Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi din industria alimentară, situate în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, valoarea amenzilor aplicate depăşind 2,2 milioane de lei, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, au fost reţinute oficial şi puse sub sechestru peste 721 kilograme de produse alimentare, care prezentau un potenţial risc pentru sănătatea consumatorilor.
„În perioada 23 – 30.04.2024, ANSVSA a dispus acţiuni specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare. Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Acţiunea, desfăşurată de ANSVSA la nivel naţional, s-a concretizat prin verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, se precizează în comunicatul autorităţii.
Sancțiunile dispuse de ANSVSA
Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancţionate prin aplicarea a 308 de amenzi contravenţionale, care au totalizat 2.261.800 de lei.Totodată, au fost emise 7 ordonanţe de suspendare a activităţii, 7 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kg de produse alimentare, produse care prezentau un potenţial risc pentru sănătatea consumatorilor.
Potrivit sursei citate, în perioada menţionată, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unităţi de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unităţi mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri – expoziţii de produse alimentare şi 24 puncte gastronomice locale.
Principalele probleme găsite
Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat condiţiile de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate diverse sortimente de produse alimentare şi preparate culinare destinate consumului uman.
„Principalele neconformităţi constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreţinerea spaţiilor, echipamentelor de lucru şi folosirea ustensilelor şi recipientelor în stare insalubră, ambalarea, etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spaţiilor neautorizate/înregistrate sanitar veterinar, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare”, se mai arată în comunicat.
ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.