National

Invazie de lăcuste în Tulcea: „Sună a molimă biblică”

Publicat: 07 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Invazie de lăcuste în Tulcea Sună a molimă biblică
Autorităţile locale s-au întrunit de urgenţă la Tulcea, după o invazie a lăcustelor asupra culturilor oamenilor

Din cauza secetei, în Tulcea roiuri imense de lăcuste au înnegrit cerul şi au invadat suprafeţe mari din culturile oamenilor.

„Deci, ne-au invadat lăcustele! Anul e bun: secetă, arşiţă, foamete”, se plâng fermierii.

Invazie de lăcuste în Tulcea

Autorităţile locale s-au întrunit de urgenţă la Tulcea, după o invazie a lăcustelor asupra culturilor oamenilor. Cauza principală a acestui fenomen pare a fi seceta din ultima perioadă. Fermierii din zonă sunt îngrijoraţi că îşi pierd munca din cauza acestor insecte, având în vedere că oricum acestea erau afectate de secetă.

„Deci, ne-au invadat lăcustele! Anul e bun: secetă, arşiţă, foamete. Exact asta mai lipsea. Sună a molimă biblică. Știi cum te simți acolo pe câmp? Ca în filmele lui Hitchcock, doar că-s lăcuste, nu păsări”, se plâng fermierii.

Printre măsurile pe care autorităţiile le au în vedere pentru a stopa această răspândire de lăcuste se regăsesc avertizarea populaţiei, identificarea proprietarilor culturilor şi stropirea culturilor cu soluţii speciale, din elicopter.

Comunele afectate din Tulcea sunt Greci şi Măcin. Primarii acestora aşteaptă avizul celor de la Mediu pentru a putea împrăştia soluţiile de combatere a insectelor.

„Astăzi suntem în ultima fază de obţinere a tuturor aviezelor. Ni s-a transmis deja substanţa activă pe care o vom aplica. Mâine dimineaţă, cum se va lumina de ziuă, încercăm să punem elicepoterul în funcţiune. Cu cât mai repede, cu atât mai bine” , a declarat Nicolae Mocanu, primarul comunei Greci.

Invazie de buburuze pe plaja la Mamaia

Într-o altă ordine de idei, amintim faptul că românii care au vrut vara trecută să-și petreacă weekendul la plaja din Mamaia, au avut de-a face cu o invazie de buburuze. Insectele din familia Coccinellidae sunt cunoscute în mod comun sub denumirea de buburuze, și deși imaginea care ne vine în minte este a unei insecte mici de culoare roșie și cu puncte negre, buburuzele sunt un grup divers de specii, colorate în nuanțe de la galben la maro și având diverse modele. Pentru a înțelege semnificația aspectului, cercetătorii au realizat o evaluare a toxicității diferitelor specii și a modului în care prădătorii buburuzelor reacționează.

Potrivit datelor publicate, cinci specii comune de buburuze (Propylea quattuordecimpunctata, Exochomus quadripustulatus, Halyzia sedecimguttata, Adalia bipunctata, Aphidecta obliterata) au niveluri diferite de toxicitate. Speciile cele mai colorate și care ies mai mult în evidență față de vegetația habitatului natural sunt și cele mai toxice. Concluzia a fost confirmată și prin observarea comportamentului păsărilor, care au evitat să atace versiuni artificiale ale celor mai colorate buburuze.

Autorii studiului susțin că buburuzele prezintă o semnalizare „onestă” a toxicității către prădători, iar păsările par să înțeleagă mesajul transmis și evită potențialul pericol. Însă, nu toate speciile se folosesc de toxicitate și colorit pentru a evita prădătorii. Unele buburuze, precum Aphidecta obliterata, preferă să se camufleze în mediu, ca urmare având și o toxicitate scăzută.

De fel, buburuzele sunt considerate „prietenele grădinarilor” deoarece se hrănesc cu afide sau „păduchii de plante”, insecte dăunătoare pentru flori și legume. Cu toate acestea, Harmonia axyridis, „buburuza arlechin” introdusă în mod artificial în Europa pentru combaterea afidelor, a ajuns să fie considerată o „specie invazivă” deoarece a produs declinul speciilor locale.

Acum însă, din cauza secetei, locuitorii unor comune din Tulcea se confruntă cu o invazie de lăcuste.

Adauga un comentariu