Actualitate

Ion Cristoiu: Bugetul alternativ al PSD sau riscurile Opoziției prea serioase

Publicat: 28 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu Bugetul alternativ al PSD sau riscurile Opoziției prea serioase
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu vorbeşte despre conferinţa de presa susţinută de preşedintele Marcel Ciolacu pe tema bugetului pentru 2021. Redam, integral, editorialul publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe blogul său:

Miercuri, 27 ianuarie 2021, într-o conferință de presă extraordinară, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a prezentat documentul Buget alternativ 2021. Propunerea Partidului Social Democrat.
Înțelegerea inițiativei PSD-iste cere o explicație didactică.

Coaliția de Guvernare, zisă și Puterea de Centru Dreapta, lucrează la întocmirea Bugetului pe 2021.
Și fără a beneficia de informațiile date de liderii Coaliției direct sau pe șest presei tragi concluzia că Bugetul pe 2021 nu poate fi decât unul de austeritate.
Nenorocirea în cazul acestui Buget nu e austeritatea, ci absența unui mesaj convingător venit de la premier sau de la președinte că anul acesta viața ne cere să strângem cureaua.

În replică la Bugetul care se conturează ca fiind unul de austeritate, PSD a întocmit un Buget care se vrea de bunăstare a întregului Popor.
Un Buget fără altă valoare decât una simbolică, deoarece documentul n-are nici o influență asupra felului în care Puterea va alcătui Bugetul.

Presupunând o posibilă întrebare, Marcel Ciolacu s-a grăbit să-i dea un răspuns:

„Am fost întrebați care este rostul acestui «Buget alternativ». De ce am depus atâta efort, dacă nu avem majoritate în Parlament pentru a trece un astfel de buget. Știu. Pare ciudat. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când Opoziția prezintă un buget alternativ față de proiectul guvernului. Dar cetățenii trebuie să cunoască adevărul! Să știe care este alternativa la austeritatea propusă de această guvernare! Oamenii nu ne-au votat doar să-i criticăm pe cei care conduc acum România. Oamenii ne-au votat să venim cu soluții. Iar noi punem astăzi în dezbatere publică soluții concrete pentru creșterea nivelului de trai al românilor”.

Precizările lui Marcel Ciolacu sugerează o anume fălire cu această inițiativă a noii conduceri a Partidului. Notarea gestului drept premieră provine din raportarea la Istoria Opoziției din România și mai ales la Istoria PSD din postdecembrism. Documentul numără 43 de pagini dominate de planșe și grafice. Renunțarea la tradiționalul text, scris chiar cu caractere mari, cum i se făcea rost lui Nicolae Ceașescu, care respingea, cu oroare sfatul medicilor de a-și pune ochelari, dă seamă de faptul că actuala conducere nu și-a pierdut de tot luciditatea. Deși în jurul Bugetului alcătuit de Guvern se face an de an un tărăboi politic, conținutul documentului nu interesează opinia publică. În cazul Bugetului pe 2021, pe care Guvernul Florin Cîțu trebuie să-l termine până pe 8 februarie 2021, singurele lucruri care au ajuns în atenția marii majorități a românilor sunt certurile dintre cele trei guverne – al PNL, al USRPLUS și al UDMR care compun practic Guvernul de Centru Dreapta. Pentru a rămâne în hotarele unui deficit de 7% din PIB, după ce în formă inițială ajunsese la cifra de 9% din PIB, Guvernul Florin Cîțu trebuie să facă rost de 6 miliarde de lei, fie prin creșterea taxelor și impozitelor, fie prin reducerea cheltuielilor.

Păi dacă nici măcar Bugetul Puterii, cel care se traduce în îmbunătățirea sau înrăutățirea nivelului de trai, nu interesează pe nimeni, cum să dea fugă românii să citească Bugetul alternativ propus de Partidul Social Democrat?

Bănuind că un asemenea document nu va îmboldi pe nimeni să-și bată capul ca să-l studieze, conducerea PSD a renunțat la text în favoarea planșelor și graficelor. Din acest punct de vedere, Bugetul alternativ merită o privire. Desenele sunt drăguțe, iar culorile, înveselitoare. Inițiativa Bugetului alternativ nu e întâmplătoare în politica PSD de după alegerile din 6 decembrie 2020. Ea se înscrie în ceea ce am putea numi politica de Opoziție serioasă, care nu-și pierde vremea cu fleacuri. Opoziția serioasă nu se ocupă de fleacuri. Din nenorocire pentru PSD, adevărata Opoziție se face pornind tocmai de la ceea ce actuala conducere a partidului consideră drept fleacuri. Pentru că ele, fleacurile, intră în atenția opiniei publice, produc dezbateri, controverse, scandaluri. Opoziția adevărată – adică Opoziția activă, agresivă, eficientă, înseamnă intervenția în controversele care animă opinia publică.

Ori de la alegeri încoace, nici unul dintre subiectele care au animat opinia publică – de la încălcarea Constituției de către Klaus Iohannis prin implicarea în alcătuirea Bugetului până la politizarea prefecților prin Ordonanță de urgență – n-a fost abordat de PSD.

Să luăm un exemplu:
Multe țări membre ale Uniunii bombăne în fața întârzierilor ivite în primirea dozelor de vaccin. Dosarul deschis de Ombudsmanul UE împotriva secretizării contractelor dintre e Comisia UE și companiile producătoare de vaccinuri, declarațiile dure ale oficialilor europeni împotriva companiilor, suspectate de miș-mașuri, sunt tot atâtea semne că afacerea contractelor miroase urât. Victimele sunt statele membre, care se văd obligate să-și dea peste cap companiile de vaccinare.

România a anunțat că, urmare a golurilor din livrare, amina vaccinarea categoriilor zise și esențiale. Ar fi fost normal ca premierul sau președintele să bombăne măcar împotriva celor care au încheiat contractele. Nu s-a întâmplat asta. Cum să bombăne Klaus Iohannis împotriva Stăpânilor de la Bruxelles.
Dar PSD, partid de Opoziție, de ce nu suflă o vorbă despre asta?

PSD s-a pretins (nu știu dacă se mai pretinde) un partid al demnității naționale în relația României cu ștabii de la UE.
Nu era cazul ca PSD să intervină în această chestiune care animă opinia publică din postura de partid de Opoziție?
Ar fi fost mult mai eficient din perspectiva politicii de Opoziție decât prezentarea Bugetului alternativ.

Dar nu numai atât.
Rolul Opoziției în democrație e de a corecta prin atitudine fermă, prin gesturi spectaculoase, derapajele Puterii.
Violeta Alexandru a pus la cale împotriva Puteri întruchipate la vremea respectivă de PSD la București o acțiune de stradă:
Împărțirea de sticle de apă minerală șoferilor pe motiv că le e sete după atâtea ore de stat în traficul pe care Gabriela Firea nu l-a rezolvat.
La ora actuală, mulți bucureșteni se confruntă cu frigul din case și cu apă rece, urmare a Crizei prin care trece încălzirea.
Nicușor Dan a câştigat alegerile și prin angajamentul că de a doua zi după victoria sa toți bucureștenii vor avea apă caldă.
Nu putea pune la cale PSD o acțiune de stradă cu lighene de apă caldă, să se spele trecătorii, decât să prezinte un Buget alternativ pe care nu-l citește nimeni?!

Adauga un comentariu