Actualitate

Ion Cristoiu: Cum a ajuns cei de la USRPLUS să intre în rahatul alianței cu „fasciștii” de la AUR? Din lăcomia de a rămîne la ciolan

Publicat: 04 sept. 2021
Ion Cristoiu gesticuleaza la birou
Jurnalistul Ion Cristoiu

Grație prezenței în studiourile Aleph News, vineri, 3 octombrie 2021, între 20 și 21, cînd se desfășoară emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, am putut fi martor, în direct, la cele mai grotești scene din Istoria politicii românești, egalat, poate, doar de cele în care, din spaima Răscoalei, în ședința Parlamentului din 12 martie 1907, Conservatorii și Liberalii s-au luat în brațe și s-au pupat cu bale după ce se spurcaseră reciproc ani întregi.

După ședința Coaliției la care liderii URSPLUS s-au prezentat fluturînd textul moțiunii de cenzură, scris de AUR și semnat de parlamentarii USRPLUS, pe post de șantaj (nu-și dă demisia Florin Cîțu, noi depunem Moțiune de Cenzură împotriva propriului Guvern!), Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că merg la Senat pentru a depune Moțiunea de cenzură. Urmăriți de mașinile televiziunilor de știri de parcă ar fi fost două starlete „care-și uneau destinele” și conturile, cei doi au apărut în direct cu declarații de presă. Mai întîi, Dan Barna, care e mai înalt, apoi Dacian Cioloș, care e mai scund, închipuind un cuplu gen Don Quijote – Sancho Panza, cei doi au declarat solemn c-au depus Moțiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. Nu împotriva Guvernului, în care Dan Barna este vicepremier, ci împotriva lui Florin Cîțu.

Ce-și propun cu Moțiunea de cenzură?
Să-l dea jos pe Florin Cîțu. Dacă Moțiunea trece, PNL va trebui să propună un alt premier și, atunci, vom avea același Guvern Cîțu, dar fără Florin Cîțu. Cei care vorbeau nu erau Gigel de la Sculărie și Țața Safta de la Secția Manșete. Unul – Dan Barna, era vicepremier, candidat la președinție, președintele URSPLUS. Celălalt – Dacian Cioloș – era și mai dihai:
Șeful Grupului Macron din Parlamentul European, fost Comisar European, fost premier.
Cu toate acestea, ascultîndu-le viziunea post Moțiune, te întrebai dacă nu sînt cumva doi analfabeți aflați la o țuică la bodega din marginea satului.

Admițînd că Moțiunea trece, noul Guvern înseamnă mai mult decît un alt prim-ministru. Înseamnă o nouă formulă a Coaliției de guvernare, în care mai mult ca sigur USRPLUS nu va mai primi ministerele grele, aducătoare de parale. Prostia fătucelor și guguștiucilor din Presă a făcut ca Dan Barna și Dacian Cioloș să nu fie obligați să dea amănunte despre Moțiune. Cum sună ideile principale, cum de s-au strîns 122 de semnături pentru depunere cînd URSPLUS n-are nici 50 de parlamentari. Poate că pînă la urmă, cei doi ar fi fost întrebați, dacă la un moment dat n-ar fi rupt-o la fugă.
Se anunța pe RoAlert pătrunderea în Senat a unei ursoaice cu pui?
Nu.
Se anunțase venirea lui George Simion, președintele AUR.
Se temeau cei doi că George Simion o să-i ia la palme în direct pe Facebook?
Nu.
Se temeau ca nu cumva telespectatorii să-i vadă alături de „fascistul” George Simion.

După plecare lor, scena a fost ocupată de George Simion. Ca o Șoșoacă cu nădragi, Marele Patriot George Simion și-a creat drum spre microfoanele (lăsate calde de cei doi) făcînd selfie în direct pe Facebook. De la primele cuvinte ale lui George Simion, am aflat de ce spălaseră putina cei doi. Moțiunea de cenzură a fost inițiată de AUR și semnată de parlamentarii USRPLUS, unii dintre ei, miniștri. La cererea lui Dan Barna și Dacian Cioloș, George Simion a scos din textul Moțiunii referirile la USRPLUS. Deși se pretinde urmașul lui Mihai Viteazul, George Simion, zis Aurică Simion, e de fapt urmașul lui Dandanache.
Cum adică să inițiezi o Moțiune care denunță Guvernarea catastrofală de 8 luni fără a menționa că din această Guvernare a făcut parte și USRPLUS?

Grotescul momentului e dat de situația incredibilă creată de Dacian Cioloș și Dan Barna. Deși Moțiunea de cenzură e comună – AUR-USRPLUS, cu AUR inițiator – cei doi au rupt-o la fugă de teamă să nu fie văzuți alături de cel care a inițiat Moțiunea. Nu cred că s-a mai petrecut văzut așa ceva în Istoria României moderne. Două partide semnează o Moțiune comună pentru dărîmarea Guvernului. Unul dintre ele nu e în Opoziție, ci chiar la Guvernare. Unul dintre ele – USRPLUS – moare de rușine că are drept partener de Moțiune celălalt partid. Iar liderul celuilalt partid – Reprezentantul demnității naționale, George Simion -, acceptă să apară în public în postura de partener de care celuilalt partener îi e rușine să se afle că sînt împreună. E ca și cum un bărbat vine la o sindrofie însoțit de o prostituată. De apărut apare însă singur. Pe ea a lăsat-o la WC. Iar ea, bucuroasă că mai ia ceva parale, acceptă să stea la WC pînă se termină sindrofia.

Cum s-a ajuns în acest punct catastrofal pentru imaginea întregii noastre clase politice?
Foarte simplu.
În aprilie 2021, Criza de guvern s-a definit prin ceea ce eu am numit Administrarea de către PNL a unei lovituri în bot USRPLUS. Încălcînd fățiș toate normele vieții în Coaliție, prin Florin Cîțu, PNL l-a revocat pe ministrul Vlad Voiculescu de la USRPLUS fără ca USRPLUS s-o știe.

A fost – așa acum am scris atunci – o lovitură de forță bine gîndită. Umilirea publică a USRPLUS avea drept țintă punerea USRPLUS cu botul pe labe, astfel încît să știe că Jupînul Guvernării e PNL. După acest tratament, care nu era deloc întîmplător, era limpede că USRPLUS trebuia să plece de la Guvernare și să intre în Opoziție. După o cocoșire penibilă – Plecarea din Guvern – liderii USRPLUS înghit gălușca. În schimbul unei hîrtii prin care PNL se angaja să nu mai facă așa ceva, USRPLUS rămîne în Guvern. Fără a-și da seama că raportul de forțe s-a schimbat, că PNL, sesizînd lăcomia USRPLUS de a rămîne la ciolan, va călca în picioare USRPLUS.

A venit recenta Criză.
Ca și data trecută, PNL procedează dinadins brutal, umilitor. Încălcînd acum Protocolul din aprilie, Florin Cîțu îl revocă pe Stelian Ion fără a informa măcar USRPLUS.

Florin Cîțu procedează dinadins brutal, umilitor. Și o face nu pentru că ar fi mitocan, ci pentru că așa are mandat să procedeze. De la PNL, dar și de la Klaus Iohannis.
Scopul noii lovituri în gură cu bocancul plin de noroi e, spre deosebire de aprilie 2021, să-i facă pe cei USSPLUS să plece de la Guvernare.

În aceste condiții, USRPLUS trebuia să plece de la Guvernare (cum a făcut PD în ianuarie 1998) prin retragerea tuturor demnitarilor și funcționarilor plasați în funcții prin Protocol. Plecarea de la Guvernare înseamnă trecerea în Opoziție. Liderii USRPLUS trebuiau să anunțe că USRPLUS va face o Opoziție de Dreapta la Guvernarea PNL-UDR. Evident, fără a face alianțe cu PSD sau cu AUR. Ca formațiune de Dreapta în Opoziție USRPLUS urma să vegheze ca Guvernul să respecte Programul de Dreapta. Dacă legile înaintate de guvern corespundeau politicii USRPLUS, partidul le vota. Dacă nu, nu.

În postura de Opoziție de Dreapta, USRPLUS urma să supravegheze ca nu cumva PNL și UDMR să facă afaceri de corupție, să se ocupe de clientela politică.
Altfel așezat USRPLUS avea toate șansele să cîștige la scor alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024.

Ca și în aprilie 2021, USRPLUS nu vrea să plece de la ciolan. Prin urmare, deși PNL e artizanul manevrei, liderii USRPLUS se prefac că nu știu și pun totul pe seama lui Florin Cîțu.
Astfel ei speră să iasă cu fața curată din încurcătură. Li se spală onoarea prin demisia lui Florin Cîțu și rămîn la guvernare.

Nu și-au dat seama că nu Florin Cîțu e artizanul manevrei?
Greu de răspuns.
Sigur e că artizanul manevrei a știut că ei nu vor trece în Opoziție, că se vor crampona de Putere și că totul e un șantaj mizer.

Așa s-a ajuns la intrarea în rahatul care e alierea cu AUR.
Prețul lăcomiei de a rămîne cu orice preț la ciolan.

Tags:
Comentarii
  • In general, „bucurestenii subtiri” si useristii spun ca AUR sunt fascisti. Bineinteles, nu se bazeaza pe nimic. Totusi o fac pentru ca le gadila ego-ul.

  • Ei aș!!! Prin ce, coane, prin ce sunt ei neo-fasciști? Uite AUR are doi deputați de Iași, doi profesori navetiști. Ia zi tu prin ce sunt ei neo-fasciști. Da’ concret, fără gargara! Au zis aia și aia, au facut ailaltă și ailaltă. Poți?

Adauga un comentariu