Razboi în Ucraina

India se abține de la rezoluția ONU împotriva invaziei ruse

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
India se abține de la rezoluția ONU împotriva invaziei ruse
Există legături de colaborare între Rusia, China și India

India s-a abţinut pentru a vota rezoluția ONU care condamnă invazia rusă. Este o mișcare care a fost anticipată de mai mulţi specialişti din considerentul că statul asiatic are o relație de prietenie cu Federația Rusă. Aceasta a fost a treia abținere în mai puțin de o săptămână a țării la rezoluțiile privind escaladarea crizei dintre Moscova și Kiev.

Pe de cealaltă parte o altă țară care evită să facă declarații concrete în războiul din Ucraina este China. Autoritățile de la Beijing au militat de la început pentru o discuție diplomatică.

India se abține de la rezoluția ONU împotriva invaziei ruse

Faptul că India se abţine pentru a vota rezoluția ONU care condamnă invazia rusă este o acțiune anticipată de unii specialiști. Abținerea a fost urmată de apeluri de la înalți oficiali de la Washington către India pentru a „a lua o poziție clară”.

India trebuie să treacă pe o frânghie diplomatică asupra Ucrainei în timp ce încearcă să-și echilibreze legăturile cu Moscova și Occidentul. Dar strategia sa a ridicat întrebări, în special în Occident, dacă cea mai mare democrație din lume ar trebui să adopte o poziție mai clară.

De ce India nu critică Rusia pentru invazie

India a trebuit să treacă pe frânghia diplomatică asupra Ucrainei în ultimele zile, încercând să-și echilibreze legăturile cu Moscova și Occidentul.  Prima declarație din Delhi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU (UNSC) nu a numit în mod direct nicio țară, dar a spus că regretă faptul că apelurile din partea comunității internaționale de a da o șansă diplomației și dialogului nu au fost luate în considerare.

Cu toate acestea, oficialii s-au oprit înainte de a critica Rusia. Și înainte ca CSONU să voteze un proiect de rezoluție ONU pentru a condamna invazia, Delhi s-a confruntat cu apeluri din partea Rusiei, SUA și Ucrainei „de a face ceea ce trebuie”.  Ucraina și Rusia au lansat chiar apeluri publice pentru ca Delhi să ia o poziție clară. India a ales să se abțină de la vot, dar o citire atentă a declarației sale sugerează că a făcut un pas mai departe și a cerut indirect Moscovei să respecte dreptul internațional.

China adoptă o poziție neutră în războiul din Ucraina

Pe de altă parte o altă putere nucleară, China, se ferește să adopte măsuri radicale și de condamnare a războiului din Ucraina. Autoritățile comuniste de la Beijing au precizat în mai multe rânduri faptul că soluția este una diplomatică și că trebuie luată în considerare. Refuzul Chinei de a condamna invazia din Ucraina poate fi văzut şi din prisma faptului că cele două țări au legături economice puternice, comuniștii fiind oarecum dependenți de gazul rusesc.

Totuşi, Xi Jinping, președintele Chinei, a vorbit la telefon cu Vladimir Putin, discuția axându-se pe situația din Ucraina. Președintele Chinei Xi Jinping i-a spus lui Vladimir Putin că China sprijină Rusia în eforturile de a rezolva criza din Ucraina prin dialog, relatează televiziunea de stat chineză CCTV. Criza dintre Ucraina și Rusia reprezintă o provocare majoră pentru China pe mai multe fronturi.

Așadar, faptul că India se abține de la rezoluția ONU împotriva Rusiei este un lucru anticipat. Totuși, dacă presiunea internațională va avea succes atunci vom putea asista la o întorsătură de situație. Situația este în dinamică și nu se poate anticipa ceea ce se va întâmpla în continuare.

Adauga un comentariu