Prima pagină » National » Înșelătoria care face ravagii în perioada Paștelui! Cum pot rămâne cetățenii fără bani
Înșelătoria care face ravagii în perioada Paștelui! Cum pot rămâne cetățenii fără bani

Înșelătoria care face ravagii în perioada Paștelui! Cum pot rămâne cetățenii fără bani

14 apr. 2025, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Mulți vor să afle care este înșelătoria care face ravagii în perioada Paștelui! Se numește ,,înșelătoria călătorilor blocați” și se desfășoară în locuri aglomerate. Totul se întâmplă în spații publice, pe stradă, în gări, în centrele orașelor sau în parcările supermarketurilor. Iată cum pot rămâne cetățenii fără bani.

Înșelătoria care face ravagii în perioada Paștelui!

O escrocherie face tot mai multe victime în perioada Paștelui și exploatează dorința oamenilor de a ajuta. Infractorii reușesc să îi lase fără bani chiar și pe cei care sunt greu de păcălit. Escrocii vin cu o poveste lacrimogenă cum că și-au pierdut actele, cardul bancar și cer bani să se întoarcă acasă. Așa-zișii turiști profită de disponibilitatea trecătorilor de a ajuta, cer bani, însă promit să ramburseze imediat suma împrumutată prin transfer bancar.

Infractorii folosesc o presupusă aplicație bancară pe smartphone-ul lor. În timp ce victima urmărește, un transfer instantaneu este falsificat. Dar tranzacția fie nu este executată niciodată, fie este anulată imediat. Autoritățile vin cu recomandări clare pentru cetățeni.

  • Rămâneți întotdeauna sceptici când străinii cer bani.
  • Întrebați critic situația de urgență descrisă.
  • Nu te lăsa supus unei presiuni emoționale.
  • Verificați întotdeauna transferurile înainte de a da numerar.
  • Dacă aveți dubii, informați poliția.

Cum rămân cetățenii fără bani în conturi

O nouă metodă de înșelătorie face ravagii printre români. Hackerii redirecționează apelurile telefonice către instituții bancare direct către infractorii cibernetici, lăsând victimele fără bani și fără să știe ce se întâmplă. Prin mecanismul FakeCall, atacatorii obțin acces la informații financiare sensibile și pot manipula utilizatorii pentru a le extrage datele bancare. FakeCall poate intercepta și redirecționa apelurile efectuate către numerele băncilor, astfel încât victima ajunge să comunice, în realitate, cu hackeri.

Românii sunt sfătuiți să țină cont de câteva reguli simple pentru a nu deveni victimele hackerilor.

  • Verifică identitatea apelantului: Dacă primești un apel de la cineva care pretinde că este de la banca la care ai cont sau card, nu furniza informații personale. În schimb, încheie apelul și sună direct la numărul oficial al băncii pentru a verifica autenticitatea apelului.
  • Nu divulga informații personale: Evită să oferi date sensibile, cum ar fi coduri PIN, parole sau detalii despre conturi bancare prin telefon. Băncile nu solicită de obicei aceste informații prin apeluri telefonice.
  • Fii precaut cu mesajele text sau emailurile: Nu urma link-uri sau nu deschide atașamente din mesaje nesolicitate care pretind că sunt de la banca ta. Acestea pot fi tentative de phishing.
  • Activează autentificarea cu doi factori: Utilizează autentificarea cu doi factori pentru conturile tale bancare. Aceasta adaugă o suplimentare de securitate, chiar dacă cineva reușește să obțină informațiile tale de conectare.
  • Monitorizează-ți conturile bancare: Verifică frecvent extrasele de cont și activitatea bancară. Raportează imediat orice tranzacție suspectă băncii tale.
  • Educație și conștientizare: Informează-te despre tipurile comune de fraude bancare și cum să le recunoști. Cu cât ești mai conștient de riscuri, cu atât vei fi mai bine pregătit să te protejezi.
  • Utilizează aplicații de securitate: Instalează aplicații de securitate pe dispozitivele tale pentru a te proteja de malware și alte amenințări cibernetice.

Cetățenii trebuie să fie atenți la escrocherii pentru că s-au înmulțit metodele de înșelătorie mai ales în perioada sărbătorilor de Paște.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Anamaria Prodan, Paște de lux cu Ronald Gavril! Bijuteria de sute de mii de euro primită cadou, cifrele vorbesc de la sine
observatornews.ro
Descoperirea făcută despre şoferul care a spulberat o mamă, în Forăşti. Tânăra şi-a dat viaţa pentru fetiţa ei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Plata pensiilor pe luna mai. Calendarul oficial, anunțat de Poșta Română
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Când poate statul să ia proprietăți deținute de români. Ce spune legea despre rechiziția de bunuri
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`