Institutul Național al Patrimoniului a publicat licitația în valoare de peste 9 milioane de lei pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice. Instituția caută firme pentru restaurarea unui important monument istoric
Este a doua încercare a Institutului Național al Patrimoniului de căutare a unei firme care să restaureze, consolideze și să pună în valoare monumentul istoric „Casa Roset-Catargiu”, din comuna Răducăneni, județul Iași.
Institutul Național al Patrimoniului caută firme pentru restaurarea unui important monument din Iași
A doua procedură, privind restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Casei Roset Catargiu, a fost lansată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) ieri, 29 mai 2024. Pe data de 16 aprilie 2024, instituția a publicat prima licitație, însă nicio firmă nu a fost interesată de contract, astfel că a fost anulată. Contractul are o valoare de 9.300.218,33 lei, fără TVA.
„Din analiza de ansamblu a clădirii s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare, prezentând avarii grave la nivelul structurii de rezistență, care au condus la necesitatea utilizării sprijinirilor temporare pentru evitarea prăbușirii. În anul 2008 a fost întocmită o Expertiză Tehnică privind posibilitățile de reabilitare «Conac Casa Roset Catargiu» și schimbare de destinație care a primit avizul favorabil al Direcției Județene de Cultură Iași. În această expertiză se menționează că în anul 1970, versantul pe care este amplasată clădirea, a început să prezinte mișcări, alunecări, care au produs deplasări din amonte în aval, către drumul sătesc comunal numărul 3141. Mișcările au continuat să se dezvolte, ceea ce a impus strămutarea locatarilor din zonă. Din acest motiv, în anul 1984 Spitalul de Psihiatrie a fost evacuat din această clădire”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de licitație.
Casa Roset-Catargiu, situată la câțiva zeci de kilometri de municipiul Iași, în comuna Răducăneni, va intra într-un amplu proces de consolidare, restaurare și punere în valoare. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice încă din anul 2022. De finanțarea investiției se ocupă Ministerul Culturii. Monumentul datează din secolul al XIX-lea.
După finalizarea lucrărilor, clădirea monument istoric va găzdui Clubul Copiilor din comuna Răducăneni
Potrivit informațiilor publicate, în urma proiectului de restaurare, clădirea monument istoric va găzdui Clubul Copiilor din comuna Răducăneni, care va funcționa sub coordonarea Palatului Copiilor din Iași.
„Comuna Răducăneni își dorește relocarea în această clădire a Clubului Copiilor, care funcționează sub coordonarea palatului Copiilor Iași. Obiectivul principal este de a transforma imobilul într-un spațiu dinamic, cu spații dedicate activităților educaționale pentru copii, în care se vor putea organiza diverse manifestări culturale, ce vor asigura dezvoltarea personală a utilizatorilor și a altor vizitatori. Accesul principal în clădire se va face prin intermediul celor două pachete de trepte din blocuri de piatră ale scărilor principale exterioare, prin poticul restaurat. În cadrul amenajărilor de incintă, se propune remodelarea aleilor, astfel încât să fie facilitată deplasarea persoanelor cu dizabilități”, se mai arată în documentele publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice.
Institutul Național al Patrimoniului caută firme pentru restaurarea unui important monument istoric din Iași. Este vorba despre Casa Roset-Catargiu, din comuna Răducăneni. Contractul are o valoare de peste 9 milioane de lei.
Este consecința faptului ca proiectanții din Moldova habar nu au de evaluarea clădirilor ce trebuiesc restaurate( sunt la jumătate de pretul real și la jumătate față de cel din Ardeal).
Documentația tehnică și economică ar trebui vizată de ,, Evaluatori de proiecte”
Sărăcie, lucrări ce falimenteaza firmele, bani la stat putini, nivel scăzut al realizărilor, proiectanți prost plătiți s a m d.
Este altă măsură în toate de la ,, Buzău la deal”
Nu institutul cauta sau angajatii, primarul Chirica cauta o firma de casa.
Conest si Iasicon nu se mai baga, ca nu au oameni si prea ar bate la ochi.
Daca o prelua UAIC, in 3 ani o refacea! Dar nah, TT nu era bun…
Daca se voia la Raducaneni era valorificat de mult izvorul cu apa minerata, cladrira din fostul spital neuro si multe altele insa primarii s-au multumit cu salariu si alte cateva maruntisuri.Raduca neniu nu mai este ce era odata.