Actualitate

Ion Cristoiu: Bătălia pentru șefia PNL a început deja: Florin Cîțu e cu fripturile, Ludovic Orban, cu adeziunile

Publicat: 09 mart. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

 

Ion Cristoiu povesteşte faptul că bătălia pentru conducerea PNL a început. Din aceste considerente, jurnalistul observă deja cum s-au împărţit taberele şi ce oferă candidaţii la cea mai mare funcţie din Partidul Naţional Liberal. Redam, integral postarea publicată de jurnalist pe propriul blog:

Potrivit unei știri din presă, Biroul Politic Județean al Partidului Național Liberal Maramureș a votat, vineri, 5 martie, într-o ședință extraordinară, decizia de susținere a candidatului Ludovic Orban pentru un nou mandat de președinte al partidului. Comunicatul prin care ni se anunță acest eveniment apelează la binecunoscutele argumente clișeu, folosite și de alte organizații județene care au trimis adeziuni de același tip. Ludovic Orban ar fi condus partidul în vreme de pandemie, și nu numai partidul, dar și guvernul, și iată România a supraviețuit cataclismului. Dacă nu era Ludovic Orban România mergea la terapie intensivă la nivel de planetă. Ludovic Orban a condus PNL în drumul către răsturnarea Guvernului PSD și, în felul acesta, cu 12 luni mai devreme, a instaurat în România guvernarea de Dreapta.

Cu puțin timp mai înainte, un gest asemănător a făcut filiala Județeană Vrancea.
În cazul filialei de la Vrancea decizia ar putea fi explicată și prin vizita pe care urma s-o facă Florin Cîțu, premierul PNL, în județ. Un fel de scuză față de Ludovic Orban, da, îl primim pe Florin Cîțu, îl aplaudăm, îl lustruim cu laude, dar noi suntem cu dumneavoastră, șefu’. De ce au simțit nevoia cei de la Vrancea să facă un asemenea joc pe sârmă? Pentru că gruparea adversară în PNL a lui Ludovic Orban îl susține pe Florin Cîțu la șefia PNL. Cel care a lansat această tiribombă nu putea fi altul decât Rareș Bogdan. În interviul care a dat naștere la atâtea valuri acordat mie la Aleph News, Rareș Bogdan a dus elogii premierului Florin Cîțu. Ulterior, în alte intervenții, prim vicepreședintele PNL a cerut membrilor PNL să susțină toate mărețele acțiuni ca premier a lui Florin Cîțu. În interviu, dar și în alte intervenții de după, Rareș Bogdan l-a desemnat pe Florin Cîțu posibil candidat al Grupării anti-Orban la șefia PNL. Întrebat, nu de multe ori, deoarece Florin Cîțu nu acordă interviuri, e și foarte greu pentru că moderatorii, cei care pun întrebări, ar trebui să aibă subtitrare pe burtieră ca să poată să-i pună următoarea întrebare și eventual să dea din cap c-au înțeles, Florin Cîțu n-a zis nici da, nici nu. A sugerat însă că nu s-ar da în lături de la o eventuală candidatură.

De ce vrea să candideze Florin Cîțu la președinția PNL? Pot fi multe răspunsuri la această întrebare. Poate fi faptul că i s-a umflat și lui capul după ce gruparea Rareș Bogdan – Emil Boc a început să-l laude și a anunțat că ar putea fi viitorul președinte al PNL. Poate fi vorba și de o înțelegere secretă cu locatarul de la Cotroceni. Sau poate fi vorba, pur și simplu, de o descumpănire a inteligenței lui Florin Cîțu, o descumpănire caracteristică personalității sale încă de pe vremea când nu ajunsese nici măcar ministru al Finanțelor. Să ne amintim de alarmele sale de pe Facebook că-l urmăresc extratereștrii, că atunci când se duce la restaurant agenți KGB privesc pe fereastră să vadă ce mănâncă el.

Decizia celor de la Maramureș de a-l susține pe Ludovic Orban la șefia PNL stârneşte nedumeriri.
Din câte se știe Congresul PNL trebuie să aibă loc în iunie 2021. Ludovic Orban a spus că poate să aibă loc în septembrie, în condiții de pandemie. Oricum nu e stabilit nimic clar din acest punct de vedere. Suntem la începutul lui martie și până în septembrie va curge multă apă pe Dunăre, cum spune poporul român. Se pot întâmpla între timp multe lucruri în România și în lume.
A începe de pe acum o campanie care de obicei se derulează cu o lună înainte de momentul istoric propriu-zis pare ciudat.

Pare ciudat pentru cine nu pipăie dedesubturile vieții politice de la noi. Această campanie nu vizează o realitate din septembrie 2021, ci una din martie 2021. În nici într-un caz ea nu este îndreptată sau nu e menită să contracareze trăncănelile lui Rareș Bogdan pe diferite posturi de televiziune. Rareș Bogdan nu reprezintă nimic în PNL. A fost o vedetă folosită la 10 august pe post de trompetă isterică, apoi a adus un anumit procentaj în alegerile europarlamentare, nu știu dacă acum mai aduce măcar 0,5% PNL în sondaje. Nu are o organizație pe care să se sprijine, nu este un PNL-ist temeinic și, mai ales, spre deosebire de Florin Cîțu și de Ludovic Orban, n-are ce să le ofere în materie de cașcaval liderilor PNL din întreaga țară.

Dacă nu e o campanie menită să contracareze un pericol care, repet, nu există, înseamnă că undeva, în culise, Ludovic Orban și echipa să știu lucruri care ne scapă nouă. Neavând acces la măruntaiele vieții politice din cadrul Coaliției de Centru-Dreapta și mai ales din relația Cotroceni-PNL nu ne putem permite decât ipoteze.

O ipoteză ar fi că Ludovic Orban și ai lui știu că se pregătește ceva. Ce ar putea să se pregătească decât o devansare a Congresului?! Am mai povestit cum în ianuarie 2009, după alegeri, în PNL era liniște. Congresul PNL trebuia să se țină prin iunie, ca și acum. Președinte era Călin Popescu Tăriceanu. Și deodată Ludovic Orban, la vremea respectivă aspirant doar la funcția de prim vicepreședinte, a trimis organizațiilor o scrisoare prin care a cerut convocarea unui congres extraordinar, propunându-l deja pe Crin Antonescu. Congresul s-a desfășurat în martie 2009. Crin Antonescu i-a luat locul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Putem presupune că și acum Ludovic Orban știe de un asemenea plan, un plan de care nu poate fi străin Klaus Iohannis.

În același timp, dacă luăm în calcul că drept contracandidat este aruncat în joc Florin Cîțu, care este premier, putem bănui și o altă ipoteză. Ca premier Florin Cîțu are pâinea și cuțitul, are mălaiul, cașcavalul pe care să-l dea liderilor PNL. Felul abuziv în care i-a dat primăriței-starlete din Câmpulung Muscel o sumă însemnată de bani din fondul de rezervă al premierului la rugăminte lui „Dănuț” (citez pe Elena Lasconi) Bârnă, arată că premierul dispune de bani pe care își poate permite, în chip aiurea, să-i dea într-o parte și-n alta. Cei care sunt în spatele lui Florin Cîțu nu pariază pe personalitatea lui Florin Cîțu – el nu e bun nici șef de comitet de bloc, d-apoi la un partid, la PNL, de premier nici nu mai vorbim – ci pe faptul că împins de gruparea adversară Florin Cîțu încearcă în această perioadă să mituiască organizații locale cu banii de la guvern. Și atunci și Ludovic Orban contracarează, la rându-i, prin gruparea sa această campanie. Creează imaginea publică de președinte al PNL care se bucură de susținerea partidului. Ceva gen, Nu cădeți în mrejele lui Florin Cîțu, pentru că PNL îl susține pe Ludovic Orban.

Deocamdată nu au ieșit la lumină dedesubturile. Eu cred însă că vor ieși și atunci vom lămuri și această bizarerie a politicii românești:
O serie de filiale județene ale PNL decid în ședințe extraordinare să-l susțină la președinția partidului pe Ludovic Orban, în condițiile în care alegerile pentru șefia partidului, vor avea loc de-abia în septembrie, dacă vor avea loc.

Comentarii
  • Domnule Cristoiu ma faceți sa zâmbesc. Asta este o banalitate. Va fi desemnat de la Cotroceni. Ar trebui sa îl studiati pe Johannis ca sa aflati pe cine va numi, pentru ca deja a început campania și bătălia pentru prezidențialele din 2024. PNL se aseamănă din ce în mai mult cu PCR, doar ca în zilele noastre nu da raportul la Moscova, ci la Bruxelles. Sunteți jurnalist de prestigiu, cunoașteți istorie aveți cultura politica, ați putea să ne povestiți cum erau alegerile în partidul de dinainte de 1989. Ar fi util și pentru cei care au uitat și pentru cei tineri.

  • care jurnalist de prestigiu un jegos comunist colaborator cu securitate,cu fata de baba jet in cosul de gunoi al istoriei

Adauga un comentariu