Actualitate

Institutul „Matei Balș” din București a rămas fără locuri libere la ATI. Cătălin Apostolescu, managerul interimar: „Situația este critică”

Publicat: 14 mart. 2021
Institutul Matei Balș din Capitală pavilionul V
Medicii se plâng că nu mai au paturi pentru pacienți și avertizează că s-a schimbat și vârsta celor care se infectează. Tot mai mulți tineri se prezintă la spital, iar starea lor se agravează de la o zi la alta, o caracteristică nouă remarcată de specialiști în modul de manifestare a virusului SARS-COV-2

Deși se poartă mască și avem peste 1.200.000 de oameni vaccinați, iar peste 850.000 au făcut boala, România se află într-o situație critică, în al treilea val epidemic. Medicii se plâng că nu mai au paturi pentru pacienți și avertizează că s-a schimbat și vârsta celor care se infectează. Tot mai mulți tineri se prezintă la spital, iar starea lor se agravează de la o zi la alta, o caracteristică nouă remarcată de specialiști în modul de manifestare a virusului SARS-COV-2.

La Institutul ”Matei Balș” medicii sunt aproape de colaps, iar managerul interimar al instituției spune că nu mai există paturi și că va trebui regândită, la nivel național, strategia de contracarare a pandemiei.

”Situația este critică. Nu mai avem paturi, am încercat să amenajăm 3 paturi suplimentare. Nu avem personal suficient la terapie intensivă. Boala s-a schimbat, formele severe apar mult mai repede, degradarea pacienților este mult mai severă, avem pacienți mult mai tineri care necesită îngrijiri la terapie intensivă. Ieri am avut o situație disperată, am avut pacienți pe care nu am avut să îi transferăm.

Dacă situația continuă așa, trebuie regândită toată strategia națională. La camera de gardă nu mai avem locuri, este plină. Personalul medical este la limită, poate să cedeze oricând.”, a spus Cătălin Apostolescu, manager interimar al Institutului ”Matei Balș”, la Antena 3.

Medicul Cătălin Apostolescu: „Acest virus va rămâne mult printre noi, 10, 20, 30 de ani“

Medicul Cătălin Apsotolescu, directorul medical de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, a declarat că România va fi lovită de cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 și se așteaptă ca acesta să aducă o explozie a numărului de infectări.

Cătălin Apostolescu este cde părere că toate spitalele trebuie să aibă circuite COVID și non-COVID.

De aceea, directorul medical de la Institutul „Matei Balș” din Capitală crede că oameni itrebuie să se vaccineze anti-COVID-19 pentru a se imuniza deoarece acest virus va rămâne zeci de ani.

„Valul al treilea ar putea fi mai rău. 10% – 15% din populație a trecut prin boală. Asta înseamnă că majoritatea populației nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău, în sensul că ar fi mult mai mulți pacienți. Nu știm deocamdată dacă vor fi și mai grave cazurile, cum va evolua clinic, dar mă întreb: între 1.000 de pacienți cu mortalitate 3% și 3.000 de pacienți cu mortalitate de 2% cum e mai bine? Cu siguranță vor ajunge și în România celelalte tulpini ale virusului și vor mai apărea și altele. Acest virus va rămâne mult printre noi, 10, 20, 30 de ani”, a declarat Cătălin Apostolescu.

Adauga un comentariu