora. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *