Razboi în Ucraina

Informațiile secrete furnizate de SUA Ucrainei ar fi dus la doborârea navei Moskva

Publicat: 06 mai 2022
doborârea navei Moskva, John Kirby purtatorul de cuvant al Pentagonului
Informațiile secrete furnizate de SUA Ucrainei au dus la doborârea navei Moskva

Doborârea navei Moskva pare să se fi realizat cu ajutorul Statelor Unite. Amintim că luna trecută, Ucraina a ţintit cu succes, cu rachete de croazieră, preţioasa navă de război a Rusiei. Sursele au declarat că forţele armate ucrainene, care au observat o navă de război rusească în Marea Neagră, au apelat la contactele americane pentru a li se confirma că este vorba despre Moskva.

Astfel, Statele Unite ale Americii a răspuns că era Moskva şi a oferit informaţii despre locaţia sa.

doborârea navei Moskva, nava scufundandu-se
Nava s-a scufundat în data de 14 aprilie, după ce a fost lovită de două rachete de croazieră ucrainene, însemnând o lovitură uriaşă pentru armata rusă

Doborârea navei Moskva a fost datorată lucrului în echipă

Nu este clar dacă colaborarea dintre Statele Unite ale Americii şi Ucraina au dus la doborârea navei Moskva, sursele spunând că SUA nu a fost implicată în acea decizie. Nava s-a scufundat în data de 14 aprilie, după ce a fost lovită de două rachete de croazieră ucrainene, însemnând o lovitură uriaşă pentru armata rusă.

Amintim că Oleksii Arestovici, consilierul prezidențial ucrainean a spus că Moskva a fost una dintre navele implicate în celebrul schimb de replici radio între marina militară rusă și garnizoana ucraineană din Insula Șerpilor. Kievul a declarat anterior că Moskva a fost punctul central al unui moment de referință de la începutul războiului, când soldații de frontieră ucraineni de pe Insula Șerpilor, o mică proeminență din Marea Neagră, i-au spus navei „du-te dracului” după ce aceasta le-a cerut să se predea. Deși inițial, oficialii ucraineni au anunțat că toți cei 13 soldați au murit în atacul rusesc care a urmat, președintele Volodimir Zelenski a anunțat ulterior că unii dintre ei au supraviețuit.

Se bănuie că incidentul reflectă poziţia administraţiei preşedintelui Biden tot mai înclinată spre a împărtăşi informaţii Ucrainei, ca parte a unei politici mai largi de a ajuta Ucraina să învingă Rusia decisiv pe câmpul de luptă şi de a-i slăbi semnificativ armata.

În acest sens, se ridică însă semne de întrebare legate de liniile roşii ale SUA şi Rusiei când vine vorba despre sprijinul militar al SUA pentru Ucraina.

Sursele mai spun că de câteva luni, Statele Unite ale Americii oferă forţelor ucrainene informaţii despre mişcările de trupe ruse în Ucraina, inclusiv discuţii interceptate despre planurile militare ale Rusiei. Totodată, oferă Ucrainei informaţii maritime pentru a-i permite să înţeleagă ameninţările pe care le ridică navele ruseşti din Marea Neagră, dintre care multe trag rachete spre teritoriul ucrainean.

doborârea navei Moskva, crucisatorul rus Moskva
În acest sens, se ridică însă semne de întrebare legate de liniile roşii ale SUA şi Rusiei când vine vorba despre sprijinul militar al SUA pentru Ucraina

John Kirby: „Ucraina ia propriile deciziţii şi face propriile acţiuni”

Cu toate acestea, aceleaşi surse mai precizează că sunt limite clare cu privire la ce SUA va împărtăşi cu alte state.

Spre exemplu, Statele Unite ale Americii a refuzat până acum să ofere informaţii Ucrainei despre potenţiale ţinte în interiorul Rusiei. În schimb, oficialii au subiliniat faptul că informaţiile pe care SUA le împărtăşeşte despre mişcările de trupe ruse în Ucraina pot include şi detalii despre vehicule şi tipul de forţe dintr-o anumită locaţie, SUA nu a oferit Ucrainei informaţii pentru localizarea unor anumiţi conducători militari.

„Nu oferim informaţii despre locaţia conducătorilor militari pe câmpul de luptă sau să participăm la deciziile armatei ucrainene privind ţintele. Ucraina combină informaţii pe care noi şi alţi parteneri le oferim cu datele pe care le strânge de pe câmpul de luptă şi apoi ia propriile deciziţii şi face propriile acţiuni „, a declarat secretarul de presă al Pentagonukui John Kirby.

Dar, în acest context, sursele spun că informațiile secrete furnizate de SUA Ucrainei au dus la doborârea navei Moskva.
Comentarii
Adauga un comentariu