Primăria Tomești face o nouă investiție în comună, care ar urma să crească nivelul de trai al cetățenilor și calitatea facilităților oferite
Primăria a lansat licitația pentru producerea energiei regenerabile în regim propriu. Astfel, este propusă instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice care vor produce energie. Ulterior, acestea vor fi conectate la rețeaua publică, iar energia va fi folosită în comunitate. Primarul Ștefan Timofte vrea să ducă proiectul la final și va interveni cu lucrări suplimentare.
Investiție majoră în comuna Tomești
Luna trecută a fost organizată aceeași licitație, la care s-au înscris 3 firme, însă procedura a fost anulată. Acum, primăria a lansat o nouă licitație, care ar trebui să nu mai fie blocată. Valoarea investiției este de 2.661.324 de lei, cu TVA inclus, aproximativ 500.000 de euro. Sunt propuse lucrări pentru instalare module solare fotovoltaice, instalații alimentare cu energie electrică, amenajarea terenului, structuri prefabricate, lucrări de protecție împotriva trăsnetelor și de împământare, lucrări de construcții linii electrice. Amplasarea parcului fotovoltaic va fi undeva în zona șesului dinspre Țuțora.
„Realizarea investiției presupune următoarele stadii fizice de lucrări pentru construirea parcului fotovoltaic: Prelucrarea terenului pentru aplatizarea curbelor de nivel abrupte, taluzarea și compactarea pământului; Înființarea căilor de acces pentru activitățile de mentenanță; Montarea structurii metalice de susținere; Montarea a 780 panouri fotovoltaice cu puterea instalată de 410 Wp; Montarea optimizatoarelor de putere în curent continuu; Montarea invertoarelor trifazate (4 buc. 50 kW, 2 buc. 60 kW) pe suporți speciali în centrul de greutate al rețelei de curent continuu; Montarea prizelor de pământ; Pozarea și conectarea cablurilor solare (6 mm²) de la panourile fotovoltaice la invertoare prin intermediul tablourilor electrice. Puterea minimă a panourilor fotovoltaice trebuie să fie de 410 W, dar nu mai mult de 460W”, scrie în documentația propusă.
Primăria va face lucrări suplimentare
În proiectul finanțat din fonduri europene, nu sunt cuprinse toate lucrările necesare. Astfel, Primăria comunei Tomești va investi sume suplimentare pentru amenajarea drumului de acces, amenajarea terenului și racordarea sistemului la rețeaua electrică publică. Comuna va beneficia și de o perioadă de garanție de 36 de luni de la recepția lucrărilor. Firmele care sunt interesate de acest contract trebuie să dovedească că au mai avut experiență în acest domeniu și că vor respecta indicațiile tehnice. Comuna Tomești este un exemplu de bună administrație, fiind un loc unde au fost atrase multe fonduri pentru dezvoltarea comunității. Cetățenii sunt principalii beneficiari ai investițiilor.
„Am prins această finanțare prin fonduri europene, este un proiect extrem de important pentru comunitatea noastră. Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple, avem mult de muncă să îl implementăm – amenajăm drumul, este un teren mlăștinos, trebuie să scoatem apa, trebuie să îndeplinim anumite condiții. Oricum, beneficiile vor fi peste 2-3 ani, nu acum, va trebui să mai așteptăm. De asemenea, vom investi din fonduri proprii 600.000 de lei pentru a face racordările și transformatoarele, dar sunt sigur că vom reuși”, a declarat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.
Comuna Tomești face o nouă investiție importantă, care va asigura necesarul de energie electrică pentru cetățenii din comunitate.
Toate comunele astea de la periferia orasului Iasi trebuie comasate cu orasul si astfel o sa fie mai bine pentru toata lumea.