Actualitate

Ion Cristoiu a vorbit despre decizia clasării Dosarului 10 august

Publicat: 05 aug. 2020
ALT=«Jurnalistul Ion Cristoiu»
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu spune că presiunea publică, materializată într-o petiţie online semnată de 57.000 de persoane, nu justifica infirmarea clasării Dosarului 10 august. De asemenea acesta consideră că este un mod de a feri regimul Iohannis de manifestaţii împotriva sa, chiar din partea propriului electorat. Jurnalistul a afirmat că presiunea publică reprezentată de semnarea petiției on-line de 57.000 de persoane, nu justifică infirmarea clasării acestui dosar.

“O maşinărie pe care eu o numesc tefelistă s-a pus în mişcare şi a început să facă gălăgie în legătură cu această decizie a unui procuror. A fost întrebat şi Klaus Iohannis care a scăldat-o, dar Klaus Iohannis a fost cel care a cerut anchetarea jandarmilor înainte de încheierea incidentelor. După decizia de infirmare a clasării, s-a implicat şi premierul României, printr-un comunicat. A fost o petiţie online semnată de 57.000, românii sunt vreo 18 milioane, nu înseamnă nimic.

Dar, şi dacă erau 18 milioane, niciun parchet din lume nu acţionează sub presiunea opiniei publice, nici pro, nici contra.

În nenumărate rânduri, DNA-ul condus de Codruţa Kovesi şi sprijinită de Klaus Iohannis şi Divizia Presă au replicat de fiecare dată că procurorul nu vede, nu aude (…) În cazul de faţă s-a dat o soluţie de infirmare. Este limpede că această soluţie este urmare unor presiuni nu publice, ci subterane din partea preşedintelui. Sunt aproape convins că SRI-ul, care monitorizează reţelele sociale, a sesizat o acumulare de antipatie faţă de această decizie de clasare din partea electoratului radical al lui Klaus Iohannis, în speţă electoratul userist, aliatul electoratului PNL la alegerile locale din Bucureşti.

Sigur că o asemenea monitorizare SRI a făcut-o şi înainte de 10 august, dar atunci SRI a tras pe sfoară Guvernul României pentru că a susţinut întruna că nu va fi nimic grav, care era o minciună sfruntată. Şi SRI i-a raportat domnului preşedinte că nu este exclus ca pe 10 august să fie o demonstraţie în Piaţa Victoriei a celor nemulţumiţi de această clasare, o demonstraţie care ar fi picat ca dracu pentru regimul Iohannis. În perspectiva alegerilor, ar fi fost o catastrofă.

Pe de o parte, pentru că ei trebuiau alungaţi de jandarmi deoarece adunările peste un anumit număr sunt interzise prin lege, iar pe de altă parte toate televiziunile ar fi transmis despre primul protest al electoratului radical al regimului Iohannis împotriva regimului Iohannis”, a explicat Ion Cristoiu.

Președintele României, despre dosarul din 10 august: ”Important pentru mine este ca adevăraţii vinovaţi să fie traşi la răspundere şi sunt convins că asta se va întâmpla”

Președintele României, despre dosarul din 10 august: ”Important pentru mine este ca adevăraţii vinovaţi să fie traşi la răspundere şi sunt convins că asta se va întâmpla”. Miercuri, președintele Klaus Iohanis a vorbit despre reluarea cercetării penale împotriva șefilor Jandarmeriei în Dosarul 10 august. Acesta a afirmat că este important ca „adevăraţii vinovaţi” să fie traşi la răspundere, adăugând însă că este „destul de rău că durează atât de mult”.

Șeful statului: ”mi-aş fi dorit să nu existe acea guvernare pesedistă”

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă ar mai fi de acord ca Giorgiana Hosu să conducă DIICOT, în situația în care s-ar putea întoarce în timp. Dar acesta a răspuns că mai bine nu ar fi existat abuzurile din 10 august.

„Dacă aş putea să dau timpul înapoi, mi-aş fi dorit să nu existe acea guvernare pesedistă care a considerat că este un lucru bun să îi bată şi să îi gazeze pe români şi să nu se fi întâmplat acele abuzuri din 10 august. Dar ele s-au întâmplat, indiferent cât de mult ne-am dori sau indiferent cât de mult ne dorim să nu se fi întâmplat. Important e să se facă lumină. Şi, dacă durează mai mult, este destul de rău că durează atât de mult. Dar, important pentru mine este ca adevăraţii vinovaţi să fie traşi la răspundere şi sunt convins că asta se va întâmpla. Am încredere în justiţie şi sunt convins că cei responsabili vor fi traşi la răspundere şi, până la urmă, asta contează”, a declarat miercuri Klaus Iohannis, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Adauga un comentariu