Prima pagină » Informații utile » Informații interesante despre pisici. Aspecte surprinzătoare pe care probabil nu le știai

Informații interesante despre pisici. Aspecte surprinzătoare pe care probabil nu le știai

10 mart. 2025, 13:28,
în Informații utile

De-a lungul istoriei, aceste feline au fost venerate, studiate și chiar mitizate. Există multe informații fascinante despre pisici, de la capacitățile lor uimitoare la comportamentele misterioase.

Acestea sunt unele dintre cele mai iubite animale de companie din lume, fiind apreciate pentru eleganța, independența și personalitatea lor jucăușă.

Informații interesante despre pisici

În Egiptul Antic, pisicile erau considerate animale sacre și erau asociate cu zeița Bastet, protectoarea casei și a fertilității. Oricine rănea sau ucidea o pisică putea fi pedepsit aspru, uneori chiar cu moartea. Egiptenii își mumificau pisicile și le îngropau alături de stăpânii lor pentru a-i proteja în viața de apoi.

Pisicile sunt animale care dorm foarte mult, iar unele pot ajunge chiar și la 20 de ore de somn pe zi, mai ales când sunt pui sau bătrâne. Acest obicei vine din instinctul lor de vânători, pentru a avea suficientă energie să alerge și să prindă prada, felinele își conservă energia prin somn.

Sunetul torsului unei pisici nu este doar plăcut, ci și benefic pentru sănătatea. Studiile arată că frecvența torsului (între 25 și 150 Hz) poate avea un efect calmant asupra oamenilor, ajutând la reducerea stresului și la vindecarea mai rapidă a rănilor și oaselor fracturate. Ăsta este un motiv bun pentru care pisica este o opțiune bună ca animal de companie.

Deși pisicile pot mieuna între ele când sunt pui și își caută mama, odată ce cresc, ele folosesc acest sunet aproape exclusiv pentru a comunica cu oamenii. Fiecare pisică își dezvoltă un stil unic de mieunat pentru a „vorbi” cu stăpânul, cerând hrană, atenție sau joacă.

Datorită mușchilor puternici ai picioarelor din spate, pisicile pot efectua salturi impresionante. O pisică adultă poate sări de până la cinci ori lungimea corpului său, ceea ce le face excelenți vânători și acrobați.

Au o fizionomie specială

Mustățile unei pisici nu sunt doar un element estetic, ele sunt un instrument vital de orientare. Acestea sunt extrem de sensibile și ajută pisicile să detecteze obiecte și schimbările din mediu, chiar și în întuneric complet. De asemenea, le ajută să evalueze dacă pot trece prin spații înguste.

La fel cum oamenii au amprente unice, fiecare pisică are un model unic al pielii pe nas. Acest lucru face ca fiecare pisică să fie distinctă, chiar dacă aparține aceleiași rase sau are un colorit similar.

Pe lângă nas, pisicile au un organ suplimentar numit organul lui Jacobson, situat pe cerul gurii. Acesta le permite să „guste” mirosurile din aer, motiv pentru care uneori le vei vedea cu gura întredeschisă și cu o expresie ciudată, un comportament numit răspunsul Flehmen.

De-a lungul istoriei, marinarii au luat pisici a bordul navelor pentru a controla populațiile de șoareci și șobolani. Pisicile au fost apreciate de echipaje pentru că preveneau pagubele aduse proviziilor și echipamentelor.

Studiile au demonstrat că pisicile sunt capabile să recunoască vocea stăpânilor lor, dar, spre deosebire de câini, tind să răspundă doar atunci când au chef. Acest comportament este un semn al independenței lor naturale.

Astfel, există numeroase informați despre pisici, mai puțin știute, dar deosebit de fascinante, fiind niște animale pline de mistere, cu trăsături unice care le fac atât de iubite în întreaga lume.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scapi de mucegai cu un produs prezent în orice casă. Trucul infailibil pentru o mare problemă
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`