Institutul Național de Statistică a publicat datele privind principalele cauze de deces în România. Conform datelor, numărul deceselor a crescut în septembrie 2021, față de aceeași lună dar în anul 2020. În analiza datelor au fost luate în considerare atât informațiile legate de boli cât și cele demografice, vârstă și sex.
Acestea arată faptul că bolile sistemului circular a răpus mai mulți români decât a făcut-o COVID-19 de la începutul pandemiei.
INS arată care sunt principalele cauze de deces ale românilor
Conform datelor publicate oficial de către Institutul Național de Statistică (INS), acestea arată că în luna septembrie 2021, numărul deceselor au fost de 24.737, dintre care 12.921 bărbați și 11.816 femei. În ceea ce privește numărul copiilor decedați și care au vârstă sub 1 an, înregistrate pentru aceeași lună specificată, acesta a fost de 92 copii.
În ceea ce privește principala cauză de deces, în luna septembrie 2021, cele mai multe persoane au fost răpuse din cauza bolilor cardiovasculare, fiind în număr de 12699 persoane, adică 51,3% din totalul deceselor din luna septembrie 2021. Alte boli care au dus la deces sunt cele ale aparatului respirator cu un număr înregistrat de 4183 persoane, mai exact 16,9% dar şi tumorile, înregistrând un număr de 3929 persoane, având un procent de 15,9%.
De asemenea, două treimi din persoanele decedată în septembrie 2021, au fost înregistrate în rândul persoanelor ce aveau vârsta cuprinsă de cel puțin 70 de ani.
Sporul natural în România se menține negativ
În ceea ce privește sporul natural, acesta rămâne negativ. mai exact -6988, înregistrat în luna septembrie 2021, în timp ce numărul persoanelor care au murit fiind de 1,4 ori mai mare raportat la nou născuți vii. De asemenea, la stare civilă au fost înregistrate 15913 căsătorii, în timp ce numărul divorţurilor cu pronunțare definitiva la judecătorie au fost de 2158 înregistrate în aceeași lună.
Cât despre situația deceselor în mediile de viață pe luna septembrie 2021, au fost înregistrate 12424 persoane în mediul urban, dintre care 6496 bărbaţi şi 5928 femei. În schimb, numărul de decese din mediul rural fiind de 12313 persoane. unde 6425 bărbaţi şi 5888 femei.
Probleme pentru bolnavii cu Hepatita C al cărui contract pentru tratament s-a încheiat
Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH), a declarat faptul că sunt 4 luni de când bolnavii de hepatită C nu au acces la tratament prescris pentru boală. În această situație, Guvernul României ar fi de vină pentru că o Hotărâre de Guvern care reglementează problema, nu a fost încă aprobată. Astfel, tuturor bolnavilor cărora li s-a terminat contractul, nu au mai putut face unul nou pentru a primi tratamentul.
„Suntem într-o situaţie atipică. Negocierile s-au încheiat de două luni de zile, protocoalele terapeutice sunt pregătite, şi cu toate acestea, Hotărârea de Guvern 720, care conţine o listă de medicamente compensate pe care se află şi medicamentele noastre şi care trebuie reactualizată, stă pe masa autorităţilor fără aprobare”, a afirmat Marinela Debu, preşedintele APAH.
De asemenea, Alianța Pacienților Cronici din România avertizează politicienii să rezolve probleme din țară privind sistemul de sănătate, întrucât pe fondul crizei politice, mulți bolnavi suferă, în special cei de cancer dar și alte boli cronice, pentru că nu au acces la tratament adecvat.