National

INS, rata inflației a scăzut

Publicat: 12 nov. 2019

Institutul Național de Statistică a publicat ultimele cifre în ceea ce privește rata inflației a acestei perioade.

Rata anuală a inflației a scăzut la 3,4% în luna octombrie după ce în luna septembrie a înregistrat o valoare de 3,5%. Datele sunt publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Produsele alimentare s-au scumpit cu 4,16%, pe când cele nealimentare cu 2,57%. De asemenea, nivelul serviciile a crescut cu 4,14%.

„Preţurile de consum în luna octombrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2018 au crescut cu 3,4%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2017 – octombrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%”, arată INS.

Vineri, 8 noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu a anunțat că este prognozată o rată anuală a inflației de 3,8%. În schimb, pentru finalul acestui an, cu 0,4% sub prognoza din august, și de 3,1% în decembrie 2020, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza precedentă. În intervalul țintă al BNR de 2,5% plus/minus 1%.

Evoluția inflației a adus schimbări

Guvernatorul BNR a menționat că evoluția înflației în cel de-al treilea trimestru al anului a fost influențată de ieftinirile înregistrate pe segmentul legumelor. La baza acestor ieftiniri au stat recoltele bune pe plan european, corecția cotației petrolului, indusă de incertitudinile asociate mediului extern. De asemenea, și reducerea consistentă a prețului gazelor naturale, în contextul măsurilor de plafonare a tarifului de vânzare.

Oficialii băncii naționale au așteptări ca tendința dezinflaționistă actuală să continue până la sfârșitul anului. În lipsa unor șocuri externe sau în lipsa unei liberalizări subite a prețurilor la utilități.loading...

Adauga un comentariu