Actualitate

Ion Cristoiu: „Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul“

Publicat: 16 ian. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie pe blogul său despre situația din PNL, despre care spune că „dacă nu dă în clocot“, „riscă să moară încetul cu încetul“.

„Nae Ionescu a fost, prin ziarul Cuvîntul și prin comentariul publicat pe prima pagină, cum se cuvenea, în anii dintre cele două Războaie mondiale, editorialului, care exprima poziția unei publicații, unul dintre susținătorii cei mai dîrzi, dar și cei mai eficienți ai venirii la guvernare a PNȚ după lunga guvernare PNL Ionel Brătianu. Întrucîtva situația amintea de una din postdecembrism:

Lungile Guvernări PSD, între 1990-1996 și între 2012-2019, au făcut ca o mare parte a presei să sprijine necondiționat venirea la putere a formațiunilor de Centru Dreapta.

Între 1922-1928, cînd se petrece acțiunea la care se referă, lunga Guvernare a fost una PNL, iar opoziția care a venit la Putere, în 1928 a fost întruchipată de PNȚ.

După un timp de la instalarea Guvernului PNȚ condus de Iuliu Maniu relația lui Nae Ionescu cu partidul de Guvernămînt a început să se răcească, sfîrșind prin a deveni de ostilitate.

Au fost multe motivele acestei transformări a lui Nae Ionescu din susținător în critic al PNȚ. Guvernul Iuliu Maniu a preluat de la Guvernul Ionel Brătianu toate șicanele – inclusiv confiscarea ziarelor, între care s-a numărat și Cuvîntul – împotriva Presei. Guvernul Iuliu Maniu a fost reticent un timp în chestiunea revenirii în țară a lui Carol al II-lea, revenire din care Nae Ionescu își făcuse Proiectul activității sale de ziarist.

Principalul motiv e dat însă de constatarea că, după parvenirea la Guvernare, viața internă a PNȚ a căzut într-o somnolență dezastruoasă, astfel încît Guvernul s-a substituit partidului. Ori, potrivit filozofiei politice a lui Nae Ionescu, partidele erau organisme vii, care nu-și puteau permite momente de băltire nici după ajungerea la Guvernare.

Acest principiu al lui Nae Ionescu e valabil și pentru PNL după alegerile din 6 decembrie 2020.

Au trecut de la alegeri mai mult de cele 30 de zile, cît fac o lună.

Partidul Național Liberal a dispărut fără urmă din spațiul public. Alegerile au fost un dezastru. Ar fi fost de așteptat ca rezultatul să provoace în PNL o fierbere de proporții. E drept, în PNL s-a constituit o Grupare reformistă, avînd drept purtător de cuvînt pe Rareș Bogdan. Într-un interviu înregistrat vineri, 15 ianuarie 2021, și programat să fie difuzat la Aleph News duminică seara de la ora 20 la 21, Rareș Bogdan a întreprins o analiză devastatoare a slăbiciunilor care au dus PNL la dezastrul din 6 decembrie 2020. Păi de ce n-ați spus aceste lucruri în forurile de conducere colectivă ale PNL? l-am întrebat pe Rareș Bogdan. Prim vicepreședintele PNL mi-a răspuns că în timpul campaniei el, ca și alți lideri ai PNL, au atras atenția asupra unei posibile catastrofe la scrutin provocate de uriașe erori politice:

Hărțuirea Bisericii, închiderea Piețelor, proasta comunicare în Pandemie, refuzul de demitere a unor miniștri slabi, precum Ion Ștefan, Monica Anisie.

Semnalele lor n-au avut nici un ecou.

Explicația?

Ludovic Orban a instalat în PNL o dictatură asemănătoare celei instaurate de Liviu Dragnea în PSD.

— Bine, bine, i-am zis, dar de ce Gruparea reformistă n-a purces la provocarea unei analize a alegerilor în forurile conducătoare?

Rareș Bogdan mi-a răspuns că n-au vrut să pună la îndoială procesul formării noului Guvern, dar mai ales al negocierilor pentru formarea noului Guvern.

Interviul de la Aleph News a fost gîndit de Rareș Bogdan ca începutul spectaculos al ofensivei de proporții a Grupării Reformiste din Partid pentru a schimba radical starea de lucruri din Partidul de Guvernămînt.

Gruparea condusă de Ludovic Orban ar putea obiecta că PNL are nevoie de liniște, pentru că e partid de guvernămînt.

Eu cred însă că PNL are nevoie de o fierbere, de o tulburare în perioada următoare tocmai pentru că e la guvernare.

Provocările care stau în fața PNL, multe dintre ele izvorînd din bătălia declanșată de USRPLUS pentru a cîștiga noi hălci din electoratul de dreapta, nu pot fi înfruntate eficient de partidul mort care e acum PNL.

De la alegeri pînă acum, PNL ca partid s-a complăcut într-o băltire călduță.

Faptul că pentru dezastrul alegerilor n-a plătit nimeni, nici măcar Ludovic Orban, care trebuia să plece din fruntea PNL, așa cum se întîmplă în Occident cu toți liderii de partid după astfel de eșecuri, a coborît și mai tare PNL în sondaje. Într-un efort uriaș de a supraviețui în fruntea partidului, Ludovic Orban a blocat orice dezbatere în partid, a curmat orice început de fierbere.

Pentru o formațiune precum PNL această băltire e cel mai rău lucru cu putință.

Timp de o lună PNL n-a existat în spațiul public. Miniștrii, premierul au avut intervenții. Dar nu în postura de lideri ai Partidului, ci în postura de demnitari.

Rareș Bogdan a exprimat în interviu teama ca după guvernarea 2020-2024 PNL să n-aibă soarta PNȚCD după guvernarea 1996-2000.

Indiscutabil, evitarea unui astfel de destin depinde nu atît de calitatea guvernării, cît de calitatea vieții de partid.

Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul.

Fericit că totul e bine“, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

Comentarii
  • Domnule manager Martinescu de la Maternitatea Elena Doamna va rugam sa ne dati salariile pt luna Decembrie 2020. Avem rate la banci si datorii care nu suferă aminare. Va rugam mult ! Dvs ca manager nu stați in salariu când aveti 20.000 lei lunar plus alte beneficii . Semneaza un salariat .

Adauga un comentariu