Actualitate

Ion Cristoiu: „Cum se ascunde în chip ceaușist adevărul despre realitățile Coronavirus”

Publicat: 01 apr. 2020

Luni, 30 martie 2020, premierul Ludovic Orban a acordat un interviu postului tv Realitatea Plus. Dintre multele aspecte ale acestui interviu, mă voi opri doar la două, luate din planuri diferite. Primul se referă la miș-mașurile dintre proprietarii de presă, nu toți, ci doar de cei din categoria cîrnățari, și politicieni, nu toți, ci doar de cei din categoria infectați cu virusul electoral. Interviul a marcat debutul Mădălinei Dobrovolschi la Realitatea Plus, fostă Mădălina Pușcalău de la la B1Tv, înainte de a fi fost propulsată la Cotroceni.

E limpede că Ludovic Orban, într-o cîrdășie notorie cu Patronul Postului, a venit la emisiune pentru a da un brînci proaspăt angajatei. Al doilea aspect ține de politic. La un moment dat, vorbind despre Criza de coronavirus, Ludovic Orban a început să se laude:

„Nu îmi place să vorbesc despre decese (…), dar în România sunt 52 de decese, în timp ce în Spania sunt 7.345 de decese, în Franţa sunt 3.024 de decese şi lista poate să continue. Aici nu e vorba de capacitate de diagnosticare, ci este vorba de măsurile ferme care au fost luate de Guvern şi de autorităţi imediat. Pot să vă dau un exemplu. Odată cu noul an chinezesc s-au întors din China peste 2.600 de persoane.

România nu a avut nici măcar un singur caz din persoanele care s-au întors din China datorită măsurilor de protecţie pe care le-am luat. Noi am fost o ţară care a avut unul dintre factorii cei mai agravanţi pentru răspîndirea epidemiei, faptul că s-au întors în România din ţări care sunt afectate, cum e Italia, Spania, Germania, Franţa, peste 235.000 de români, dar şi aici am luat măsurile de carantină, de izolare la domiciliu. Măsurile astea au fost luate cînd alte ţări nici măcar nu discutau de ele”.

Scot din discuție mizeria morală a acestei declarații. Să te lauzi că ai mai puțin morți decît alte țări presupune, excepție făcînd posibilitatea de fi tras o dușcă înainte de emisiune, o crasă lipsă de bun simț. Și doar un mort dacă ar fi, un premier n-are dreptul să se laude că țara condusă de el are mai puțini decît alte țări.
Mă opresc asupra unui aspect de esență a acestei declarații.

Ludovic Orban s-a demascat fără să-și dea seama. De ceva vreme, jurnaliști care nu fac parte din presa miluită și politicieni care nu fac parte din Sistem trag semnale de alarmă față de Uriașa Operațiune de ascundere a adevărului. S-au schițat deja cîteva mijloace prin care Guvernul Ludovic Orban, sprijinit de Sistemul instituțiilor de forță, se străduiește să ofere o imagine de propagandă electorală asupra realităților din România Coronavirus. Un ordin dat prefecților din toată țara interzice orice informație dată presei în legătură cu numărul de infectări și mai ales cu numărul de decese.

S-a putut observa de exemplu ciudățenia că mulți dintre cei declarați ca infectați cu Coronavirus sînt deja decedați. Asta înseamnă că pînă a nu fi murit ei n-au fost testați. De ce? Pentru că numărul celor infectați crește pe măsura creșterii numărului de testări. România are un număr mic de infectați nu pentru că Guvernul Ludovic Orban e mai bun decît Guvernul Trump sau decît Guvernul Macron, ci pentru că nu se fac testări suficiente. Și se întîmplă asta nu pentru că n-ar fi instrumente, ci pentru că e interes electoral să nu crească numărul de infectați și de decedați.

Din punct de vedere medical, această politică voluntară de reducere a numărului de testări pentru a avea cît mai puțin infectări e criminală. Pe de o parte pentru că toate cazurile asimptomatice pot umbla prin România fără a ști că au putere de infectare, pe de altă parte pentru că existența unui număr mic de infectări dă populației impresia că la noi e mult mai bine ca în alte țări și prin urmare măsurile dictate de autorități pot fi fentate.

Un alt mijloc de ascundere a adevărului ține de atmosfera de teroare din spitalele din țară. Managerii spitalelor județene sînt puși de baronii locali. De altfel spitalul județean e pentru baronul local unul dintre principalele mijloace de îmbogățire pe seama statului. Exemplul Spitalului Județean din Suceava e cum nu se poate mai doveditor. Suceava e feuda baronului local Gheorghe Flutur. N-are importanță că e PNL-ist. La fel de bine putea fi un baron local PSD-ist.

Gheorghe Flutur l-a pus pe fostul manager, responsabil de genocidul de la Suceava. Sub presiunea lui Gheorghe Flutur managerul a fost schimbat cu greu și cu mari ezitări de către Ministerul Sănătății. Dezastrul era știut cu mult înainte de a exploda în opinia publică. Libertatea din 23 martie 2020, ziarul care a semnalat primul catastrofa de la Suceava, nota la un moment dat:

„Doctorii şi asistentele spun că le-a fost frică pînă acum să vorbească, din cauza modului în care fostul manager conducea spitalul. Era o atmosferă de teroare, ameninţare, intimidare. Sunt medici care şi-au dat demisia că nu au mai rezistat terorii. Stau acasă acum, fără pensie, fără salariu”.

Cazul nu e singular. Presa care n-a devenit încă presa miluită a semnalat numeroase alte cazuri de cenzurare de tip ceaușist celor care voiau să vorbească. Doctorița de la Sibiu care a îndrăznit să-i semnaleze lui Klaus Iohannis pe pagina de Facebook a acestuia că la spitalul județean se ascunde adevărul s-a pricopsit cu un dosar penal. La televiziunile de știri asistentele din diferite spitale din țară cer să li se distorsioneze vocea.

De ce se comportă ceaușist directorii de spitale? Din același motiv pentru care directorii de IAS-uri raportau pe vremuri recolte fantastice la hectar. De la nivel central li se cerea să mintă. Ludovic Orban a impus structurile un ceaușism incredibil. Ce era ceaușismul? Prăpastia dintre realități și imaginea impusă de oficialități asupra acestei realități. Asta pentru că Nicolae Ceaușescu își făcuse din victorii cu orice preț un stil de viață.

Așa cum ne arată interviul dat la Realitatea Plus, pentru Ludovic Orban Criza Coronavirus e un fericit prilej de a dobîndi capital electoral. Pentru Lodovic Orban nu contează administrarea Crizei. Contează înfrumusețarea realității astfel încît el să se poată mîndri cu un număr mic de morți. Pe hîrtie, evident.
Comentarii
Adauga un comentariu