Local

Investiție majoră în cartierul Alexandru. Împrumut consistent pentru refacerea unui simbol al zonei

Publicat: 27 apr. 2020

Municipalitatea ieșeană va accesa în perioada următoare un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Fondurile împrumutate vor fi folosite pentru trei proiecte mari din municipiu. Gradul de îndatorare al orașului este de sub zece la sută

Decizie importantă a Executivului municipalității. Șefii administrației ieșene vor să acceseze un împrumut de circa 21 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru demararea unor investiții. Este vorba de moderizarea depoului de tramvaie din Dacia, de refacerea cinematografului „Dacia”, dar și de reabilitatea termică a unor școli din oraș. Pentru depou se dorește un împrumut de 15,9 milioane de euro. Pentru reabilitarea și modernizarea cinematografului „Dacia” se urmărește accesarea unui împrumut de 2,5 milioane de euro. Pentru reabilitarea termică a școlilor, municipalitatea are în plan contractarea unui împrumut de 4,9 milioane de euro.

Creditul ar urma să fie contractat pe o perioadă de 15 ani. Perioada de grație va fi de 3 ani, iar termenul de rambursare va fi de 12 ani. La finalul anului trecut, municipalitatea avea un grad de îndatorare de 8,35 la sută. La 31 martie 2020, acesta era de circa 4 la sută. Dacă acest împrumut va fi acordat, municipalitatea va avea un grad de îndatorare de 9,1 la sută.

Cinema dedicat copiilor

Municipalitatea a intrat în posesia cinematografelor din oraș în urma unui proces de lungă durată cu România Film RADEF. Primăria a preluat cinematografele din oraș în 2017. Cinema „Dacia” a fost construit în perioada 1984-1987. Intenția municipalității este aceea de a transforma Cinema „Dacia” într-un spațiu de spectacole și activități cultural-educative pentru copii. Prin intermediul proiectului de reabilitare se propune amenajarea unor spații pentru recuzită pentru actori. Se urmărește și reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii pentru a respecta standardele și cerințele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislația și normativele în vigoare.

Comentarii
Adauga un comentariu