National

Ioan Bășcuți a murit. Bărbatul a jurat să poarte doar costume populare românești în urmă cu peste un deceniu

Publicat: 06 nov. 2020
Ioan Bășcuți in costum popular
Ioan Bășcuți a murit la 82 de ani. În urmă cu peste un deceniu bărbatul a jurat să poarte doar costume populare românești

Ioan Bășcuți a murit la 82 de ani. În urmă cu peste un deceniu bărbatul a jurat să poarte doar costume populare românești. Astfel, Bășcuți a devenit o figură proeminentă a Hunedoarei.

Vestea tragică a fost anunțată de către apropiații săi.

Ioan Bășcuți a murit. Cine a fost bărbatul

Ioan Bășcuți s-a născut în anul 1938, în Castelul Corvinilor. A fost electrician și muncitor în combinatul sidelurgic. În urma cu peste un deceniu s-a jurat să poarte tot restul vieții doar straie românești: opinici, iţari de lână, cămăşi şi cojoace croite la războaiele de ţesut ale bunicilor, căciuli de oaie, traiste, laibăre şi o mulţime de alte accesorii realizate manual în satele Hunedoarei.

Bărbatul era nelipsit la toate evenimentele publice din Hunedoara, unde atrăgea toate privirile datorită portului său arhaic. Bășcuți putea fi văzut de multe ori la Castelul Corvinilor, locul naşterii sale, iar turiştii îi cereau adesea să se fotografieze împreună cu el.

Ce l-a făcut să poarte doar straie românești

Ioan Băşcuţi a murit la 82 de ani. In urma cu ceva timp, acesta relata că a decis să poarte doar straie tradiţionale româneşti, în urma unor vizite la mănăstiri.

„De 12 ani pe la toate mănăstirile din ţară am fost! Sunt operat la inimă: tăiat în două pe cord deschis, iar a doua oară mi-au pus simulator. Nu am cuvinte să-i mulţumesc lui Dumnezău. De atunci am luat calea Domnului. Şi când am mers eu la mănăstiri şi-am văzut oameni care-şi poară portul, am luat decizia să fac şi eu la fel. Uite, căciula asta e de la românii din Grecia, iar cămaşa e de 150 de ani. Iţarii din lână groasă i-am făcut acum doi ani, la doamnele croitorese de la Cooperativa «Drum Nou», cu lână cumpărată. Laibăru’ l-am luat de la Săpânţa. Am şi traistă şi costume originale de oşeni, de pădureni…”, relata acesta, potrivit zhd.ro.

Adauga un comentariu