Românii se numără printre europenii care petrec cel mai mult timp la serviciu – în medie, aproximativ 39 de ore pe săptămână. Doar grecii, bulgarii și polonezii îi depășesc. În acest context, aproape jumătate dintre angajați și-ar dori să lucreze mai puțin, dar să păstreze același salariu. Iar ideea unei săptămâni de lucru de 4 zile nu mai pare o revoluție, ci începe să devină realitate în unele companii din România.
Loredana Albu, care conduce o agenție de PR de aproape două decenii, a trecut printr-o astfel de transformare. După 15 ani de program clasic, de luni până vineri, și-a dat seama că are nevoie de o schimbare pentru a-și menține echilibrul între viața profesională și cea personală.
Munca din 5 zile în doar 3
A luat o decizie curajoasă: munca din 5 zile în doar 3.
„Mi-am mutat copiii la o școală din afara Bucureștiului ca să fac față situației de atunci. Și m-am întrebat: cum fac față? Am zis: să încerc să fac în trei zile ce făceam în cinci. La început, toți râdeau, pentru că noi munceam uneori până noaptea. Dar am zis: ok, facem o probă. Acum toată lumea știe că am întâlniri doar lunea, marțea și miercurea”, a povestit Loredana Albu.
Modelul implementat de ea a prins și în rândul colegilor, care au adoptat rapid noul program.
„În prezent, chiar funcționăm astfel. Exceptând câteva săptămâni intense, în rest lucrăm luni, marți, miercuri și uneori joi – dar nici măcar în fiecare joi. Mi se pare că sunt mai relaxați și mai siguri pe ei. Poate nu neapărat pentru că au mai mult timp liber, ci pentru că au mai mult control asupra timpului lor”, a mai spus ea.
Aproape jumătate dintre angajații din România ar fi încântați de o săptămână de lucru de doar 4 zile
Un sondaj recent arată că aproape jumătate dintre angajații din România ar fi încântați de o săptămână de lucru de doar 4 zile. Totuși, nu toate domeniile pot adopta acest model. Companiile din producție sau cele care necesită prezență zilnică la birou, cum ar fi sectorul tehnologic, se confruntă cu dificultăți în aplicarea unui astfel de program.
„Multinaționalele sunt mai deschise către acest sistem de lucru. Companiile românești, în schimb, sunt mai reticente. Domeniile în care se aplică cel mai des în România sunt IT-ul, marketingul, consultanța și serviciile. Avantajele sunt clare: angajați mai motivați, mai eficienți și un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională”, a explicat Sorina Faier, specialist în resurse umane.
La nivel european, ideea nu este nouă. În 2022, Regatul Unit a desfășurat cel mai amplu proiect pilot privind săptămâna de lucru de 4 zile, iar multe dintre companiile participante au ales să păstreze acest model. Tot în 2022, Belgia a reglementat legal posibilitatea ca angajații să lucreze 4 zile pe săptămână, prin comprimarea celor 40 de ore, fără diminuarea salariului.