Local

Inedit! O echipă de IT-iști din Iași a dezvoltat o aplicație pentru pacienții care găsesc foarte greu anumite medicamente. EMIM.ro a avut succes încă din prima zi de la lansare

Publicat: 13 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O echipă de IT-iști din Iași a dezvoltat o aplicație pentru pacienții care găsesc foarte greu anumite medicamente. Ideea de a concepe această aplicație a venit în contextul crizei de medicamente din toată țara. Prin aplicația EMIM.ro se face o legătură între pacienți, farmaciști și medici. În prima zi de la lansare, 100 de persoane au instalat aplicația pe telefonul mobil.

O echipă formată din trei programatori și un specialist în comunicare, din Iași, au muncit în ultima lună la aplicația EMIM.ro. Echipa de IT-iști a dezvoltat aplicația în contextul crizei datorate pandemiei de coronavirus și a problemei lipsei unor medicamente de pe piață, la nivel național, care acum s-a agravat.

„Ne-a venit ideea de a adăuga o funcționalitate la aplicația deja existentă, aceea de «cerere medicament». Eu personal, deși lucrez în domeniul IT, mă ocup de comunicare, nu sunt programator. Alături de colegii mei lucram deja de ceva timp la o platformă online care să faciliteze comunicarea între medici, pacienți și farmaciști”, a spus Iulia Weingold, unul dintre fondatorii aplicației.

Aplicația EMIM.ro pentru pacienți, un real succes

Aceasta susține că interesul pentru instalarea aceastei aplicații a fost mare chiar în prima zi de la lansare.

„Pentru pacienți avem disponibilă și varianta mobile a aplicației, adică ei și-o pot instala pe telefon. În prima zi când am lansat aplicația mobile au fost în jur de 100 de instalări. Există interes, mai ales că există o penurie reală la unele medicamente și încercăm să popularizăm cât mai mult aplicația și în rândul farmaciștilor, care, din păcate, trec printr-o perioadă foarte solicitantă acum. Pe termen scurt este un interes crescut în rândul pacienților care caută să își limiteze deplasările, dar și al celor care caută medicamentele ce lipsesc frecvent din farmacii”, a spus Iulia Weingold.

Cum pot folosi pacienții aplicația EMIM.ro?

Pacienții care au dificultăți în a găsi un medicament pot înscrie o cerere în EMIM.ro, folosind butonul „cerere medicament”.

„Practic, pacientul completează numele medicamentului căutat, iar cererea este înregistrată în aplicație. Orice farmacist care dorește să se implice și să ajute pacienții din comunitatea sa să găsească mai ușor medicamentele necesare își poate face un cont de farmacist, tot de pe EMIM.ro, folosind opțiunea «înregistrare farmacist». După ce se loghează în sistem, farmacistul poate vedea toate cererile de medicamente completate de pacienți, iar acolo unde observă că are ceva pe stoc, poate răspunde apăsând un singur buton. Automat, este generat un mesaj cu datele farmaciei (mesaj SMS sau e-mail, la alegerea farmacistului)”, explică Iulia Weingold.

Pacienții caută în aplicația EMIM.ro măști sau mănuși

Folosirea aplicației și mesajele SMS sunt gratuite atât pentru pacienți, cât și pentru farmaciști.

„Oamenii mai caută echipamente de protecție. Măști și mănuși se cer destul de des, dezinfectanți. Pe termen lung, noi vrem însă să ajutăm oamenii să își formeze o obișnuință să comunice cu farmaciștii prin aplicație pentru orice medicament sau produs parafarmaceutic. Am încercat să păstrăm procesul cât mai simplu, astfel încât să fie ușor de inițiat și persoanele mai în vârstă. Chiar și un aparținător poate face acest serviciu ușor pentru ei și ei doar să meargă cu rețeta, de exemplu”, mai spune Iulia Weingold.

Aplicația EMIM.ro este constant îmbunătățită

Tânăra din Iași mai povestește că echipa de IT-iști lucrează permanent la ușurarea accesului la această aplicație.

„În plus, încercăm să facem procesul cât mai simplu și pentru farmaciști, pentru că momentan sunt asaltați de cereri pe toate canalele, telefon, mesaje, direct în farmacie. Deși sunt încă restricții de circulație, bieții oameni sunt nevoiți să cutreiere farmaciile în căutarea de medicamente vitale. În prezent lucrăm la aplicația mobile pentru farmaciști, tot pentru a le ușura cât mai mult efortul. Ei pot selecta să răspundă doar la cereri din județul lor, pentru că vin cereri de medicamente de la persoane din toata țara”, mai spune Iulia Weingold.

Adauga un comentariu