National

Înmormântare cu sute de rromi și muzica pe străzile din Lugoj, localitate carantinata din cauza pandemiei de COVID-19 – FOTO, VIDEO

Publicat: 30 nov. 2020
Au sfidat pandemia si si-au condus o ruda pe ultimul drum la Lugoj cu cortegiu de zeci de oameni
Au sfidat pandemia si si-au condus o ruda pe ultimul drum la Lugoj cu cortegiu de zeci de oameni

Imagini reprobabile de la o înmormântare de rromi. Cetăţenii localităţii Lugoj au fost deranjaţi de muzică şi de sutele de persoane care şi-au condus pe ultimul drum un membru de familie.

Lăutarii au cântat de zor în amintirea faimosului Viscol, liderul rromilor din zona asta deşi localtiatea Lugoj se află sub carantină din cauza pandemiei de COVID-19.

Sute de rromi și-au condus pe ultimul drum liderul

Viscol, faimosul rrom lider al clanurilor din zona a murit iar acest lucru a trezit un întreg scandal în zonă. Scandalul a fost făcut din cauza numărului mare de participanţi de la înmormântarea celui menţionat mai sus. Sute de cetăţeni de etnie rromă au sfidat faptul că Lugoj este în carantină din cauza numărului mare de infectări şi şi-au condus pe ultimul drum liderul.

Pe lângă zecile de rude, la înmormântare au asistat şi mulţi oameni veniţi pentru a vedea ce se întâmplă. Aceştia s-au alăturat convoiului de la vila interlopului până la cimitir. Pentru că opulenţa să fie maximă, în fruntea convoiului funerar a participat o fanfară din Lugoj care a cântat melodii funerare. La înmormântarea specifică rromilor nici nu se putea vorbi despre o minimă distanţară fizică sau purtare de mască de protecţie. Puţini au fost cei care au decis să poarte mască de protecţie.

Conform legilor aflate în vigoare, a ordonanţelor militare, la o înmormântare nu pot participa un număr mai mare de 20 de persoane. Ori la acest eveniment trist pentru rromii din Lugoj, numărul a fost de câteva ori mai mare.

Primarul localităţii Lugoj a avut o reacţie în legătură cu evenimentul

Întrebat de jurnalişti care este punctul lui de vedere referitor la imaginile date publicării de publicaţiile locale, primarul Lugojului, Claudiu Buciu şi-a exprimat dezacordul asupra acestui lucru spunând că este total ilegală o asemenea manifestaţie:

„Toată recunoştinţa pentru cei decedaţi.
Însă a tolera asemenea ceremonii în timp ce Lugojul este în carantină şi, mai mult, a tolera asemenea ceremonii doar pentru unii, consider că este profund nedrept pentru o societate care se vrea democratică.
În afara faptului că acest demers este total ilegal, forţele de ordine publică locală s-au făcut cu bună ştiinţă ca nu văd şi nu aud nimic.
Dacă aveţi pretenţia să fiţi trataţi cu respect, atunci aplicaţi legea stimaţi Poliţişti, Poliţişti locali ori Jandarmi!
Voi cere o anchetă la cel mai înalt nivel pentru a lămuri cum a fost posibil ca toate forţele de ordine din oraş să se facă ca nu văd şi nu aud nimic„, a transmis primarul Lugojului, Claudiu Buciu.

Autorităţile au demarat o anchetă

La apariţia imaginilor în presa autorităţile au anunţat faptul că au început o anchetă. Totuşi este bine de menţionat faptul că în momentul înmormântării forţele de ordine au fost aproape inexistente, nefăcând nimic pentru a împiedica activitatea respectivă. Desigur, au împărţit câteva amenzi, amenzi care, pentru averile de sute de mii de euro ale rromilor nu înseamnă mult lucru:

„Polițiștii Municipiului Lugoj, aflându-se în executarea atribuțiilor de serviciu privind verificarea respectării măsurilor și interdicțiilor impuse în vederea limitării răspândirii virusului Covid-19, s-au deplasat pe strada Țesătorilor din localitate, unde se afla în desfășurare organizarea unei procesiuni funerare.

În urma celor constatate s-a stabilit faptul că la eveniment au participat mai multe persoane care nu respectau normele de protecție sanitară, depășind limita legală de 20 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale în baza Legii 55/2020 privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, organizatorul evenimentului fiind sancționat cu suma de 2.000 de lei, iar participanții la eveniment cu sancțiuni în valoare totală de 14.000 de lei.

În continuare se efectuează verificări în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor persoanelor prezente la eveniment„, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentaţii IPJ Timiş.

Adauga un comentariu