Actualitate

Ion Cristoiu: Adrian Zuckerman trebuia decorat. Nu însă de Klaus Iohannis, ci de Marcel Ciolacu!

Publicat: 14 ian. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră ca Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman trebuia decorat. Jurnalistul consideră că Ambasadorul a primit postul respectiv datorită contribuției in campania lui Donald Trump. Redăm, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe blogul său:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 ianuarie a.c., decretul de decorare a Excelenței Sale domnul Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul mandatului său în România, precum şi pentru implicarea substanțială în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țara noastră şi Statele Unite ale Americii, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Mare Cruce Excelenței Sale domnului Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București.”

Aprecierea prin decorare vine la o zi după aprecierea dată din gură a lui Bogdan Aurescu, zis și Trabucul, ministru Nimeni de Externe al României.
După ce s-au mirat că activitatea de chibiț electoral al baronilor PNL, Ion Ștefan, zis Grindă și Vergil Chițac de la Constanța, a putut primi o înaltă apreciere din partea Cotrocenilor, mulți au rămas pe gînduri și, urmare, a cugetării, și-au zis:

Avînd în vedere că Adrian Zuckerman a primit funcția de ambasador la București ca un bacșiș pentru contribuția sa în bani la campania electorală a lui Donald Trump, decorarea sfidătoare se înscrie în seria plăților făcute de România pentru șapca de un dolar primită de Klaus Iohannis de la Donald Trump. Față de cele peste 8 miliarde de dolari cu care România a plătit armament second-hand, decorația costă demnitatea țării și nu bugetul ei. Cum însă pentru Babuinia demnitatea e un cuvînt străin, faptul că nu ne-a costat parale decorarea celui care a încălcat nu numai regulile elementare ale diplomației, dar și pe cele ale bunului simț, nu e cine știe ce. Mai ales că judecînd după ce-a urmărit Adrian Zuckerman în așa zisul mandat de ambasador al Americii, în realitate ambasador al familiei Trump, mult mai încîntat ar fi fost dacă în loc de decorație, ar fi primit de la Klaus Iohannis o damigeană cu vin.
Era inevitabil ca Adrian Zuckerman să fie decorat de Klaus Iohannis. Demult Klaus Iohannis nu mai e președintele României, ci președintele PNL. Mai nou e și președintele USRPLUS. Prin urmare, ambasadorul american n-a fost decorat de președintele României, ci de Superpreședintele PNL, și nu în numele României, ci în numele unui partid. Pentru contribuția sa la rezultatul electoral al PNL.
Cu primul gînd sînt de acord cu totul. Disponibilitatea lui Klaus Iohannis de a împărți în dreapta și-n stînga decorații, frenezia cu care o starletă împarte fanilor pupici dulci, a coborît mult prețul unei decorații. Mai ales că toți ambasadorii americani postdecembriști (cu o singură excepție) s-au pricopsit la plecare cu o decorație.

Sînt de acord și cu al doilea gînd.
Într-adevăr, prin implicarea sa în campania electorală pe post de chibiț PNL, prin atacarea virulentă și, deseori neroadă, a PSD, luîndu-se la întrecere din acest punct de vedere cu Klaus Iohannis, Adrian Zuckerman a contribuit din plin la rezultatul obținut de PNL în alegerile parlamentare.

Ce rezultat a obținut PNL la alegerile parlamentare?
Păi, 25% și locul doi după PSD, care a obținut 29%.
Da, Adrian Zuckerman a contribuit din plin la acest dezastru.

În filmul de mare succes Brandul nostru e Criza (Our Brand is Crisis) care descrie o campanie prezidențială din Mexic, la un moment dat ambasadorul american își declară sprijinul pentru unul dintre candidați. Șefa campaniei duse de adversar e în al nouălea cer. Nimic nu putea contribui la eșecul unui candidat din Mexic decît sprijinul fățiș al Americii. Filmul mărturisește o realitate din America Latină. America – putere arogantă – a tratat țările Americii Latine ca pe niște slugi din curtea din dos. De aceea, ambasadorul american nu se bucură de simpatie în țările Americii Latine, și un politician căruia americanii îi caută în coarne pierde masiv din votul popular.

La noi America – poate și pentru că am fost virusați în eternitate de fanarioți cu slugărnicia unsuroasă – joacă rolul Unchiului mai mare.
La asta s-a gîndit Adrian Zuckerman cînd s-a angajat să chibițeze în favoarea PNL.

Atacurile la adresa PSD au fost însă de o nerozie întrecută doar de cea a atacurilor lui Klaus Iohannis:

Au fost eminamente otova, primitive.
Au fost mult sub ceea ce românii așteptau de la reprezentantul Superputerii numite America.
Au fost incredibile prin denunțarea PSD drept continuatorul Partidului Comunist.
Au fost contraproductive prin cîntarea fără perdea a PNL.
Urmare a acestei implicări a lui Adrian Zuckerman, PNL pierdut, iar PSD a cîștigat alegerile.
Adrian Zuckerman trebuia decorat pentru activitatea sa în România.
Nu însă de Klaus Iohannis, ci de Marcel Ciolacu.
A fost cel mai bun agent electoral al PSD.

Adauga un comentariu