Actualitate

Ion Cristoiu: Bietul Florin Cîțu, pe post de Elena Ceaușescu a lui Klaus Iohannis

Publicat: 01 nov. 2021
ALT=
Jurnalistul Ion Cristoiu

 

Jurnalistul Ion Cristoiu realizează o paralelă între Elena Ceaușescu și premierul demis Florin Cîțu. Jurnalistul consideră că premierul demis are rolul pe care îl avea Elena Ceaușescu. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist pe propriul blog

Miercuri, 27 octombrie 2021, seara, un confrate cu care mai discut la telefon despre ceea ce I.L. Caragiale ar fi numit Situațiunea, mi-a povestit c-a întrebat pe un lider PNL (altul decît Rareș Bogdan, amicul Presei de toate culorile) ce face partidul după ce negocierile cu PSD și USRPLUS pentru trecerea prin Parlament a unui Guvern minoritar au eșuat. Întrebarea își avea tîlcul ei. Luni, 25 octombrie 2021, tot seara, s-a dat „pe surse” informația despre o întîlnire la Cotroceni a președintelui cu Florin Cîțu și Nicolae Ciucă despre stadiul negocierilor; și tot „pe surse” s-a difuzat informația potrivit căreia Klaus Iohannis a cerut flexibilizarea mandatului primit de Nicolae Ciucă. Joi, 21 octombrie, dimineața, Biroul Permanent al PNL s-a întrunit de urgență și l-a ales pe Nicolae Ciucă pentru propunerea de desemnare în perspectiva consultărilor de la Cotroceni. Totodată, BNP i-a dat lui Nicolae Ciucă mandatul de a negocia pentru formarea unui guvern minoritar PNL – UDMR. Luni, 25 octombrie 2021 era clar că Nicolae Ciucă nu poate forma un Guvern minoritar. Ar fi fost de așteptat ca deplasarea la Cotroceni să aibă drept unic scop depunerea mandatului. Informația de „pe surse” spunea că președintele ar fi cerut flexibilizarea mandatului. Această informație, nici pînă acum confirmată oficial, continuă și în aceste zile să fie folosită ca un baston de cauciuc administrat lui Florin Cîțu pe șira spinării.

În paranteză fie spus, e mai mult decît amuzant că Florin Cîțu, lider PNL, premier al unui Guvern de Centru Dreapta, e ținta unei Operațiuni cu nimic deosebite de cea îndreptată împotriva liderului PSD, premier al unui Guvern al Ciumei Roșii, Viorica Dăncilă. Aceeași presă, ca sub puterea apăsării pe buton, folosește împotriva lui Florin Cîțu aceleași instrumente de manipulare întrebuințate în cazul Vioricăi Dăncilă. Orice face și orice spune, Florin Cîțu e atacat cu virulență. Lui Florin Cîțu i se pun în cîrcă tot felul de grozăvii menite a-l prezenta ca un ins care a luat-o razna, care sacrifică țara de dragul intereselor personale, care se droghează, care s-a revoltat împotriva lui Klaus Iohannis, care-l lucrează pe bietul Nicolae Ciucă. La fel de amuzant e faptul că după desemnare aceeași presă l-a atacat pe Nicolae Ciucă din toate părțile, descoperindu-i declarații oportuniste, suspectîndu-l că vrea să instaureze un regim militar. Mai nou, Nicolae Ciucă e pentru aceeași presă un Erou care vrea să rezolve criza, dar nu e lăsat, un bărbat dispus să negocieze trecerea Guvernului, dar e boicotat de Florin Cîțu. Florin Cîțu e în schimb Diavolul, Monstrul, Criminalul. Cu o rapiditate uluitoare, Florin Cîțu devine pentru o anume presă un Liviu Dragnea al Dreptei. Sub semnul acestei Campanii de imagine, s-a creat rapid o narațiune, bazată exclusiv pe zvonuri. Nicolae Ciucă ar fi cerut flexibilizarea mandatului, Klaus Iohannis ar fi fost de acord și i-ar fi zis asta, bătînd din picior, lui Florin Cîțu.

Au trecut de la întîlnirea nici azi confirmată o săptămînă. A doua zi, marți, 26 octombrie 2021, s-ar fi cuvenit ca BPN să se întrunească și să decidă flexibilizarea mandatului. Altfel spus, Nicolae Ciucă să primească dreptul de a negocia un guvern plin cu USR sau cu PSD. Acest lucru nu s-a întîmplat.

Ce spune narațiunea?
Cică Florin Cîțu, deși Klaus Iohannis a bătut din picior, a refuzat să transpună în practică porunca de la Cotroceni și din cauza asta Nicolae Ciucă, acum Martir al intrigilor lui Florin Cîțu, riscă să nu treacă de votul de miercuri al Parlamentului. Despre Florin Cîțu n-am avut, nu avem și nu vom avea o părere bună. Ca și despre Klaus Iohannis, nu cred să fi scris vreodată un rînd binevoitor despre el.

Sînt însă un om normal, pe care patima moldo-valahă pentru politică n-a reușit să-i clatine judecata.
Prin urmare, luînd seamă la narațiunea cu Florin Cîțu care face și drege, pun două întrebări de bun simț:

a) Florin Cîțu nu e de unul singur în conducerea PNL. Echipa care l-a propulsat premier e alcătuită din personalități ale PNL – Rareș Bogdan, Emil Boc, Robert Sigartău, Alina Gorghiu. Dacă Florin Cîțu a refuzat să transpună în practică o indicație a lui Klaus Iohannis, angajîndu-se în ceva gen Revoltă contra Tatălui, de ce n-au reacționat cei din Echipa cîștigătoare? Aceeași echipă a pus la cale două puciuri împotriva lui Ludovic Orban, pentru că, vorba lui Rareș Bogdan, i se umflase capul după parvenirea în funcția de premier. Aceste puciuri erau cît pe-aci să reușească prin convocarea BPN. Le-a oprit Klaus Iohannis. Dacă Florin Cîțu s-a revoltat împotriva celui care l-a făcut om – dacă i s-a umflat capul – de ce nu s-a pus în mișcare echipa care l-a propulsat președinte al PNL? Membrii echipei sînt iohanniști din tată-n fiu. Cum de n-au zis ei nimic, dîndu-și seama că Florin Cîțu îl sfidează pe Măritul de la Cotroceni? Dacă președintele a poruncit ca mandatul lui Nicolae Ciucă să fie flexibilizat, de ce n-au convocat membrii BPN, cei mai mulți oameni de-ai președintelui, o ședință peste capul lui Florin Cîțu? Ca să nu mai spunem că ei puteau ieși în spațiul public cu mîrîieli împotriva lui Florin Cîțu.
b) Nicolae Ciucă nu poate negocia în afara mandatului dat de BPN. Dacă ar fi fost vorba o clipă de negocierea unui guvern cu USR sau cu PSD, acest lucru s-ar fi întîmplat înainte de desemnarea lui Nicolae Ciucă. O delegație a PNL, condusă de Florin Cîțu, ar fi negociat pe rînd cu delegațiile USR și PSD. E absurd să credem că premierul desemnat chiar cu un mandat flexibil putea negocia în numele PNL cedarea unei mari părți din putere. Nu de alta, dar asta înseamnă guvern de coaliție. Deși BPN nu s-a întrunit marți, 26 octombrie 2021, pentru a-i flexibiliza mandatul, Nicolae Ciucă n-a zis nimic. Potrivit narațiunii, fusese și el la Cotroceni cînd președintele dăduse o indicație. Ba chiar tocmai el ceruse indicația asta, și deși fusese martor al scenei bătutului din picior, nici n-a crîcnit văzînd că Florin Cîțu îl sfidează pe cel de la Cotroceni. A continuat să negocieze (sau mai degrabă să joace teatrul negocierii, pentru că un guvern minoritar nu se negociază la nivel de împărțire a Puterii cu un alt partid) cu USR și PSD un sprijin dat unui Guvern minoritar. Culmea e că PSD a mers la aceste negocieri, deși Marcel Ciolacu știa că trebuia negociat cu conducerea PNL și nu cu premierul desemnat. Ca să nu mai spunem că văzîndu-se condamnat să meargă cu un guvern minoritar, bravul general Nicolae Ciucă, trebuia să-și depună mandatul.
Așadar, potrivit narațiunii, Klaus Iohannis a fost refuzat de actuala conducere a PNL.
Miercuri, 27 octombrie 2021, potrivit celor spuse de liderii PNL nu numai confratelui meu, dar și întregii prese, conducerea PNL în frunte cu Florin Cîțu îl aștepta pe Klaus Iohannis să vină din Egipt. Klaus Iohannis s-a întors joi, și joi seară, potrivit informațiilor venite tot „pe surse”, s-a întîlnit cu conducerea PNL la cererea acesteia pentru a-i da lumină. Ar fi fost de așteptat, dacă Florin Cîțu s-ar fi răzvrătit, ca președintele să nu fie așteptat mai ceva decît Isus Christos la a doua Înviere. Și ar fi fost de așteptat ca joi seară Klaus Iohannis să dea de pămînt cu liderii PNL, pentru că nu i-au îndeplinit porunca de a negocia. Iar a doua zi, vineri, din zori, să se întrunească și să decidă flexibilizarea mandatului.

Nu știm oficial dacă întîlnirea a avut loc și cum s-a desfășurat.
Știm sigur că nici acum PNL nu i-a flexibilizat lui Nicolae Ciucă mandatul. Și că Nicolae Ciucă merge în Parlament cu un Guvern minoritar. Un guvern pentru care membrii echipei cîștigătoare s-au bătut ca să prindă o funcție.

Dacă am fi naivi, am spune că PNL continuă să-l sfideze pe Klaus Iohannis și după întîlnirea de joi seara.
Numai că noi nu sîntem naivi.
Toate semnele arată că în spatele tuturor mișcărilor PNL se află Klaus Iohannis.

N.B. Ați recunoscut ușor scopurile Diversiunii Doar Cîțu e de vină? Ea face din Florin Cîțu un fel de Elena Ceaușescu a lui Klaus Iohannis. Nu era Elena Ceaușescu vinovată de toate toate nenorocirile regimului? Nu era Elena Ceaușescu cea care nu mai asculta de Nicolae Ceaușescu?

 
Adauga un comentariu